Regionalna zbornica Gorenjska

Novice


Zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize

Spoštovani,

 

obveščamo vas, da je bil v Uradnem listu RS št. 38 dne 7. 5. 2024 objavljen Zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK-B).

Prvotno besedilo zakona je bilo sprejeto konec lanskega leta z namenom določitve začasnih ukrepov pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen energentov. Sprememba in dopolnitev zakona se nanaša na ureditev izplačila zadržanih sredstev pomoči za gospodarstvo zaradi povišanj cen energentov, ki jih pristojni organi zaradi pomanjkljivih podatkov niso mogli izplačati (14. člen).

 

Glede na zakonsko ureditev so se izplačila izvedla v višini 80 % višine pomoči za posamezno izplačilo in da naj bi se do konca letošnjega februarja upravičencem izplačala tudi zadržana sredstva v višini 20 % višine pomoči oziroma razlika do skupne višine pomoči, do katere je upravičen upravičenec. Sprememba zakona se nanaša na datum izplačila zadržanih sredstev.

 

Prvotno je predlog sprememb in dopolnitev zakona predlagal kot nov rok za izplačilo zadržanih sredstev 31. 12. 2024. Dolgemu obdobju za izplačilo smo tekom zakonodajnega postopka na GZS nasprotovali, saj pomeni negativen vpliv na ustrezno planiranje finančnega poslovanja podjetij v letu 2024. Pripombe GZS so bile smiselno upoštevane, saj je zakonodajalec skrajšal rok izplačila zadržanih sredstev, in sicer na 31. 8. 2024.

 

Skladno s spremembo naj bi bila izplačila zadržanih sredstev do 31. 8. 2024.

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.