Ključni dogodki


Podelitev nacionalnih priznanj inovacijam
Dan inovativnosti 2016 bo potekal na Brdu pri Kranju 21.9.2016.

Predstavljamo kandidate za nacionalna priznanja


 

 

Podjetje

Naziv inovacije

Opis - kratek

Adria Mobil, d.o.o.

Compact SLS – avtodom s spremenljivim bivalnim prostorom

Adria Mobil je razvila svoj prvi avtodom s »slide out«, raztezanjem zadnje stene. Prednost rešitve je v nespremenjenem in vseskozi funkcionalnem bivalnem prostoru; steno se izvleče le za potrebe počitka.Uporabnik si s tem lahko spremeni lahek, kompakten avtodom v prostornega.


Compact SLS v Adriinem programu spada v skupino manjših vozil, ki so namenjena dinamičnim uporabnikom, primerna tudi za vožnjo po mestnih središčih. 

SIJ Acroni d.o.o.

Brezkislinsko čiščenje toplo in hladno valjanih pločevin

Brezkislinsko čiščenje je nova inovativna tehnologija čiščenja trakov pločevine, ki so jo razvili podjetju Acroni. Edinstvenost linije daje unikatna kombinacija peskarskega stroja, postavitev turbin, izbor abraziva ter tehnologije krtačenja pločevine.

 

Novi postopek je cenovno ugodnejši in ekološko sprejemljiv, saj z novo tehnologijo okolja ne obremenjujejo z uporabo kemikalij.

Akrapovič, d.d., PE Črnomelj

Revolucionarni izpuh iz titana za motocikle

Moto dušilec je dinamična nadgradnja obstoječe heksagonalne oblike, je najnovejša različica revolucionarnega izpuha, izdelanega iz visoko odpornega titana. Podobo zaokrožata ročno izdelana toplotni ščitnik in kapa iz ogljikovih vlaken.

Z uporabo lahkih titan legur v kombinaciji s karbonskimi kompozitnimi kosi je bil dosežen 25,9% prihranek v teži.

Bosio d.o.o

Manipulator BOSIO MAN14/8

Podjetje je razvilo popolnoma avtomatski sistem zelo hitrega kaljenja in transporta iz peči v bazen, s katero dosegajo visoko proizvodno kapaciteto izdelkov.

 

Manipulator se uporablja za zalaganje in razlaganje vložkov v liniji komornih in komornih-pomičnih pečeh za termično obdelavo. Njegova sposobnost je v najkrajšem možnem času postaviti vložek v peč in iz peči.


Bijol d.o.o.

Multifunkcijsko zglobno delovno vozilo Bijol Marmot BWS 160

Je eden od najbolj zmogljivih in varnih strojev za gozdarstvo, uporaben tudi v komunalni dejavnosti. Glavna prednost je brezstopenjska vožnja, ki omogoča, da hitrost od nič do 30 kilometrov na uro doseže brez menjave prestav in ustavljanja, česar drugi gozdarski zgibniki ne zagotavljajo.

BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje

Kompaktni kuhinjski aparat MultiTalent 3

Nov kompaktni in vsestranski kuhinjski pomočnik z več kot 50 funkcijami olajša kuho in peko. Odlikujejo ga motor z močjo 800 W, plastična posoda za mešanje v velikosti 2.3 litre, ki drži do 500g moke in sestavine; sekljalnik za hitro in natančno sekljanje zelišč, oreščkov, čebule ali česna, ter mlinček za trde sestavine kot kavna zrna, trdi sir, žita ali ledene kocke. Prostorsko ekonomičnost aparatu daje možnost shranjevanja pribora direktno v posodi (dizajn SmartStorage), prav tako ima aparat integriran prostor za shranjevanje kabla. 

BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje

Popolnoma avtomatski kavni aparat EQ.9

Popolnoma avtomatski kavni aparat s kovinskim ohišjem v kombinaciji z visoko sijočimi črnimi površinam je opremljen z velikim barvnim zaslonom.
Glavna inovacija aparata je v sistemu upravljanja – ta omogoča intuitivno upravljanje, možnost naprednejših (barista) nastavitev za zahtevnejše uporabnike. Nastavitve napitkov se shranijo v uporabniške profile in jih je mogoče kadarkoli ponovno priklicati. Aparat sodi med najtišje na trgu.

Domel d.o.o. in NELA razvojni center d.o.o.

EC motor z možnostjo integrirane elektronike za moči do 1KW

Razvoj EC motorjev in pogonov se v zadnjih letih intenzivno razvija, postali so trend, saj so okolju prijaznejši zaradi visoke učinkovitosti, manjše porabe materiala in velikih možnosti krmiljenja. Podjetje je veliki konkurenci navkljub razvilo  univerzalen EC motor, uporaben v različnih aplikacijah (prezračevalna, ventilatorska tehnika, bela tehnika, druge aplikacije), v katerega se po želji integrira posebno elektroniko oziroma način vpetja.
Dukin, razvoj ekološke opreme d.o.o. Ogradni smetarnik StyleOUT – nadzemni sistem za hrambo posod za odpadke

Ogradni smetarnik StyleOUT je vizualno privlačen nadzemni sistem za hrambo posod za odpadke. Od konkurenčnih izdelkov ga odlikujejo naslednje prednosti: modularnost, ki omogoča prilagajanje potrebam strank, zasadljiva streha, izjemna prilagodljivost smetarnika neravni podlagi , izboljšana odpornost na vreme, prilagodljivost - enostavna sprememba namembnosti - iz osnovne konstrukcije lahko nastane. kolesarnica, drvarnica, pult za letno kuhinjo ipd.

Z uporabo oOgradnega smetarnika StyleOUT postanejo sicer grde kante za smeti okras vsakega dvorišča. 

ETI d.d. in Nela RC d.o.o

Kombinirano zaščitno stikalo KZS – EDI

V električnih inštalacijah je veliko rešitev za nadzor in analizo delovanja posameznih vej inštalacije. Izdelki, ki obstajajo na tržišču, omogočajo samo indikacijo stanja kontaktov in diferenčnega stanja.

V sodelovanju z razvojnimi centri in tujimi strokovnjaki je podjetje razvilo rešitev, ki s pomočjo mikroprocesorske enote zajema podatke o stanju kontaktov in električnih meritev ter s pomočjo LED signalizacije prikazuje vzrok izkopa izdelka oziroma vrsto napake, ki se je pojavila v električni inštalaciji.

ETI d.d. in RC eNeM d.o.o., Podružnica Keramični materiali in varovalke

Talilni vložki za fotovoltaične sisteme "NHXL 1500V d.c. gPV"

Talilni vložki ščitijo električne kable v primeru prekoračenega toka. Sekundarna funkcija vložkov je tudi zaščita fotovoltaičnih polj za primere preboja električnega toka. NV gPV talilni vložki so zelo pomembna zaščitna komponenta, saj neposredno vplivajo na varnost celotnega fotovoltaičnega sistema (zaščita pred požarom). Pomemben vpliv imajo tudi na samo investicijo, saj kvalitetni talilni vložki delujejo pri višji napetosti, omogočajo 15% višji izkoristek ter znižujejo ceno kabliranja in s tem 30% nižji strošek investicije v PV elektrarno.

Farma GRS, d.o.o., Novo mesto

Razvoj nove sintezne poti in novih kristaliničnih oblik makrolidnega antibiotika

V literaturi je znanih nekaj neodvisnih sinteznih poti kompleksne makrolidne molekule, vendar so avtorji inovacije razvili sintezo, ki je od vseh znanih krajša za najmanj dve sintezni stopnji. Inovativna rešitev omogoča sintezo končne zdravilne učinkovine v samo treh stopnjah, kar v primerjavi s podatki o konkurenčnih postopkih predstavlja bistveno izboljšanje. Inventivna rešitev omogoča stroškovno in ekološko bistveno bolj ekonomično proizvodnjo ob zagotavljanju ustrezne in primerljive kakovosti ter ustreznih in primerljivih lastnostih izdelka s konkurenčnimi izdelki. 

