Novice


Arhiv: Digitalni radijski programi - nova era radia

JZ RTV Slovenije, enota Oddajniki in zveze,  je 20. septembra2016 na oddajniku Nanos zagnal prvo digitalno radijsko omrežje v Sloveniji.

Omrežje DAB+ s samo 7 oddajnih očk(Tinjan, Nanos, Krvavec, Krim, Trdinov vrh, Plešivec in Pohorje)  dosega 73 odstotkov slovenskih gospodinjstev ter pokriva 89 odstotkov avtocest in hitrih cest.  Poleg večje pokritosti bodo poslušalci imeli številne prednosti zaradi  kakovosti zvoka ter vsebin, ki dopolnjujejo radijske programe in ponujajo nove storitve.  Poslušalci bodo za sprejem programov  v digitalni tehniki potrebovali ustrezne sprejemnike, ki morajo obvezno imeti oznako za tehnologijo DAB+. V Sloveniji je že možno kupiti sprejemnike, ki podpirajo signal DAB+, avtomobilska industrija pa tudi že vgrajuje sprejemnike DAB+ v novejše avtomobile, na kar je potrebno biti pozoren pri nakupu novega avtomobila.  

Pravico za   oddajanja v digitalnem radijskem omrežju je pridobila devet izdajateljev za 13 radijskih programov.  Začetek digitalnega radia še ne pomeni ugašanja analognega FM-radia.  Omrežje DAB+ bo še nekaj let obratovalo vzporedno z analognimi FM-omrežji.

Več informacij na voljo na spletnih straneh:

AKOS: http://www.akos-rs.si/digitalna-radijska-omrezja

JZ RTV Slovenije: http://www.rtvslo.si/iskalnik?q=dab+nanos

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.