Novice


Arhiv: Projekt POLET: Je spomladanska utrujenost mit ali resničnost?

POLET

Ob koncu zime nas večina že željno pričakuje pomlad, daljše in toplejše dneve ter več sonca. Narava se prebuja ter intenzivno razvija in zdi se, da se podobno dogaja tudi na delovnih mestih, saj se obseg dela po kratkem zatišju praviloma precej povečuje. V tem obdobju bi morali imeti še več vneme in energije kot običajno, a spreminjanje letnih časov pogosto spremljajo tegobe, kot so brezvoljnost, oslabelost in izčrpanost.

Spomladanska utrujenost ni utrujenost brez razloga, je resnična nadloga, ko telesu primanjkuje vitaminov in drugih pomembnih hranil ter hrepeni po več gibanja in rekreacije. Zanjo so značilne slabša zbranost, pogostejša razdražljivost, nenehna potreba po spanju ter posledično manjši storilnost in učinkovitost pri delu. Kot kažejo podatki, jo zgodaj spomladi občuti več kot 20 odstotkov ljudi, ki obiščejo svojega splošnega zdravnika, po nekaterih ocenah pa je teh tegob še veliko več. V običajnih letih je za to obdobje prehoda iz zime v pomlad značilen vrhunec viroz. Spomladanska utrujenost bolj prizadene ljudi, ki so že sicer občutljivi na vremenske in druge spremembe, saj se njihov organizem slabše prilagaja. Pogosteje prizadene ženske kot moške, ljudi s kroničnimi težavami in starejše osebe.

Zakaj nastopi spomladanska utrujenost?

Spomladi so značilne višje temperature in visoka temperaturna nihanja, dan se daljša in življenjski ritem se spreminja. Vse to predstavlja dodatne obremenitve za telo, ki nenadoma za normalno delovanje potrebuje veliko več energije. S tem nastopi spomladanska utrujenost. Slabše se počutimo tudi zaradi težke in enolične zimske hrane ter manjšega vnosa vitaminov, saj pozimi primanjkuje svežega sezonskega sadja in zelenjave. Poleg tega se pozimi praviloma precej polenimo in naberejo se lahko kakšni odvečni kilogrami.

Kaj lahko naredimo?

Najboljši ukrep je, da že pred koncem zime spremenimo način življenja in izberemo takšnega, ki vključuje veliko gibanja v naravi, na svežem zraku. Človeški organizem nenehno potrebuje dotok kisika, da lahko glukozo pretvarja v energijo. Zaradi preplitkega dihanja nam pogosto primanjkuje kisika, z rednim gibanjem pa bomo dihanje pomembno izboljšali. Poleg tega v hrano vključimo čim več svežega sezonskega sadja in zelenjave, pridelana čim bolj v naši bližini. Pomembni so raznolika prehrana, dovolj tekočine in večji vnos vitamina C, saj je zaloga v telesu proti koncu zime že izčrpana. Zdravo prehranjevanje in dovolj gibanja sta še posebej pomembna za starejše, ki so zgodnjepomladnim tegobam izpostavljeni bolj kot njihovi mlajši kolegi. Spomladansko utrujenost lahko premagamo, s pravim pristopom jo lahko celo učinkovito preprečimo!

>> VIR

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

 

Fotogalerija

 

Arhivi