Novice


Arhiv: Projekt POLET: Počitniški mesec

POLET

 

Avgust je počitniški mesece. Šolarji, dijaki in študenti sicer običajno uživajo že julija in veliko zaposlenih si dopust prav tako privošči že v sedmem mesecu. Pa vendar je avgust, vsaj njegova prva polovica pravi počitniški oz. dopustniški mesec. 

Letošnji avgustovski dnevi so res drugačni kot so bili pretekla leta, so tudi precej drugačni od naših pričakovanj še iz začetka tega leta. Epidemija covida-19 je letos pač vse postavila na glavo, tudi dopustovanje. Mnogi sploh ne bodo šli na počitnice, mnogi so načrte temeljito spremenili. Čeprav – dopust nam ostaja, kajne?

Po podatkih Sursa si je v Sloveniji enotedenske počitnice finančno lani lahko privoščilo tri četrtine gospodinjstev oziroma 76 odstotkov. In kar tretjino vseh zasebnih potovanj in skoraj polovico vseh daljših zasebnih potovanj smo opravili prav v juliju in avgustu. Kar 70 % zasebnih potovanj smo opravili v tujini, od tega tri četrtine na Hrvaškem. Naša ljubezen do morja in sonca je znana in težko se ji odrečemo.

Letošnje počitnice so zagotovo nekaj posebnega, ne samo zaradi omejitev, ki jih epidemija covid-19 postavlja pred vse nas, tudi zaradi turističnih vavčerjev, ki so izbiro počitniške destinacije marsikomu postavili na glavo.

Ljudje imamo o tem, kaj so počitnice in dopust sicer različno predstavo, tudi preživljamo proste dneve različno. Vendar je vsem skupna predstava, da gre za čas, ki je namenjen predvsem počitku in sprostitvi. Ne glede na to, kje ga preživimo!


Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


Fotogalerija

 

Arhivi