Novice


Davčni sistem države sedeža za MSP

Evropska komisija je 12. septembra 2023 sprejela predlog za sistem obdavčitve glavnega urada, ki MSP, ki poslujejo čezmejno prek stalnih poslovnih enot, omogoča, da sodelujejo samo z eno davčno upravo – upravo njenega glavnega urada.

17. aprila in 19. junija bosta organizirana dva spletna seminarja, ki bosta ponudila več podrobnosti o predlogu. Za več informacij o spletnem seminarju kliknite tukaj. Predhodna registracija ni potrebna.

Spoštovanje predpisov o obdavčitvi podjetij je lahko zahtevno. Če želijo MSP poslovati čezmejno, postanejo obdavčljiva v več kot eni državi članici takoj, ko s svojo dejavnostjo v tujini ustanovijo stalno poslovno enoto, kar zahteva spoštovanje različnih davčnih sistemov in pravil.

Izpolnjevanje teh obveznosti je povezano s fiksnimi stroški, kar povzroča oviro, ki lahko MSP prepreči, da bi se razvila na druge trge, ponovno vlagala v svoje podjetje ali zaposlila novo osebje. To velja zlasti za nova in zagonska podjetja.

V skladu z novim predlogom o obdavčitvi po pravilih države sedeža (HOT) bi se lahko čezmejna MSP odločila za sodelovanje s samo eno davčno upravo v eni državi članici EU, tj. v tisti, kjer je sedež, namesto da bi morala izpolnjevati pravila več davčnih sistemov.

Predlog Komisije bo povečal davčno gotovost in zmanjšal stroške izpolnjevanja obveznosti, kar bo pripomoglo k spodbujanju naložb in čezmejne širitve v EU.

Več o tem kako bo delovala novi sistem, upravičenost, prenehanje in preprečevanje zlorab na naslednji  povezavi


 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.