Novice


Arhiv: Projekt POLET: Poženimo telo v gibanje

POLET

Maj je mesec, ki nas ne samo pokliče, ampak kar »potegne« ven, v naravo. Spomni nas, da je gibanje na svežem zraku najboljša motivacija za naše telo, duha in seveda zdravje. No, v času epidemije so se zgodile mnoge spremembe v obratni smeri. Dejstvo je, da epidemija vpliva na naš življenjski slog in počutje, zlasti pa na zmanjšanje telesne dejavnosti. 10. maj je svetovni dan gibanja in kljub epidemiji, ali pa še posebej zaradi nje, se moramo spomniti, da je gibanje del našega vsakdanjega življenja in da ga ne smemo nikoli zanemariti.

Veliko presedite? Niste edini, mnoge tudi službene obveznosti enostavno silijo v sedenje. Zato se eno od priporočil letošnjega svetovnega gibanja nanaša na omejitev sedečega načina življenja (tako doma, v šoli, na delovnem mestu) v vseh življenjskih obdobjih. Če že sedenja ne moremo obiti na delovnem mestu, se mu poskusimo ogniti v prostem času.

Narava nam v brezplačno uporabo ponuja svoje poti, hribe in gozdove

»Sedenje je eden od samostojnih dejavnikov tveganja za zdravje, saj povečuje verjetnost pojava srčnih obolenj, raka, sladkorne bolezni tipa 2 in debelosti. Človekovo telo je ustvarjeno za gibanje, katerega učinki se poznajo na celem telesu. Zadostna in primerna telesna dejavnost izboljšata telesno kondicijo v smislu boljše pripravljenosti in zmogljivosti mišic, srca in pljuč, vplivata ugodno na krvni tlak ter presnovo maščob in sladkorjev ter izboljšata stanje kosti in sklepov v telesu. Prav tako ustrezna telesna dejavnost pomembno prispeva k dobremu spanju, duševnem zdravju ter kognitivnim sposobnostim in zmanjšuje težave, povezane s stresom, depresijo, anskisoznostjo ter druge težave. Pri starejših odraslih ohranjanje telesne kondicije, koordinacije ter mišične moči  preprečuje oziroma zmanjšuje možnost padcev in poškodbe, povezanih z njimi,« je povedala prim. Nuša Konec Juričič, specialistka javnega zdravja, vodja področja za nenalezljive bolezni na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Po podatkih spletnih raziskav SI-PANDA, ki jih vsaka dva tedna med približno 1000 odraslimi osebami, starimi od 18 do vključno 74 let, izvaja Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana, podatke pa analizira NIJZ, je pandemija vplivala na dejavnike življenjskega sloga, med njimi najbolj ravno na zmanjšanje telesne dejavnosti. V zadnjem, 10. valu raziskave je 42 odstotkov anketiranih oseb navedlo, da so bili v zadnjih 2 tednih manj telesno dejavni kot pred pandemijo.

Raznoliko gibanje oziroma telesna dejavnost v vseh življenjskih obdobjih samo zase in skupaj z drugimi dejavniki zdravega življenjskega sloga, kot so uravnotežena prehrana, urejeno spanje, učinkoviti načini obvladovanja stresa in drugi, pomembno prispeva k varovanju in krepitvi zdravja človeka. Več gibanja in manj sedečega dela koristi vsem, aktivnosti pa je seveda potrebno prilagoditi svojim sposobnostim in zmožnostim ter pri tem upoštevati siceršnje zdravstveno stanje, morebitne dejavnike tveganja, bolezni in invalidnosti. Informacije in navodila za primerno telesno dejavnost zase lahko dobimo pri ustreznih strokovnjakih, pri osebnem zdravniku in v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja v zdravstvenih domovih. »S skrbjo za zdrav način življenja in zadostno količino gibanja moramo pričeti čim bolj zgodaj: v šolah za starše in v zgodnjem otroštvu, saj na oblikovanje otrokovih navad vplivajo tako začetki v družini, nato vrstniki, mediji, vzgojno izobraževalni zavodi… Predvsem pa je pomembno, da smo odrasli s svojim vedenjem vzor mlajšim generacijam,« poudarja fizioterapevtka Urška Hajnšek iz Centra za krepitev zdravja, Zdravstvenega doma Celje.

Po prejšnjih priporočilih za telesno dejavnost Svetovne zdravstvene organizacije, pojasnjuje Marjeta Peperko iz Območne enote Celje NIJZ, naj bi odrasli za ohranitev zdravja bili telesno dejavni najmanj pol ure na dan, za krepitev zdravja pa vsaj eno uro. Nova priporočila iz leta 2020 pa količino telesne dejavnosti povečujejo in poudarjajo omejevanje sedečega načina življenja, ki ga lahko nadomestimo s katerokoli telesno dejavnostjo. Vsaka telesna dejavnost je boljša kot nobena in več je boljše. Čim bolj torej omejimo sedeč način življenja v vseh življenjskih obdobjih.

Vir: https://www.nijz.si/sl/10-maj-svetovni-dan-gibanja-pozenimo-telo-v-gibanje-in-sprostitev


 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


 

Fotogalerija





 

Arhivi