Novice


Arhiv: Projekt POLET: Menjava službe je stresna, a možna tudi po 50. letu

POLET


Razvoj kariere je dolgotrajen, celo vseživljenjski proces, ki se začne že z izbiro šole in se nikoli ne konča. Od posameznika terja veliko aktivnosti, motivacije in truda, tudi dodatnega izobraževanja, hkrati pa prinaša veliko možnosti za dobro zaposlitev ter osebno zadovoljstvo. Pogosto menjavanje zaposlitev, celo karier je danes nekaj običajnega. V prvi vrsti to velja za mlajše generacije, a za menjavo nikoli ni prepozno.

 

Zaposleni, ki so starejših od 50 let, pogosto menijo, da je njihova edina izbira trdno oklepanje obstoječe službe, tudi če z njo niso najbolj zadovoljni, in da zdržijo do upokojitve. A to prepričanje je zmotno, saj z naraščanjem povprečne starosti upokojitve mnoge starejše od 50 let čaka še precej let delovne dobe. Zato je odločitev, da bodo preostanek delovnih let preživeli v novi karieri zaželena in bi jo morali ustrezno spodbujati. Starejši zaposleni so praviloma v edinstvenem položaju, imajo veliko znanj in izkušenj, ki jih lahko pripeljejo do nove kariere, hkrati pa lahko še vedno pridobijo potrebna znanja, da se lotijo nekaj povsem novega.

Kadarkoli lahko zavijemo z ustaljene poti

Starost ne sme predstavljati ovire, da raziščemo svoje interese in strasti ter si ustvarimo kariero, ki nas resnično izpolnjuje. Še posebej, če z obstoječo zaposlitvijo nismo zadovoljni ali nas ta celo obremenjuje, je smiselno narediti inventuro in pozorno pretehtati možnosti za spremembo. Stres in obilica energije, ki jo vlagate v organizacijo ali vlogo, ki vam ne ustreza, lahko ogrozita vaše telesno in psihično počutje ter vodita v resne zaplete. Zato je takšno oklepanje nesmiselno, a menjava službe ali celo kariere ni enostavna in zahteva vsaj na začetku prav tako veliko vaše energije in prinaša stres. Obrnite se na prijatelja ali znanca, ki je tak korak že naredil, in se prepričajte, da je to mogoče. V 50. letih imate že veliko znanj in izkušenj ter modrosti, ki so potrebne za uspešno spremembo kariere. Če smiselno povežete vse vaše sposobnosti in spretnosti ter lekcije, ki ste se jih na svoji delovni poti že naučili, lahko zelo samozavestno in prepričljivo nastopite pred novim potencialnim delodajalcem.

Dobrodošla, nova sodelavka!

Menjava službe je med najbolj stresnimi dogodki, saj pomeni menjavo okolja, v katerem preživimo skoraj tretjino svojega časa. Zato bi si vsak želel, da se v novem okolju počuti dobro sprejetega. Velik pomen pri tem ima ustrezno uvajanje, ki vključuje aktivno sodelovanje novega zaposlenega, sodelavcev in delodajalca. Pomembno je, da novinec spozna ne samo naloge in področje dela ter delovni proces, ampak tudi ljudi ter kulturo in vrednote organizacije, s tem pa naveže socialne stike.

Ob menjavi službe se je dobro pozanimati o novi organizaciji ter si vzeti čas za privajanje in spoznavanje s sodelavci in delovnim okoljem. Pomembna je odkrita komunikacija, da že na začetku razjasnimo svoja pričakovanja in pričakovanja organizacije, pa tudi kakovostno opravljanje nalog v času uvajanja in kasneje. Vsak bolje deluje v okolju, kjer se počuti zaželeno in varno, zato je smiselno novi sodelavki ali sodelavcu izreči primerno dobrodošlico, se predstaviti, razložiti osnove delovanja in ponuditi pomoč za lažje uvajanje. Ne glede na starost na novo zaposleni lahko veliko prispeva, ali s svojo mladostno svežino ali pa s svojimi bogatimi izkušnjami. Drugačnost nas bogati in omogoča lažje premagovanje vse zahtevnejših delovnih izzivov.

>>> VIR

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


 

Fotogalerija





 

Arhivi