Gorenje d.d. Velenje

Pralni stroj Panasonic AutoCare

Na svetovnem trgu gospodinjskih aparatov se razmere na svetovnih trgih drastično spreminjajo, poleg cene postajajo pomembni tudi drugi dejavniki - kakovost izdelkov in storitev, kreativnost, inovativnost, funkcionalnost. Gorenje in Panasonic sta se tako odločila za skupni razvoj novih pralnih strojev s polnitvijo 8 in 10 kg, s samodejnim programom pranja, uporabo pare med pranjem, ki zmanjšanje zmečkanost perila ter učinkovito odstranjuje alergene . Ohranili so izjemno energijsko učinkovitost (A+++) ter zelo tiho delovanje pralnega stroja.

Hidria AET Družba za proizvodnjo vžignih sistemov in elektronike d.o.o.

Hidria AETERNUS – Metalna čepna svečka II. Generacije

Nova rešitev, za katero je bila že pridobljena nominacija pomembnega kupca (eden izmed glavnih evropskih proizvajalcev vozil), s številnimi uvedenimi inovacijami pri sami zasnovi ter izdelavi izdelka podaljšuje življenjsko dobo svečke za več kot 20% ter pomaga pri optimizaciji delovanja motorja predvsem pri zagonu, kar zmanjšuje izpuste CO2, predvsem izpust saj oziroma NOx trdih delcev. 
Hidria TC Tehnološki center d.o.o. Varilni stroj za ultrazvočno varjenje kromirane okrasne letve za model Porsche Panamera Podjetje je razvilo unikatno varilno napravo, ki omogoča ultrazvočno varjenje kromiranih okrasnih lestev, ki se vgrajujejo v novo serijo modelov Panamera, prestižne nemške znamke Porsche. Rešitev omogoča proizvodnjo izključno dobrih kosov, velike prihranke časa, materiala in energije ter je bistveno bolj prijazna do delavca. 

Hyb, d. o. o., in IN.Medica, d. o. o.

FREEHAND – naprava za uporabo v minimalno invazivni kirurgiji – laparoskopiji

Hyb je skupaj z RC IN.Medica ter angleškim podjetjem OR Productivity razvil napravo Freehand za uporabo v minimalno invazivni kirurgiji – laparoskopiji. Gre za elektromotorno roko, ki ves čas operacije na ekranu prikazuje zelo stabilno sliko, ki je bistven parameter za uspešno operacijo. Naprava Freehand je zelo enostavna za uporabo, namestitev ob operacijsko mizo je zelo hitra, kirurgu pa omogoča dovolj prostora za izvedbo operacije. Freehand rešuje pomanjkljivosti podobnih naprav na trgu, zaradi česar je njena prodajna zmožnost izredno velika. 

INO Brežice d.o.o.

Mulčer BOXER

Mulčer BOXER je namenjen urejanju zelenih površin (parki, golf igrišča, urejanje okolice ipd.) ter za uporabo v vinogradništvu in sadjarstvu. Posebnost mulčerja je v vgrajenem dvospiralnem rotorju, ki je zmožen drobiti materiale (les) do debeline 5 cm. Obenem rotor za drobljenje potrebuje manjšo moč traktorja, s tem se porabi manj energije, traktor deluje mirneje, obremenitev na ležaje in sestavne dele traktorja pa je manjša. 

Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o.

