Novice


Arhiv: Projekt POLET: Slovenija, učeča se dežela – za vse generacije

POLET 


 

Prvega septembra so osnovnošolci in dijaki zakorakali v novo šolsko leto, že nekaj dni za tem pa so se začeli letošnji tedni vseživljenjskega učenja. Učenje prinaša nova znanja in veščine, odkriva nove svetove in prinaša dotlej neznana bogastva. Kako pomembno je, da se nikoli ne nehamo učiti, nas iz dneva v dan opominjata nenehno spreminjajoči se svet ter skokovit razvoj tehnologije in vsega, kar ta prinaša.

Vključenost v vseživljenjsko učenje ugodno vpliva na produktivnost posameznika in s tem posredno pripomore k višji konkurenčnosti podjetja in tudi širšega gospodarstva. Pomembno pa je, da so vlaganja v usposobljenost ustrezno prilagojena tako pomanjkljivostim kot prednostim starejših. Da starejši niso dojemljivi za novosti, je znan stereotip, prav tako se stereotipno pojmuje izobraževanje starejših kot nepotrebno ali celo nezaželeno. Vendar pa se tako delovna kot življenjska doba povišujeta, zato mora koncept vseživljenjskega učenja vključevati tudi starejše. Ključna za zagotavljanje dolgoročne konkurenčnosti na trgu dela je nenehna nadgradnja znanja tudi po 50. letu starosti.Med ukrepi za spodbujanje aktivnega staranja in zagotavljanja višje stopnje zaposlenosti starejših oseb, ki je v Sloveniji med najnižjimi v Evropi, tako izjemno pomembno mesto zasedajo usposabljanja in zagotavljanje ustreznih kompetenc. Podatki kažejo, da je vključenost prebivalcev Slovenije v vseživljenjsko učenje višja od povprečja EU, še več pozornosti pa bi morali posvetiti starejšim kategorijam delavcev, ki vseživljenjsko učenje najbolj potrebujejo, a so po drugi strani od usposabljanja in pridobivanja sodobnih kompetenc pogosto najbolj odrinjeni. 

Zaradi koronavirusa letos jubilejni 25. tedni vseživljenjskega učenja (TVU) izjemoma niso potekali spomladi, ampak se odvijajo v teh dneh, od 4. septembra do 9. oktobra 2020. TVU so najvidnejša promocijska kampanja izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi ter onkraj naših meja. Z njim opozarjajo na vseprisotnost in pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, član družine, delovnega kolektiva in drugih skupnosti. TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja, poteka pa pod sloganom Slovenija, učeča se dežela.

>>> VIR

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


Fotogalerija





 

Arhivi