Regionalna zbornica Gorenjska

Nagrajene najboljše inovacije na Gorenjskem

Video

Kolpern na Stari Savi, 31. maja 2016 – Gorenjska je danes bogatejša za 5 zlatih, 7 srebrnih in 4 bronasta priznanja, ki jih je GZS-Območna zbornica za Gorenjsko v partnerstvu z MGRT in SPIRIT podelila najboljšim inovacijam v regiji. Tri najbolje ocenjene inovacije kandidirajo za priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljene v okviru Dneva inovativnosti 21. septembra. Podeljeno je bilo tudi posebno priznanje - Najbolj INOvativno podjetje v regiji - letos je to družba Acroni d.o.o., ki spada v jeklarsko divizijo skupine SIJ.


Pred svečano podelitvijo je potekala okrogla miza na temo INOvacije + razvoj = regijska priložnost za globalno prepoznavnost - Dobre prakse nagrajevanja za spodbujanje INOvativnosti

Moderatorka: Branka Smole, direktorica Gledališča Tone Čufar

Sogovorniki na okrogli mizi

Dr. Matevž Fazarinc, direktor za razvoj in tehnologijo v podjetju Acroni d.o.o., diplomiral in doktoriral je s področja materialov in metalurgije. Že od samega začetka je vpet v prebojne inovacijsko - razvojne projekte, ki jih umeščajo v sam evropski jeklarski vrh ter jim zagotavljajo dolgoročni razvoj in uspeh. Njegov timski dolgoročni cilj je, da postane Slovenija za metalurgijo to, kar je Silicijeva dolina za računalništvo. Acroni sodi med vodilne svetovne proizvajalce nerjavne debele pločevine ter debele pločevine iz visokotrdnostnih, obraboodpornih, orodnih in ostalih specialnih jekel. Prejemnik priznanja Inovativno podjetje leta 2009.

Dr. Jožica Rejec, prva dama uspešnega podjetja Domel, ki je v lasti zaposlenih in ena redkih prejemnic gospodarskega oskarja v njegovi 48-letni zgodovini. Stvari se loteva z globokim premislekom in tehtnim pristopom. Predsednica sveta Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih. Njen pečat je, da si na sestankih vsak upa reči to, kar si misli. Domel je eden vodilnih razvojnih dobaviteljev električnih motorjev za sesalnike, enosmernih motorjev, elektronsko komutiranih motorjev in sestavnih delov. Prejemnik priznanja Inovativno podjetje leta 2010.

Ruli Kaštrun, univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, smer robotika in elektromedicina - velja za umirjenega, razgledanega in študioznega sodelavca, ki je vedno pripravljen svetovati in pomagati pri reševanju izzivov. V Iskratelu je zaposlen že 31 let. V začetku kot merilec v laboratoriju za TK meritve, kasneje kot vodja tega laboratorija, predstavnik za kakovost v Razvoju in sedaj tudi vodja kakovosti v podjetju Iskratel, ki je eden izmed vodilnih ponudnikov sodobne  telekomunikacijske opreme in rešitev ter prejemnik priznanja Inovativno podjetje leta 2011.

Ana Štefančič, direktorica prodaje in marketinga, zadolžena za koordinacijo vseh trženjskih in prodajnih aktivnosti v podjetju, aktivno pa se ukvarja tudi z vodenjem projektov za naročnika ter z razvojno – raziskovalnimi projekti, rada organizira tematske zabave in je vsak trenutek življenja v pogonu, saj se ukvarja s široko paleto dejavnosti. Genis je neodvisno svetovalno podjetje na področju graditve in prenovitve informacijskih sistemov, kjer svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov.

Tematika okrogle mize – Dobre prakse spodbujanja inovativnosti in nagrajevanje 

Za uspešnost podjetja je zelo pomembna motivacija zaposlenih. Znano je namreč, da motivacija ugasne prej kot znanje in ustvarjalnost.

Razprava

Inovatorje so predvsem zanimale metode spodbujanja in nagrajevanja. Ošvrknili so državo, ki z dodatnim obremenjevanjem njihovih nagrad zavira večjo motiviranost.