Linija za sestavo in kontrolo zglavnikov, komolčnikov in stranic Volvo V54x

Inovacija predstavlja nov pristop k povezovanju in nadgradnji 3 glavnih – vodilnih strojev za izdelavo in kontrolo zglavnikov, sredinske konzole in stranske obloge za vozilo Volvo V60/XC60. Pri izdelavi strojev in opreme so uporabljali standardne elemente avtomatizacije, ki so jih z inovativnim pristopom in lastnim znanjem sestavili ter jih s pomočjo programske opreme združili v delujoče linije. Za namen projekta so že zaposlili nekaj novih sodelavcev, s pridobitvijo projekta pa bodo skupno zaposlili 40 novih sodelavcev.

Kolektor Group d.o.o.

Implementacija okolju prijaznega in ekonomičnega plazemskega procesa naprševanja funkcionalnih prevlek v proizvodnjo komponent za elektro in avtomobilsko industrijo

Z namenom izboljšanja površinskih lastnosti komponent in polizdelkov je podjetje razvilo postopek čiščenja in nanosa funkcionalnih kovinskih prevlek z odprto-zračno plazemsko tehnologijo. V nasprotju s klasičnimi mokrimi kemijskimi postopki nova tehnologija ne uporablja vode in kemikalij, zato je metoda ekonomična in okolju prijazna. Čiščenje in nanos prevlek je izvedeno v samo nekaj sekundah pri atmosferskem tlaku. Proces je robotsko kontroliran z milimetrsko natančnostjo.  

Kovis d.o.o.

Ležajno ohišje K25L z lepljenimi obrabnimi ploščicami

Inovacija je geometrijsko izboljšano in s tem 15% lažje ležajno ohišje želeniških vozil, ki ga lahko podjetje izdela v krajšem času. Posodobljen je tudi način pritrditve obrabnih pločevin – nadgrajen je z novimi tehnologijami spajanja materialov (lepljenje). Z manjšo lastno težo izdelka upravitelji tirnih vozil za prevoz tovora porabijo manj energije, hkrati pa tudi privarčuje pri stroških vzdrževanja, kar izdelku daje konkurenčno prednost pred ostalimi. Izdelek kljub novim lastnostim ohranja svojo trdnost. 

Kreativni aluminij d.o.o. in VIP Virant d.o.o.

Lumenova CCL06 - LED svetilka z reflektorsko optiko za javno razsvetljavo z življenjsko dobo do 100.000 ur in garancijo 20 let

Inovativen svetilni modul LE06 je patentiran, hermetično zaprt modul z reflektorsko optiko in polnjen z inertnim plinom-argonom, ki preprečuje nastajanja kondensa in posledično oksidacije vitalnih delov elektronike. Modul je zasnovan modularno, s čimer je proces montaže in demontaže hitrejši, prav tako pa dodajanje modulov omogoča višjo svetilnost svetilk. Modul ima sposobnost samoregulacije - pri ekstremno visokih temperaturah se uravnovesi sam, povišana temperatura pa ne uniči življenjske dobe LED-diod. Modul je mogoče nadgraditi še z dodatnim sistemom pametne komunikacije, ki omogoča štetje prometa, zaznavanje prisotnosti CO2 v ozračju ter samodejno regulacijo, s katero zmanjšamo porabo električne energije. 

Krka, d.d., Novo mesto

Razvoj zdravilne učinkovine in njena uporaba v formulacijah s podaljšanim sproščanjem za zdravljenje shizofrenije in bipolarne motnje

Inovacija vključuje razvoj generične zdravilne učinkovine v obliki tablet s podaljšanim sproščanjem za zdravljenje bolnikov s shizofrenijo in bipolarnimi motnjami. Farmacevtske oblike s podaljšanim sproščanjem vključujejo razvoj posebno zahtevnih farmacevtskih izdelkov, s katerimi se doseže želeno kinetiko sproščanja, zmanjša neželene učinke, ki so povezani z velikim nihanjem plazemskih koncentracij zdravilne učinkovine. Z boljšim sodelovanjem bolnikov (komplianca) se doseže učinkovitejše in varnejše zdravljenje.

