Zapri

NAGOVOR OB USTANOVITVI

 

Spoštovane udeleženke, cenjeni udeleženci ustanovnega srečanja nove Sekcije za upravljanje in razvoj kulturnih in ustvarjalnih sektorjev (SURKUS), ki ji daje prostor naša Gospodarska zbornica osrednjeslovenske regije.

Povezovanje med gospodarstvom, podjetništvom, inovativnostjo, ustvarjalnostjo in kulturo v najširšem smislu je ves čas del naše družbe, čeprav morda v letih ustvarjanja gospodarskega okolja premalo prepoznano kot potencial za razvoj, rast pa tudi konkurenčnost.

Kajti, dodane vrednosti ne štejemo le skozi prizmo številk uspešnosti posamezne gospodarske panoge, temveč skozi prizmo blagostanja v družbi, razpoznavnosti neke države in njene kulture in njenega jezika. Slovenski jezik, ki ga je Primož Trubar postavil na evropski zemljevid, je tista vrednota, ki skozi vse potenciale gospodarskih in družbenih dejavnosti vztraja in ostaja glavna moč, generator ustvarjanja in kulturnih vrednot.

Sekcija za upravljanje in razvoj kulturnih in ustvarjalnih sektorjev (SURKUS) bo omogočila dialog med sektorji, kot so gospodarstvo, turizem, socialna kohezija in družbe kot celote. Ta potencial skriva široke priložnosti Kulturo in ustvarjalnost prepoznavamo kot generator ustvarjalnosti in inovativnosti, kot investicijo, ki daje multiplikativne učinke in prispeva k dodani vrednosti.

Kot ste sami zapisali v Memorandumu; bo Sekcija namenjena zastopanju interesov in krepitvi položaja članov pri njihovem delovanju na področju Slovenije. Sekcija bo uveljavljala področje kulture in ustvarjalnosti kot pomembnega deležnika pri gospodarskem razvoju Slovenije, ki lahko ob ustreznih strateških usmeritvah ter ustrezni podpori bistveno pripomore k družbenemu in gospodarskemu razvoju Slovenije.

Delo sekcije bo namenjeno podpori kulturnemu in ustvarjalnim sektorjem, ne glede na to, ali svojo dejavnost opravlja na neprofiten ali profiten način in ne glede na to ali gre za zasebne organizacije ali javne ustanove.

Veseli nas, da se je pobuda, ki se je oblikovala že leto in pol nazaj, v zadnjih mesecih oblikovala do te mere, da boste danes podpisali Memorandum o pristopu k sekciji, tisti pa, ki ste se kot člani zbornice že odločili, da pristopite k sekciji, postajate danes polnopravni člani. Vaš predstavnik bo zastopal interese sekcije tudi v Upravnem odboru Gospodarske zbornice osrednjeslovenske regije in na nacionalnem nivoju.

Koliko bo vaš glas slišan in prepoznaven, pa bo odvisno od vaše aktivnosti.