PREDSTAVITEV EKSPERIMENTA

Učenci OŠ Prežihovega Voranca in dijaki Gimnazije Jesenice so nam prijazno predstavili verižni eksperiment.

PODELJENA PRIZNANJA

 
ZLATA PRIZNANJA

RAZVOJNI CENTER JESENICE d.o.o. in ACRONI d.o.o.

Procesna inovacija: Metoda in naprava za določevanje karakterističnih temperatur jekel, s postopkom direktnega odvzema taline iz vmesne ponovce

Avtorji: dr. Boštjan Bradaškja, dr. Grega Klančnik, dr. Matevž Fazarinc

Inovacija je merilna celica, ki beleži začetno in končno temperaturo strjevanja v industrijsko izredno zahtevnih pogojih. Po pregledu trga merilnih sond in literature (patentov) so namreč  ugotovili, da morajo problematiko meritve rešiti kar sami. Tako je opisana inovacija plod lastne inovativnosti in iznajdljivosti, s tem pa stroški izdelave jekla za cca. 30 % nižji v primerjavi s konkurenco, hkrati pa so doseženi veliko boljši izpleni, kar podjetju Acroni daje veliko konkurenčno prednost.

DOMEL d.o.o.

Produktna inovacija: Dvojni digitalni hladilni inkubator TOWER

Avtorji: Marjan Prevc, Ludvik Benedičič, Polde Benedik, Klemen Benedičič, Boštjan Demšar

Do ideje, ki je na trgu še ni, so prišli na osnovi brainstorminga, ki so ga izvedli skupaj s kupcem z željo po lansiraju novega instrumenta na trg. Osnova novega inkubatorja je obstoječi 23 litrski hladilni inkubator, hlajenje komore je izvedeno preko hladilnega telesa brez uporabe dodatnega ventilatorja, s čimer so bistveno znižali porabo električne energije, hrup je nižji od namiznega računalnika, kar je v tihem razvojnem okolju laboratorija še kako pomembno, inkubator ima tudi dve ločeni komori, kar je trenutno na trgu unikatna rešitev, ki prihrani delovni prostor in denar, za Domel kot proizvajalca, pa predstavlja višjo profitabilnost od enojnega hladilnega inkubatorja.

Zlate inovacije, ki bodo kandidirale za priznanja Najboljše INOvacije na nacionalni ravni:    
M SORA d.d.

Produktna inovacija: Leseno pasivno okno iz termično modificirane smrekovine - Natura Optimo XLT

Avtorji: M SORA Mizarstvo

Okno je v celoti izdelano iz posebne smrekovine slovenskega porekla, katere zgradba in lastnosti so spremenjene po patentiranem postopku termične modifikacije, ki je plod razvoja slovenskega podjetja in Biotehniške fakultete. Poleg odličnih toplotnih lastnosti je tudi bistveno trajnejše in dimenzijsko stabilnejše od klasičnih oken izdelanih iz smrekovine, njegov izgled pa zaradi barve daje občutek uporabe tropske vrste lesa. Kot tako je edinstven primer certificiranega pasivnega okna na svetu, ki je tako cenovno kot ekološko upravičeno, kar je bilo potrjeno tudi s prvo nagrado na mednarodnem natečaju nemškega inštituta Passivhaus za cenovno najučinkovitejše leseno pasivno okno na svetu.

ACRONI d.o.o.

Procesna inovacija: Brezkislinsko čiščenje toplo in hladno valjanih pločevin

Inovatorja: Janez Katnik, Bojan Finc

 

Brezkislinsko čiščenje je nova inovativna tehnologija čiščenja trakov pločevine. V linijo je vgrajen unikaten peskarski stroj z dvema stolpoma in osmimi peskarskimi turbinami ter dve krtačni enoti s pripadajočo obdelavo vode. Edinstven je izbor turbin, njihova postavitev, izbor abraziva (sredstva s katerim čistijo površino pločevine) ter tehnologija krtačenja. V primerjavi s staro tehnologijo kemičnega odstranjevanja škaje (luženje) s površine trakov, je novi postopek cenovno ugodnejši in ekološko sprejemljiv, saj z novo tehnologijo okolja ne obremenjujejo z uporabo kemikalij.