Ledinek Engineering, d.o.o.

Multiplan večstransko skobeljno-profilirni stroj, opremljen z orodjem Ledinek Tool Manager

Inovacija - visoko zmogljivo postrojenje za vzdolžno obdelavo produktov iz masivnega lesa, plastike, MDF-a in podobnih materialov, je namenjena za integracijo v proizvodnje linije v visoko zmogljivih industrijskih obratih. Omogoča precizno skobljanje, profiliranje in razrez ter enostaven in hiter prehod med različnimi nastavitvami in orodji, kar omogoča izjemno fleksibilnost pri proizvodnji različnih produktov.

Podjetje je kot sestavni del stroja razvilo tudi posebno programsko orodje LEDINEK Tool Manager, ki poskrbi za hranjenje izmerjenih parametrov orodij in jih ob montaži orodij in vnosu ključnih podatkov prenese v glavni program. 

  LEK farmacevtska družba d.d. Razvojni center Slovenija Učinkovita in okolju prijazna tvorba vezi oglji-ogljik in njena uporaba v sintezi sitagliptina – učinkovine za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2  V podjetju so razvili novo metodologijo tvorbe vezi oglji-ogljik. Inovacija v podjetje prinaša uporabo »zelenih« katalitskih procesov. Poleg tega lastna neodvisna sinteza generične učinkovine v Sloveniji omogoča uporabniku (bolniku) dostop do visokokvalitetnega produkta (zdravila sitagliptin) po znatno nižji ceni.
  LEK farmacevtska družba d.d. Razvojni center Slovenija Uporaba novega visoko učinkovitega postopka proizvodnje zdravila Omeprazol Podjetje je razvilo nov postopek proizvodnje zdravila omeprazol. Glavne prednosti novega postopka so zelo skrajšan čas izdelave, ukinitev uporabe acetona, zmanjšeganje uporabe etanola, vode in energije. Na trg prihajajo kakovostna, varna, učinkovita in cenovno dostopna zdravila. 
   Lek Veterina d.o.o. Metoda in premiks s termostabilnim vitaminom C za proizvodnjo antistresne krmne mešanice za kokoši nesnice  Podjetje je razvilo metodo in formulo antistresne krme za živali, pakirano v interaktivno pakiranje. Krma s termostabilnim vitaminom C v telesu živali prevzema številne zaščitne funkcije, pomaga pri krepitvi imunskega sistema in bistveno prispeva k blaženju negativnih učinkov stresa pri živalih (slabši apetit, slabši izkoristek krme, slabši prirast in večja smrtnost rejenih živali, valjenje jajc s tanko lupino). 
   Luka Koper d.d.  Opeka iz morskega sedimenta Luka Koper mora stalno izvajati poglabljanja morskega dna; na voljo ima velike količine morskega sedimenta in premalo odlagališč. V podjetju so izvedli raziskave in potrdili ustreznost morskega sedimenta za izdelavo žgane opeke. Inovativna rešitev je izdelana do stopnje, ko je izdelovanje opeke možnost – in sicer se izdelujejo v Goriških opekarnah. Izdelano opeko bo Luka Koper uporabila za izgradnjo novega objekta na lokaciji podjetja.

M Sora d.d.

Leseno pasivno okno iz termično modificirane smrekovine - Natura Optimo XLT

Podjetje je razvilo okno, ki je v celoti izdelano iz posebne smrekovine slovenskega porekla, njena zgradba in lastnosti pa so spremenjene po patentiranem postopku termične modifikacije, ki je plod razvoja slovenskega podjetja in Biotehniške fakultete. Poleg odličnih toplotnih lastnosti je bistveno trajnejše in dimenzijsko stabilnejše od klasičnih oken izdelanih iz smrekovine, njegov izgled pa zaradi barve daje občutek tropske vrste lesa. 

Mahle Letrika d.o.o.

