Novice


Arhiv: Osnutek poročila o Kulturni raznolikosti in pogojih za avtorje na evropskem trgu pretočnega predvajanja glasbe


Music streaming © Image used under license from Adobe Stock

Evropski poslanci so v torek na Odboru za kulturo in izobraževanje (CULT) imeli drugo izmenjavo mnenj o samoiniciativnem poročilu o „Kulturni raznolikosti in pogojih za avtorje na evropskem trgu pretakanja glasbe“. Poročevalec Iban García del Blanco je predstavil svoj osnutek poročila in obravnaval več vprašanj od poštenega plačila do umetne inteligence. 

Slogan Evropske unije je „Združeni v raznolikosti“. Ta stavek, zapisan na prvi strani ustanovne Pogodbe, lahko razlagamo na dva načina, in sicer kot ugotovitev ter pooblastilo: 

 – S kulturo se oblikujemo kot civilizacijski projekt in Evropska unija brez kulture, h kateri prispevajo vse njene skupnosti ljudi, je samo prazna lupina brez duše. 

– Naloga EU je, da zagotovi to raznolikost, brez katere projekt ni smiseln. Ta raznolikost se ne čuti le na jezikovnem ali etnografskem področju, temveč tudi pri zaščiti zelo bogatih ustvarjalnih sil naših družb. 

 V skladu so to dvojno razlago slogana je Evropska unija večkrat uvedla pravila, da bi zaščitila kulturno delo ter pravice umetnikov in ustvarjalcev, tako fizično kot digitalno. Zdaj je treba sprejeti ukrepe, ki bodo zagotovili trajnostnost glasbenega ustvarjalnega sektorja in nam omogočili ustvarjanje bogastva, ne le duhovnega, temveč tudi gospodarskega. To poročilo služi kot priporočilo Odbora za kulturo in izobraževanje, s katerim izpolnjujemo svojo odgovornost za doseganje tega cilja. V sodelovanju s sektorjem smo pripravili zelo razdelano besedilo, katerega cilj je opredeliti nepravilnosti na tem trgu in predlagati rešitve zanje, je zapisal poročevalec v obrazložitvi osnutka poročila. 

 Rok za vložitev predlogov sprememb poročila je do 12.09.2023.

Vir

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.