Ključni dogodki

Pogovori ob 5ih na GZS: dr. Renata Salecl
dr. Renata Salecl

Na Gospodarski zbornici Slovenije vsako enkrat mesečno potekajo Pogovori ob 5ih, kjer gostimo zanimivega sogovornika, vrhunskega strokovnjaka na svojem področju, s sodobnim pristopom, s sproščenem pogovoru ob čaju. Z dinamičnem dialogom želimo omogočiti živahno in tvorno razpravo o aktualni gospodarski, sociološki ali širše družbeni tematiki. Rdeča nit letošnjih pogovorov je "Etične vrednote – spomin ali prihodnost?"

22. oktobra 2014 je bila gostja Pogovorov ob 5ih prof. dr. Renata Salecl, s katero smo se pogovarjali ne samo o pravici do izbire, ampak predvsem o tiraniji izbire v sodobnem svetu.

O prof. dr. Renati Salecl
Prof. dr. Renata Salecl je filozofinja in sociologinja, zaposlena kot znanstvena svetnica na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in profesorica na Birkbeck Collegeu School of Law v Londonu. Je tudi redna gostujoča profesorica na Cardozo School of Law v New Yorku in na Dept. of Social Science, Health and Medicine na Kings Collegeu. Njene knjige so bile prevedene v več kot deset jezikov.

O knjigi Izbira
Izbira Renate Salecl razlaga, kako je poznokapitalistična krilatica »bodi ti« lahko tiranija, ki vodi v še hujši nemir, vztrajanje pri izbiri kot zgolj osebni kategoriji pa ovira za družbene spremembe.