Ključni dogodki

Pogovori ob 5ih na GZS: dr. Alojz Ihan
dr. Alojz Ihan

Na Gospodarski zbornici Slovenije vsako enkrat mesečno potekajo Pogovori ob 5ih, kjer gostimo zanimivega sogovornika, vrhunskega strokovnjaka na svojem področju, s sodobnim pristopom, s sproščenem pogovoru ob čaju. Z dinamičnem dialogom želimo omogočiti živahno in tvorno razpravo o aktualni gospodarski, sociološki ali širše družbeni tematiki. Rdeča nit letošnjih pogovorov je "Etične vrednote – spomin ali prihodnost?"

24. septembra 2014 je bil gost Pogovorov ob 5ih dr. Alojz Ihan, zdravnik mikrobiolog in imunolog ter pesnik, pisatelj in esejist. Z njim smo se pogovarjali o človeški morali s poudarkom na njegovi knjigi Državljanski eseji ter drugih družbeno aktualnih temah.

O dr. Alojzu Ihanu
Alojz Ihan je zdravnik, specialist klinične mikrobiologije in imunologije. Zaposlen je kot profesor na Medicinski fakulteti v Ljubljani ter je vodja Oddelka za imunologijo na Inštitutu za mikrobiologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Je tudi glavni urednik zdravniške revije Isis. Poleg strokovnega znanstvenoraziskovalnega dela v medicini se ukvarja tudi s književnostjo. Bil je urednik revij Problemi, Literatura, in Sodobnost ter knjižne zbirke Alpeh. Za pesniško zbirko Južno dekle je leta 1986 prejel Jenkovo nagrado ter leta 1987 nagrado Prešernovega sklada za pesniško zbirko Srebrnik.

O knjigi Državljanski eseji
V »državljanskih esejih« avtor bralcu ponudi radikalno novo definicijo človeške moralnosti – morala je možganski procesor, ki z občutkom »mirne vesti« napove, da nas okolica zaradi naših dejanj ne bo zavrgla. Ihan s klinično mirnostjo secira človekovo moralo in hkrati niti v enem trenutku ne moralizira – »morala je del naše anatomije in našega funkcioniranja, je edina, ki jo imamo, in bolj, ko jo poznamo, bolje jo bomo znali uporabljati za bivanje na kosu zemlje, kjer smo se rodili«.

    

    

     
 


 Video vabilo:


Pogovori ob 5ih na GZS: dr. Alojz Ihan