Novice


Arhiv: Projekt POLET: Novoletne zaobljube za začetnike

POLET

 

Novoletne zaobljube so seznam želja in ciljev, ki si jih zadamo za novo leto. So lepa tradicija, najbolj pogosta sicer v zahodnem delu sveta, a največkrat ostanejo le črke na papirju. Kljub temu jih ponavljamo iz leta v leto, kot na primer izgubiti odvečne kilograme, začeti z redno telovadbo ali v celoti opustiti alkohol in cigarete. Čeprav so to dobri cilji, si letos za spremembo postavimo nekoliko drugačne, ki jih bomo z veseljem uresničevali. 

Enostavni koraki za boljše počutje in več energije

Napetosti, stresa, jeze in drugih negativnosti je bilo v preteklem letu dovolj. Letos se odločimo za dobro počutje in vsak dan naredimo majhen korak v tej smeri. Majhne stvari ne zahtevajo veliko napora, niti posebnega odrekanja, zaradi njih pa boste ohranjali energijo, moč in vitalnost za vse poslovne in zasebne izzive. Za začetek si privoščite dovolj spanja. Naspani boste lažje razmišljali, se boljše skoncentrirali na delo, pa še apetit ne bo tako velik kot ob pomanjkanju spanja. Skozi dan poskušajte popiti več vode, saj jo vaše telo za normalno delovanje potrebuje veliko. S tem boste lahko preprečili tudi marsikateri glavobol in nepojasnjeno utrujenost. Za vsak obrok si izberite vsaj eno zdravo sestavino in jo dodajte k vaši sicer najljubši izbiri. Morda vas bo to spodbudilo h kuhanju in pripravi bolj zdrave hrane. Še posebej ženske smo nagnjene k multiopravilnosti, ki pa lahko povzroča težave s spominom, škodi učinkovitosti ter celo povečuje stres in tesnobnost. Če je le mogoče, se ji zato izogibajte in se osredotočite le na eno stvar naenkrat. Vedno, ko imate izbiro, se odločite za stopnice namesto za dvigalo. V času koronavirusa in drugih virusnih obolenj se boste tako izognili tudi nepotrebnemu tveganju majhnega in zaprtega prostora.

Prijaznost nas nič ne stane – pomislite tudi na starejše sodelavke in sodelavce

Vsakdo je lahko prijazen in to nas prav nič ne stane, le malo se moramo potruditi. Prijaznost je nalezljiva, pa še sami se ob teh dejanjih počutimo bolje. Naključna dejanja prijaznosti na delovnem mestu lahko prispevajo k boljšim medsebojnim odnosom in učinkovitejšemu timskemu delu. Pohvala vedno dobro dene, zakaj torej ne bi vsak dan nekomu izrekli vsaj enega komplimenta. Pri tem ne pozabite nase, s pretirano kritičnostjo boste dosegli samo slabo voljo. Prostovoljno ponudite pomoč preobremenjenemu sodelavcu ali sodelavki ter s tem naredite nekaj dobrega zase in za druge. Namesto sarkastičnih in sovražnih pripomb poskušajte motivirati s prijaznostjo, ki bo koristila vašemu povezovanju v učinkovito delovno ekipo.

Vse to ali pa zgolj nekaj od njih so lahko vaši cilji za leto 2021, preprosti in uresničljivi, s pomočjo katerih se boste počutili bolje. Verjetnost, da jih boste izpolnili, je veliko večja, če si jih zapišete. Lahko na klasičen list papirja ali pa v elektronsko obliko, kakorkoli se boste odločili, želimo vam veliko sreče.

>>> VIR

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


Fotogalerija





 

Arhivi