Zapri

Novice


Arhiv: S kredo, tablo in zvezki v novo šolsko leto: deset neresnic o učbenikih v RS

IZJAVA ZA MEDIJE

Tiskovna konferenca odbora za učbenike pri GZS-ZKGM, dne 29.08.2011

»S kredo, tablo in zvezki v novo šolsko leto: deset neresnic o učbenikih v RS«

Odbor za učbenike pri GZS-ZKGM je danes predstavil podatke o velikem znižanju prodaje učbenikov in delovnih zvezkov. Če se bo ta trend nadaljeval, se bodo v naslednjih letih učbeniki in delovnih zvezki začeli dražiti, hkrati pa se bo zmanjšala konkurenca, s čimer Ministrstvo za šolstvo počasi, a vztrajno ustvarja razmere, v katerih bosta učbeniško produkcijo obvladovala le en ali dva monopolista.

Predsednik odbora za učbenike pri GZS-ZKGM dr. Miha Kovač je opozoril na deset zmot o učbenikih, ki so jih širili predstavniki ministrstva in člani nekaterih civilnih iniciativ, založniki pa so jih v zadnjega pol leta ovrgli s podatki in mednarodnimi primerjavami:med drugim je denimo v Sloveniji manj konkurenčnih učbenikov kot v večini članic EU,slovenski učbeniški trg pa ni kaotičen, saj so se pri večini šolskih predmetov oblikovali po trije vodilni učbeniki. Založniki verjamejo, da med njimi prevladujejo učbeniki, ki so najbolj kvalitetni, saj jih je v ospredje potisnila šolska stroka.

Mednarodne primerjave so tudi pokazale, da je Slovenija ena redkih članic EU, kjer večino stroškov za nakup učbenikov in delovnih zvezkov nosijo starši,pri čemer morajo založniki razvoj novih učbenikov financirati predvsem s prodajo delovnih zvezkov.Podatki o prodaji za zadnja tri leta kažejo, da uporabljajo v slovenskih šolah vedno starejše učbenike in vedno manj delovnih zvezkov, kar bo v naslednjih letih pripeljalo najprej do podražitev, nato pa do osipa konkurence in s tem do padca kvalitete.Upad prodaje delovnih zvezkov bo tudi povečal prepisovanje iz učbenikov in pisanje po nareku. Kako to vpliva na kvaliteto izobraževalnega procesa, bo gotovo znala pojasniti pedagoška stroka.

Dr. Kovač je zanikal, da bi člani združenja na predstavitvenih seminarjih podkupovali učitelje in da bi recenzenti zato, da bi ustregli založnikom, zavestno pisali dobre recenzije za slabe učbenike. Zaradi tovrstnih, sicer praznih očitkov bodo založniki v naslednjem letu vso svojo tovrstno dejavnost odprli za javnost.

Odbor za učbenike poudarja, da bi bilo za starše kot plačnike učnih gradiv ceneje, če bi se država z založniki posvetovala o vseh spremembah, ki vplivajo na cene učbenikov. Skupina za učbenike se namreč od novega leta ni sestala, širša skupina za učbenike in učna gradiva, ki jo je na začetku poletja prav tako imenoval minister, pa ni imela niti ustanovnega sestanka.Vpliv obeh komisij na kvaliteto oskrbe z učbeniki je bil zato doslej enak ničli.

Tiskovna konferenca se je zaključila s pozivom, naj se politika odloči, ali potrebujemo konkurenco na trgu učnih gradiv, ali pa država namesto tega želi monopol.

Gradivo s tiskovne konference je na razpolago na spletni strani GZS-ZKGM, odbor za učbenike.

Dr. Miha Kovač

Predsednik odbora za učbenike

GZS-ZKGM

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.