Regionalna zbornica Gorenjska

Novice


Arhiv: Zakon o varstvu potrošnikov - NOVO!

Od 26.1.2023 se prične uporabljati tudi Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-1), ki je bil v Uradnem listu objavljen dne 11. oktobra 2022 in je pričel veljati petnajsti dan po objavi, in sicer 26. oktobra 2022. Nadalje, vas seznanjamo, da se zaradi novega ZVPot-1 spreminjajo in dopolnjujejo nekateri podzakonski predpisi, ki jih navajamo spodaj in pričnejo veljati z današnjim dnem. O drugih podzakonskih predpisih, ki začnejo veljati na današnji dan, kot spremenjeni ali dopolnjeni na podlagi novega ZVPot-1, smo vas že obvestili v Okrožnici Pravne službe, dne 16. november 2022.

  1. Pravilnik o načinu označevanja cen blaga, digitalnih vsebin in storitev ter objav znižanja cene blaga. Pravilnik podrobneje ureja označevanje cen, objave nižanja cen ter označevanje cen digitalne vsebine.

 

  1. Pravilnik o obrazcih za informacije o pogodbah o časovnem zakupu, o dolgoročnem počitniškem proizvodu, o nadaljnji prodaji in o zamenjavi ter o obrazcu za odstop od pogodb. Pravilnik je bil objavljen v Uradnem listu, dne 16. novembra 2023 in začne veljati na današnji dan. Ureja posredovanje predpogodbenih informacij, ki jih mora podjetje zagotoviti potrošniku, preden postane pogodba ali ponudba zavezujoča za potrošnika. Določen je tudi Obrazec za uveljavitev pravice do odstopa od pogodbe, s katerim potrošnik odstopi od pogodb na katere se nanaša ta Pravilnik.

 

  1. Pravilnik o obrazcih za informacije pri pogodbah o paketnem potovanju in povezanih potovalnih aranžmajih. Pravilnik je bil objavljen v Uradnem listu, dne 16. novembra 2023 in začne veljati na današnji dan. Pravilnik ureja posredovanje informacij po 173. členu ZVPot-1, ki jih mora organizator potovanja posredovati potrošniku.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.