Regionalna zbornica Gorenjska

 

 

 

Vaša vprašanja in odgovori

MEGA KORONA ZAKON – ODGOVORI NA NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA

Celoten postopek skrajšanega delovnega časaSPREJET JE #PKP3. KAJ PRINAŠA?

29. maj 2020

Državni zbor RS je pozno zvečer sprejel t.im. tretji protikoronski zakon, tj. ZAKON O INTERVENTNIH UKREPIH ZA OMILITEV IN ODPRAVO POSLEDIC EPIDEMIJE SARS-COV-2 (ZIUOOPE). Zakon bo v Uradnem listu RS objavljen predvidoma jutri, v soboto, 30. maja. Uporabljati naj bi se začel s 1. junijem, ne glede na datum objave.

Zakon prinaša nove začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije nalezljive bolezni covid-19 ter podaljšuje nekatere dosedanje. Bistvena ukrepa sta delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa in ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo.

Glede na to, da je bil zakon sprejet tik pred začetkom svoje veljavnosti, vam v nadaljevanju posredujemo najpomembnejše informacije o ključnih ukrepih, ki jih boste lahko koristili. Sprejet je namreč amandma, ki podaljšuje ukrep povračila nadomestila čakanja na delo za en mesec za vse dejavnosti, ne zgolj za turizem in gostinstvo, kot je bilo v zadnjih dneh napovedano.

Možna bo kombinacija obeh ukrepov, tako povračilo nadomestila čakanja na delo kot skrajšani delovni čas pri istem delodajalcu.

Več o vsebini

40. dopisna seja Vlade Republike Slovenije  EPIDEMIJA PREKLICANA

 


NIJZ: NAVODILA IN PRIPOROČILA OB SPROŠČANJU UKREPOV (COVID-19)
Čistopis sprejetih zakonov na včerajšnji seji DZ RS:

 

Zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covid-19 (ZDLGPE)

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP-A)

 

 

 

 

Spoštovani, pred vami je anketa, s katero ocenjujemo razmere v slovenskem gospodarstvu. Nanjo so že odgovorili predstavniki večjih slovenskih podjetij. Vabimo vas,  da z odgovorom na anketo prispevate k čim natančnejši oceni o razmerah v slovenskem gospodarstvu in o uporabi posameznih ukrepov, ki so z »megazakonom« že na voljo:

 

ČAKANJE NA DELO

 

AKTUALNO POSLOVANJE PO DRŽAVAH V ČASU KORONAVIRUSA

 

SMERNICE ZA PAKET UKREPOV ZA POMOČ PREBIVALSTVU IN GOSPODARSTVU

 

POSLOVNI NASVETI V ČASU KORONAVIRUSA

 

Live CampaignGet Started with Live Campaign Signup

Please configure the Signup Form using Manage option