Novice


Arhiv: Preoblikovanje ZKGM v Zbornico knjižnih založnikov in Medijsko zbornico


Ljubljana,23. marca 2011

 

PREOBLIKOVANJE ZKGM V ZBORNICO KNJIŽNIH ZALOŽNIKOV IN MEDIJSKO ZBORNICO

Ljubljana, 23. marec - GZS Zbornica knjižnih založnikov, založnikov časopisov in revij, knjigotržcev, radiodifuznih medijev in grafične industrije (ZKGM) je na svoji včerajšnji seji upravnega odbora Zbornice podprla sklepe posameznih upravnih odborov združenj, o ustanovitvi zbornice knjižnih založnikov in preoblikovanje ZKGM v Medijsko zbornico, ki jo bo vodil Jurij Giacomelli. Novo organiziranost bo potrdila skupščina GZS na svoji seji, ki bo predvidoma v maju.

Predsednik GZS mag. Samo Hribar Milič pozdravlja odločitev članov in meni, da je ustanovitev Medijske zbornice odlična priložnost, da se mediji enovito organizirajo znotraj GZS in tako prispevajo k reševanju svojih problemov in obenem prispevajo k oblikovanju izhodišč za strokoven in resen tisk.

Predsednik UO ZKGM Jurij Giacomelli meni, da bo Medijska zbornica kompetentno zastopala interese svojih članov. Čaka jo veliko izzivov, zlasti pa si bo prizadevala za jasnejšo politiko države na področju medijev, ki naj bi postavila natančnejše kriterije, kaj je resni tisk. Zavzemala se bo za znižano oziroma ničelno stopnjo DDV za informativne medije, regulacijo oglasnega trga, uvedbo ustreznega modela merjenja branosti, iskala bo poti sofinanciranja stroškov distribucije in tiska, spodbujala strokovno izobraževanje in sodelovanje z institucijami, ki nudijo vseživljenjsko izobraževanje na področju medijev ter prevzela proaktivno vlogo za boljše pogoje delodajalcev pri pogajanjih s sindikati, za ustrezno pokojninsko reformo in olajšave pri upokojevanju zaposlenih ter pri pogajanjih s kolektivnimi organizacijami za zaščito avtorskih pravic.

Med prioritetne naloge pa je zapisala, da se morajo člani združenja nemudoma vključiti kot enakopraven partner in nosilec v projekt Nacionalne raziskave branosti, saj je bila ZKGM v preteklih letih tudi nosilec tega projekta, pa tudi v izvajanje projektov MOSS in RPN.

Irma Butina

Direktorica

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.