Regionalna zbornica Gorenjska

Novice


Arhiv: Važne informacije za vaše trenutno poslovanje v Avstriji (COVID-19)

Važne informacije za vaše trenutno poslovanje v Avstriji (COVID-19)

Poslovanje v Avstriji je tudi v teh hudih časih možno. Da lahko poslujete čezmejno, je treba upoštevati urejeno dokumentacijo kot vedno ter potrdilo o nujnosti poklicne poti (glej priloga).

V primeru poklicne nujnosti, delavec ne potrebuje zdravstvenega spričevala in ni treba upoštevati 14-dnevne karantene. Dodatno je treba upoštevati, da je med osebami 1m oddaljenosti. Če to ni možno, morajo delavi imeti zaščitno masko.

V vozilih je treba upoštevati tudi 1m oddaljenosti zato sta v vozilu lahko maksimalno dve osebi. Pri državljanih tretjih držav lahko policija zavrne vstop v državo ob mejah. Odpiralni časi mejnih prehodov se stalno spreminjajo.

Od 20.04.2020 naprej pričakujemo, da bodo gradbene trgovine zopet odprte in zaradi tega s tem dnem tudi pričakujemo, da bodo zadnja večja gradbena podjetja zopet začela delati brez omejitev.

Avstrijska gradbena podjetja samostojno odločijo, ali poslujejo oz. kdaj bodo začeli ponovno poslovati. To je odvisno v kakšnem obsegu črpajo državno pomoč. Glede prispevkov za BUAK in DDV-ja je možno, da se zaprosi za odlok plačila, da ne bo prišlo do nepričakovanih bremenitev stroškov.

V tem času, ko ne morete delati, vam priporočamo, da gradbeni delavci porabijo dopust in črpate vračilo dopusta preko BUAK-a. Tozadevno vas prosimo, da nam pošljete evidenco o uporabljenem dopustu. V kolikor rabite možnosti prenočitve za delavce, vam lahko pomagamo. Strošek nočitve se giblje med € 20,00 - € 25,00.

Za naše stranke smo zaprosili za izbris akontacije na dobiček pravnih oseb ter fizičnih oseb. V primeru odprtih obveznosti smo zaprosili za odlog plačila do konec septembra. V kolikor je možno vas prosimo, da vseeno redno plačujete davke in socialne prispevke.

Državne finančne podpore ter nepovratna sredstva so izključno dostopne do podjetnikov, ki imajo avstrijsko podjetje in so zapisani. Model skrajšanega delovnega časa je dostopen zaposlenim na avstrijskem podjetju. Za napotene delavce Avstrija v tem trenutku ne ponudi pomoč. Pri tem je treba upoštevati, da v Avstriji in v Sloveniji imamo različne pogoje za pridobitev nadomestila za brezposelnost.

V Avstriji je pogoj, da npr. se razveljavi delovno razmerje soglasno, v Sloveniji je pogoj, da npr. se odpusti delavca. V vsakim primeru priporočamo, da se povežete z vašim strankam, kdaj želijo, da boste nadaljevali z delom. Zasebne stranke deloma niso seznanjene z možnostmi, da se lahko gradbene storitve nadaljujejo.

Nujna dela npr. vodovodarska dela, električarska dela, popravek strehe itd. so v vsakem primeru dovoljena. Transportne storitve so na splošno izvzete iz omejitev. Seveda boste sami ocenili, ali boste delali ali ne. V kolikor imate zmenjene globe zaradi kasnitve glede končanja del, priporočamo, da se dogovorite z vašo stranko kako rešiti situacijo.

Do 30.04.2020 so prekinjeni sodni in upravni roki in tudi državni nadzor finančne policije je 12.4.2020 zaenkrat omejen na zelo hude prekrške. Na splošno je treba poudariti, da sklenjene pogodbe med vami in vašim strankam veljajo brez omejitev.

Zaradi trenutne situacije ne morete enostransko spremeniti pogoje oz. ne neizpolniti pogodb. Za naknadne spore je treba se v pisni obliki povezati s stranko, da boste imeli dokaz v primeru sodne obravnave. Vaše stranke so v isti situaciji kot vi in je sporazumna rešitev nastajajočih težav vedno najboljša in najcenejša.

Tudi odvetniki v tej situaciji samo povzročijo visoke stroške. Izhajamo iz tega, da bodo sodišča tudi v tem smislu odločala. Lahko pa se obrnete v primeru sporov tudi na našo pisarno.

Naša pisarna je redno zasedena in vas prosimo, da nam pošljete mail v primeru odprtih vprašanj.

Ostanite zdravi! Lep pozdrav!

 

Davčna pisarna DDr. Jaklitsch & Mag. Picej

office@picej.com

0043 463 56196

Pripete datoteke

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.