Heavy duty elektomagnetno stikalo za zaganjalnike s kontrolirano silo pri vklopu

Predmet izuma sta princip nadzora in optimizacije delovanja stikala za HD zaganjalnike in princip vkopa zaganjalnikov. Uvajanje start-stop sistema zagona tudi na komercialnih vozilih in delovnih strojih zahteva, da se v stikala zaganjalnikov uvaja vedno nove izboljšave za povečano zanesljivost in življenjsko dobo zaganjalnika. Uvedene spremembe povečujejo zanesljivost delovanja zaganjalnika. Bistveno se zmanjša število neuspešnih ter število poškodb zaganjalnika.
   Meltum d.o.o.  Izocentrične smuči Inovacija »Izocentrične smuči« predstavlja revolucionaren koncept smuči razvit za novo izkušnjo smučanja. Gre za smuči s povsem novo obliko in konstrukcijo, ki so lažje vodljive, okretnejše in hitrejše od trenutnih na trgu dostopnih rešitev. Patentirane izocentrične smuči so navdihnjene iz tradicije bloških smuči in so plod več kot 7-letnega razvoja in testiranja.

Metal Ravne d.o.o

Kovanje in toplotna obdelava »Izločevalno utrjevalnih nerjavnih jekel« večjih dimenzij

V podjetju so v letu 2015 izvedli investicijo v VOD napravo za proizvodnjo jekel z nizkim ogljikom in visoko vsebnostjo kroma. Avtorji inovacije so razvili povsem novo tehnologijo kovanja in toplotne obdelave za “izločevalno utrjevalna nerjavna jekla”. Z novim postopkom so znižali lastno ceno izdelka, s čimer je podjetje lahko nastopilo na nov tržnih segment.
 

Petrol energetika d.o.o. in Metal Ravne d.o.o.
Izkoriščanje odvečne toplote metalurških procesov za namene daljinskega ogrevanja in priprave sanitarne tople vode
na Ravnah na Koroškem

Celovita energetska rešitev predstavlja inovativen energetski zgled prehoda v krožno gospodarstvo. Z uporabo sodobne tehnologije in inovativnih sistemskih rešitev Petrol energetika izkorišča odpadno toploto, ki nastane pri obdelavi kovinskih materialov.

 

Načrtovanje in izvedba izkoriščanja odvečne toplote metalurških procesov za namene daljinskega ogrevanja in priprave sanitarne tople vode na Ravnah na Koroškem predstavlja ciljno usmerjeno sodelovanje gospodarstva, lokalne skupnosti in javnega raziskovalnega zavoda pri oblikovanju novih poslovnih modelov, kjer so v stičišče postavljeni končni odjemalci. 

Primat, d.d.

Nova generacija eksplozijsko odpornih bankomatnih blagajn

Nova konstrukcija eksplozijsko odpornih bankomatnih blagajn je izrednega pomena za podjetje.

S pomočjo novih rešitev so se zmanjšali stroški proizvodnje izdelka, s čimer se je povečala njegova dodana vrednost.

 

 Nove bankomatne blagajne zadovoljujejo vse zahteve naročnikov.

 

Inovativne rešitve konstrukcije, ki so bile razvite v okviru projekta eksplozijsko odpornih bankomatnih blagajn, bodo smiselno prenesene tudi na druge izdelčne skupine.

  Sastela d.o.o. in Engrotuš d.o.o.  Slovenska potica – Slovenian potica (Slovenske dobrote)

Nov trženjski pristop k tradicionalni slovenski slaščici. Potico “Slovenske dobrote” je kot pravo slovensko potico je mogoče kupiti v "potičnici", v keramičnem pekaču z značilno odprtino v sredini in lepo nagubanim robom, ki daje potici slovesno obliko. 

Potica je je iz naravnih sestavin, brez umetnih dodatkov in polnjena z orehovim nadevom; pečena in zamrznjena. Mogoča je dopeka, ki daje poti še poseben, hrustljavi občutek.