DOMEL  d.o.o. in NELA razvojni center d.o.o.

Produktno – procesna inovacija: EC motor z možnostjo integrirane elektronike za moči do 1KW

Avtorji: Razširjena projektna skupina VTS, Mitja Grohar, Dejan Flander, Matej Tadina, Jure Pfajfar

 

Ciljno so projekt zastavili tako, da je motorski del čim bolj univerzalen in uporaben v različnih aplikacijah, po želji pa se mu integrira elektroniko ali način vpetja. Sama funkcionalnost in posamezne inovativne rešitve pri proizvodnji motorjev so sklop različnih izkušenj in kompetenc NELE in Domela, združenih v nov proizvod. V tem sklopu so osvojili povsem nov in edinstven način zalivanja rotorskih magnetov oziroma rotorja, kar nam omogoča široko uporabno vrednost za razumno vrednost,  ter integracija statorja z prirobnico in priključki, oboje pa je skrito kot poslovna skrivnost v Domelovi proizvodnji tehnologiji.

 

SREBRNA PRIZNANJA
LOTRIČ MEROSLOVJE d.o.o.

Inovacija s področja digitalizacije: Pametni nadzorni sistem Exactum®

Avtorji: Marko Lotrič, Jure Thaler, Tajo Oranič, Klemen Čufar, Žiga Klančar

EXACTUM® omogoča on-line spremljanje okoljskih pogojev, kot so temperatura, vlaga, tlak, osvetljenost, koncentracija CO2 in drugi merljivi parametri. Razvoj omogoča, da skrb za parametre prostora prepustimo tehnologiji, s tem je človeški dejavnik minimalen, spremljanje in obveščanje pa prevzamejo senzorji in programska oprema v ozadju. Poleg tega omogoča stalno shranjevanje in pregledovanje podatkov na enem mestu ter avtomatsko generiranje poročil. Glavna prednost je takojšne opozorilo ob preseženih nastavljenih opozorilnih vrednosti, saj sproži zvočni alarm in pošlje elektronsko ali sms sporočilo.

ACRONI d.o.o.

Inovacija s področja digitalizacije: Tehnološki portal

Avtorji: dr. Anton Jaklič, Zdravko Smolej, Blaže Banko, Matej Ozebek, Marko Čufer, Anže Janša, Jure Siega

Tehnološki portal je spletna aplikacija, ki rešuje problem prikaza in dostopa do tehnoloških podatkov v podjetju na uporabniško prijazen način. Pri razvoju sistema so bile upoštevane specifične potrebe uporabnikov po različnih prikazih podatkov. Zato je sistem prilagojen specifičnim potrebam različnih uporabnikov v podjetju Acroni. Sistem znatno skrajša čas dostopa do podatkov, in na ta način znatno prispeva k večji učinkovitosti podjetja. 

TAB-SYSTEMS d.o.o.

Inovacija s področja digitalizacije: napredni več-funkcionalni domofon Smarti VEGA

Avtorji: Tomaž Bergant, Aleš Šolar, Jure Skubin, Isabelle Kuhar Sebastian

Multifunkcijska naprava z zunanjo enoto nam omogoča funkcijo video domofona, služi kot krmilna enota za hišno avtomatizacijo (krmiljenje luči, zaves, gretja, hlajenja, alarma, pregled nameščenih kamer), uporablja se za različne aplikacije (internetni brskalnik, prikazovanje časa in vremena, oglaševanje, beležke ter sporočila). Njena elegantna in moderna oblika z barvnim 8 inčnim zaslonom polepša vsak prostor, saj je lahko stacionirana na določenem mestu ali prenosljiva.

ISKRATEL d.o.o.

