Ključni dogodki

Dukin d.o.o.: Podzemni koši za odpadke




Video predstavitev inovacije

 

 



 

 

 

 

 

 


 

 
 

 

 

 
Naziv inovacije:

Podzemni koši za odpadke

Avtorji inovacije

Miha Horvat, Matej Rajh

Podjetje/predlagatelj

Dukin d.o.o.

Kratek opis inovacije

Linija izdelkov HideOut zagotavlja unikatno rešitev, s katero polepšate zunanjo okolico hiše, poslovnega prostora ali turističnega objekta, saj posode za odpade odstranite iz vidnega polja in jih skrijete pod površino – v zemljo. Pri sem se uporabijo standardne, že obstoječe posode za odpadke, ki jih postavite na dvižno ploščad in z daljincem spustite pod zemljo. Zgornji pokrov, ki je po spustu v zemljo viden, je lahko v različnih barvah, celo v imitaciji lesa ali trate. Stranka lahko sama izbere design vidnega pokrova.
Uporabnik se lahko odloči tudi za nadgradnjo – povezavo na pametne telefone ali sistem pametnih hiš, ki posebej opozori, kdaj je koše potrebno dvigniti na površje, da jih komunalno podjetje prevzame za odvoz. Možen je tudi samodejni dvig košev glede na prej predhodno sprogramirane termine.

 

Podjetje je velik poudarek dalo na varnost; varnostne funkcije preprečujejo neželjen stisk npr. človeških udov.
Inovacija ima integrirano rešitev v primeru vdora vode – zgornji pokrov je skonstruiran tako, da gleda čez odkapni rob vgradne posode in je nameščen pod kotom, kar še olajša odtekanje meteorne vode. Za primer večjih naravnih nesreč (poplav)  ima inovacija vgrajen še dodatni varnostni mehanizem – senzor za vodo, ki sproži odklop električnega dovoda do motorja in sproži alarm (vizualni ali slišni), ki je povezan v notranjost stanovanjskega objekta. 

Regijsko priznanje

zlato priznanje Pomurske gospodarske zbornice za inovativnost