Novice


Arhiv: Projekt POLET: Utrujeni? Brez volje? Kako pa kaj vaša ščitnica?

POLET

Bolezni ščitnice so sicer pogoste, a so njihovi simptomi večinoma nespecifični, zato moramo nanje zavestno pomisliti. Ščitnica je majhna žleza, ki ima lahko resen vpliv na zdravje. Če ste ženska, starejša od 35 let, je verjetnost za nepravilno delovanje ščitnice več kot 30-odstotna, pravijo strokovnjaki. 

Težave s ščitnico ima vsaj 150.000 Slovenk in Slovencev, zdravi pa se jih le majhen del, saj je težave običajno težko prepoznati. K težavam s ščitnico so toliko bolj nagnjene ženske, in sicer kar 10-krat bolj kot moški.

Občutek utrujenost in pomanjkanje energije povezujemo z različnimi stanji, je pa tudi močno povezan s ščitničnimi hormoni. Če ste utrujeni tudi po dolgem spancu, vam morda vaša ščitnica želi povedati, da ne dela pravilno. Utrujenost je pravzaprav številka ena v simptomih ob nepravilno delujoči ščitnici.

Simptom obolenja ščitnice je lahko tudi apetit, ki ni tak, kot bi moral biti. Ugotovljeno je, da je tudi težave s koncentracijo pogosto povzroči ščitnica. Veliko starejših žensk spregleda to težavo in misli, da je to povezano z menopavzo. Zelo podobno velja tudi za odsotnost želje po spolnostiČe imate malo oziroma prav nič želje po spolnosti, vam je to težavo najverjetneje zagodla prav ščitnica. Premalo ščitničnih hormonov ima posledico v majhnem libidu.

Bolezni ščitnice imajo veliko različnih simptomov, ki jih morda ne povežemo takoj z nepravilnim delovanjem ščitnice. Seveda se pri različnih ljudeh pojavljajo različni znaki. Na začetku so komaj opazni, pozneje postajajo vse bolj moteči.


 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


 

Fotogalerija





 

Arhivi