Produktna inovacija: Podaljšanje življenjske dobe komunikacijskih procesorjev Artesyn in Intel

Avtor: Jože Bernik

V Centru za popravilo opreme se v zadnjih treh letih soočajo s poslabševanjem pogojev, pod katerimi jim repair centri tujih dobaviteljev popravljajo OEM opremo. Praviloma jim najslabše pogoje nudijo ravno serviserji  procesorskih enot. Popravilo le-teh pa je za končne uporabnike najbolj pomembno, saj vpliva na razpoložljivost celotnih sistemov. Iskratel je dolžna poskrbeti, da bodo njeni sistemi delovali vsaj do predvidene življenjske dobe ali dlje. Z inovacijo se je rok izvedbe popravila skrajšal iz 45 dni, v Ameriki celo do 6 mesecev, na 25 dni.

ISKRATEL d.o.o.

Procesna inovacija: Kreiranje in nalaganje podatkovnih baz v razvojnem okolju

Avtorji: Aleš Šturm, Miha Polak, Gaber Stare

Klicni strežnik za delovanje potrebuje pripadajočo bazo podatkov, ki jo je občasno potrebno posodobiti. Ob lahkotnosti posodabljanja pa predstavlja izguba podatkov glavno oviro. Bistvo inovacije je v ideji, da se tudi v razvojnem okolju uporabi program za posodabljanje strukture baze ob ohranjanju shranjenih podatkov. Na ta način se ohrani testno okolje. Tako se prihrani pri času za pripravo podatkov, testiranje programske opreme pa je kvalitetnejše. Dodaten profit predstavlja boljša preverjenost programa za posodabljanje in zato manj težav ob nadgradnjah pri kupcih.

GENIS d.o.o.

Inovacija s področja digitalizacije: Spletna storitev za komunikacijo z deležniki v poslovnem procesu i- Posli

Avtorja: Ana in Stane Štefančič 

Storitev i-Posli na enem mestu združuje informacije, ki nastajajo pri obvladovanju poslov s kupci in dobavitelji. Prodajne in nabavne službe pridobijo popolni pregled nad dokumenti in aktivnostmi, ki so potrebne za kvalitetno, dobro in dokončno izvedbo prodajnega ali nakupnega posla. Popolno elektronsko izvajanje vseh korakov v prodajnem ali nabavnem procesu izboljšuje kakovost dela in produktivnosti zaposlenih. S takojšnjim dostopom do vseh informacij in aktivnosti, ki se jih potrebuje za delo s kupci in dobavitelji pridobijo na konkurenčni prednosti ter izboljšanem skupinskem delu, ki se kaže tudi v uspešnosti izvedenih poslov

SPERA, Eva Prezelj s.p.

Produktna inovacija: Otroško telovadno igralo OTI

Avtorja: Eva in Dušan Prezelj 

Otroško telovadno igralo sistemsko pokriva celotno področje gibanja in lahko nadomešča večino opreme za telovadbo ali igral, ki jih trenutno uporabljajo v vrtcih. Zaradi oblike je možnih veliko različnih postavitev, popolne mobilnosti in možnosti kombiniranja z različnimi dodatki, kar omogoča več različnih vrst gibanja. Priloženo gradivo tako pomaga pri bolj strokovni izvedbi vaj. Uporablja se lahko v različno velikih in oblikovanih prostorih, saj postavitev prilagodimo obliki prostora. Rešuje pa tudi prostorsko stisko, ker se vsi deli pospravijo v enega in pospravljen zavzame le slab kubični meter.

BRONASTA PRIZNANJA 

ISKRATEL d.o.o.

Produktna inovacija: Zavrnitve klicnega strežnika opremiti z vzrokom

Avtor: Gaber Stare 

Obstaja cela vrsta orodij, ki servisnemu centru omogočajo odkrivanje vzroka za zavrnitev posamezne zahteve. Kupcu večina orodij ni na voljo, zato je običajno nemočen in prisiljen zahtevati servisno storitev, kjer prihaja do nezadovoljstva kupca, saj mora za rešitev težave čakati na odgovor. Bistvo inovacije je v ideji, da se zavrnitve opremi z vzrokom za zavrnitev. Na ta način je kupec s kratkim tekstom obveščen o vzroku in lahko nemudoma ukrepa sam. 