Silco d.o.o.

Zračno sušeči prozorni lak za avtoličarska popravila brez trdilca v baznem laku

V Silcu so prvi v Evropi razvili prozorni zaključni lak za popravilo avtomobilske karoserije “Maxx Air CureTM”, ki se suši na zraku in ne potrebuje dodatka trdilca oziroma aktivatorja v bazni lak. To novemu visokokakovostnemu laku daje izjemno prednost v primerjavi z drugimi laki na trgu, saj omogoča krajšanje lakirnega postopka in prihranek energije. Ocenjeni prihranki celotnega procesa znašajo do 28 %.

Steklarna Hrastnik d.o.o.

Puzzle – Povezovanje doživetij!

Puzzle je 3D stekleni izdelek, narejen iz najčistejšega stekla Steklarne Hrastnik in je rezultat prepleta estetske in uporabne vrednosti izdelka. Uporabnikom omogoča številne možnosti uporabe, jih popelje v lasten svet ustvarjanja in eksperimentiranja. Inovativnost se odlikuje v izjemni uporabnosti modularnega serviranja, saj jih je mogoče prilagajati v vse smeri po horizontalni ravnini, kot tudi nalaganje v višino. 

SwatyComet d.o.o., PE Zreče

Tanke rezalke PROFESSIONAL

Nova skupina tankih rezalk Professional nadomešča prejšnjo standardno linijo. Prednosti v primerjavi s standardno linijo: odlične rezne sposobnosti, hitrejši rez, odlična vzdržljivost, do 20% več rezov, materialna cena oz. proizvodni stroški se kljub dvigu reznih lastnosti niso povišali glede na standardno linijo izdelkov ter dodatna širitev asortimana (prej jeklo, nerjavno jeklo, sedaj dodatno jeklo+nerjavno jeklo). 

Tehnos d.o.o.

Namenski profesionalni mulčer za špargljeve nasade MPS 150

Mulčer za špargljeve nasade MPS 150 je popolnoma nov proizvod slovenskega porekla z edinstveno konstrukcijsko zasnovo. Njegove glavne prednosti so patentirana razporeditev kladiv, mirno delovanje vibracij, nova razporeditev nožev za optimalno rezanje, pilagajanje mulčerja višini in količini organske mase.

 

Mulčer s svojimi specifičnimi rešitvami zadovolji potrebe profesionalnih pridelovalcev špargljev.

TPV, d. d.

Razvoj tankostenskega usmerjevalnika olja z implementacijo mehanskega oblikovnega spoja za povečanje trajno dinamične trdnosti

V podjetju so z inovativnim pristopom rešili uganko spoja na vitalnem elementu 12-valjnega avtomobilskega motorja, ki je izpostavljen močnemu dinamičnemu utrujanju in visokim temperaturnim obremenitvam. Implementacija mehanskega hladnega spoja brez dodajanja materiala na usmerjevalniku olja je omogočila »lightweight dizajn« izdelka z uporabo tankih pločevin in ob znatnem znižanju mase (27 %) prispevala k občutnemu izboljšanju trajne dinamične trdnosti izdelka.

Varstveno delovni center Zagorje ob Savi

Evropski prostovoljci (EVS) za višjo kakovost življenja v VDC Zagorje ob Savi

Inovacija poslovnega modela. Za kakovostno življenje 130 invalidnih zasavskih VDC-jevcev je poleg zaposlitvenih aktivnosti pomembno vseživljenjsko učenje, pridobivanje novih izkušenj in znanj, spoznavanje novih ljudi. Z evropskimi prostovoljci (EVS) pridobivamo vse to: znanja o tujih kulturah, znamenitostih, jezikih, običajih, organizaciji sistema socialnega varstva po Evropi. Tudi zaposleni pridobivajo dodatne kompetence (komunikacija v angleščini, brezplačna izobraževanja EVS).