Regionalna zbornica Gorenjska

Novice


Arhiv: Omejevalni ukrepi EU zaradi destabilizacije razmer v Ukrajini

Omejevalni ukrepi EU zaradi destabilizacije razmer v Ukrajini

 

 

Omejevalni ukrepi so omejitve oziroma obveznosti v razmerju do držav, ozemeljskih entitet, gibanj, mednarodnih organizacij in oseb, katerih namen je vzpostavitev ali ohranitev mednarodnega miru in varnosti, zagotavljanje spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, razvoj oziroma utrjevanje demokracije in pravne države ter doseganje drugih z mednarodnim pravom skladnih ciljev, in jih določajo pravni akti Organizacije združenih narodov, Evropske unije oziroma Evropske skupnosti in drugih mednarodnih organizacij, ki zavezujejo Republiko Slovenijo, ali pa omejitve oziroma obveznosti, ki jih v te namene Republika Slovenija uvede na drug način skladno z mednarodnim pravom oziroma pravom Evropske unije.

Ukrepe za določeno tarifno številko preverite v bazi TARIC in  Access2Markets ter v Uredbah.

 


Obveščamo vas, da je bila objavljena UREDBA SVETA (EU) 2022/328 z dne 25. februarja 2022 o spremembi Uredbe (EU) št. 833/2014 o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije, ki povzroča destabilizacijo razmer v Ukrajini. Omejevalni ukrepi zajemajo tudi  blago z dvojno rabo, blago za vojaške izboljšave, rafiniranje nafte in letalstvo ali vesolje. Opozorili bi, da se prepovedi ne nanašajo samo na neposredno ali posredno prodajo, dobavo, prenos ali izvoz blaga ampak tudi na neposredno ali posredno zagotavljanje tehnične pomoči, posredniških ali drugih storitev v zvezi z blagom. Vse subjekte, ki poslujejo z Rusijo, pozivamo, da spremljajo sprejete spremembe, še posebej tiste, ki se nanašajo na uvoz in izvoz blaga.

 

Obveščamo vas, da je bilo v Uradnem listu EU L 421, z dne 23. 2. 2022, objavljenih več uredb (EU) , ki se nanašajo na spremembe Uredbe Sveta (EU) št. 269/2014 z dne 17. marca 2014 o omejevalnih ukrepih v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajin ter Uredbe Sveta (EU) št. 833/2014 o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije, ki povzroča destabilizacijo razmer v Ukrajini. Vse subjekte, ki poslujejo z Ukrajino in Rusijo, pozivamo, da spremljajo sprejete spremembe, še posebej tiste, ki se nanašajo na uvoz in izvoz blaga iz teritorijev, ki so pod nadzorom nevladnih organov (regiji Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine).


Vir: FURS

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.