ISKRATEL d.o.o.

Procesna inovacija: Preverjanje ustreznosti sprememb na upravljalnem vozlišču

Avtor: Gaber Stare 

Klicni strežnik za delovanje potrebuje podatke, ki jih uporabnik upravlja preko upravljalnega vozlišča. Delovanje sistema je odvisno od celotne rešitve. Uporabnik nima vpogleda v delovanje posameznih elementov, zato v primeru napačnega delovanja sistema ne ve na katerem elementu je napaka. Skrbnik funkcionalnosti mora pred testiranjem potrditi ustreznost izvedenih sprememb na upravljalnem vozlišču, tako se neustrezno izvedene spremembe nemudoma zavrnejo in popravijo. Tako prihranimo čas vsi udeleženi v razvojnem procesu.

ISKRATEL d.o.o.

Procesno - produktna inovacija: Testiranje produkta MNS z unit/integracijskimi testi

Avtor: Urban Zaletel 

MNS (Management node system) je Iskratelov produkt za nadzor lastnih izdelkov. Zaradi kompleksne zgradbe samega produkta, je oteženo tudi testiranje, saj je le-ta plod lastnega znanja in je zgrajen na lastnih programskih ogrodjih. Prav zaradi težav s testiranjem produkta MNS  je bila pripravljena rešitev, ki razvijalcem omogoča lažje testiranje. Z dopolnitvami lahko testirajo sinhronizacijske mehanizme, in kar je pri tem najpomembnejše, teste lahko hitro ponavljajo in odpravljajo napake, vse dokler ne dobijo želenega rezultata in s tem dosežejo brezhibno delujočo aplikativno logiko.

ISKRATEL d.o.o.

Procesno – produktna inovacija: Izdelava generatorja in analizatorja omrežnih paketov Ostinato-DPDK-A

Avtor: dr. Tomaž Buh 

Osnova za to inovacijo je odprtokodno orodje Ostinato, ki ponuja generiranje in zajemanje poljubnega omrežnega prometa preko intuitivnega grafičnega uporabniškega vmesnika, in tako omogoča poganjanje preizkusov telekomunikacijske omrežne opreme na splošno dostopnih računalniških platformah, zato ni potrebe po namenski strojni opremi, obenem pa omogoča izvedbo vseh relevantnih preizkusov, pri čemer ponuja bistveno večje zmogljivosti kot konkurenčna preizkusna orodja.

 ***

Priznanja najboljšim inovacijam na regionalni ravni predstavljajo najvišje priznanje inovativnim dosežkom podjetij in organizacijam zasebnega in javnega sektorja. Tokrat jih je OZ za Gorenjsko podelila že štirinajstič. Ne samo po številu prijav, tudi po kakovosti inovacij je letošnji razpis postregel z boljšimi rezultati kot lanski – podeljenih je bilo kar pet zlatih, sedem srebrnih in štiri bronasta priznanja. 


Območna zbornica za Gorenjsko je že osmič podelila tudi priznanje za inovativno podjetje leta. Priznanje je prejela družba Acroni d.o.o. - spada v jeklarsko divizijo skupine SIJ. 

Namen je spodbujanje podjetij k ustvarjanju in razvoju inovacijam prijazne organizacijske klime. Pri tem ocenjujejo kakovost podpornega okolja, dosežene rezultate inovacijske dejavnosti in trajnostni vidik inoviranja ter skrb za okolje.


***

Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo ter želimo obilo ustvarjalnih zamisli tudi v prihodnje!

 

Zahvala sponzorjem

Najlepše se zahvaljujemo glavnemu sponzorju Acroni d.o.o.-del skupine SIJ ter ostalim sponzorjem: Domel d.o.o., Elektro Gorenjska d.d., Zavarovalnica Triglav d.d. in Genis d.o.o., ki so omogočili dogodek.

 

Kratek video utrinek

PowerPoint predstavitev

Video o prihajajočih inovacijah