Novice


Arhiv: Projekt POLET: 19. avgust – mednarodni dan humanitarnosti

POLET

 

Obveza mednarodne skupnosti in tudi obveza vsakega od nas je, da pomagamo ranljivim, preslišanim in zapostavljenim ljudem po vsem svetu. Cilj mednarodnega dneva humanitarnih dejavnosti je postaviti potrebe ljudi v stiski v središče naše pozornosti in poskrbeti, da dobijo pomoč.  

Beseda humanitarnost ima zelo širok pomen, žal pa jo prepogosto povezujemo le z darovanjem denarja raznim dobrodelnim organizacijam ali prostovoljnim delom, pa še to potem realiziramo le ob posebnih priložnostih. Humanitarnost oz. dobrodelnost pa so pravzaprav vsa naša mala, drobna dejanja, ki naredijo nekaj za ljudi, ki se znajdejo v stiski. Prav je, da tudi z majhnimi dejanji spodbujamo sočutje, prijaznost in dobroto.

V Sloveniji živi v pomanjkanju več kot 20 odstotkov starejših od 65 let. Posebno ogrožene so starejše ženske, materialno prikrajšanost pa pogosto spremlja tudi socialna izključenost. Človekoljubne organizacije ugotavljajo, da se kljub boljšim ekonomskim kazalnikom v zadnjih letih stiske upokojencev ne zmanjšujejo. Mnogi starejši zaposleni s skrbjo razmišljajo kako bodo preživeli potem, ko bodo upokojeni in njihova minimalna pokojnina ne bo zadoščala za vsakodnevne stroške. Tudi to je ena od skrbi, ki mnoge starejše, trenutno še zaposlene, skrbi in jim povzroča vsakodnevni stres in nemalokrat posledično tudi bolezen. Pomislimo tudi na takšne situacije.

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

 

Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


Fotogalerija