Novice


Arhiv: Projekt POLET: Preventiva je zakon!

POLET

Kronične bolezni lahko zelo zmanjšajo delovno sposobnost in poslabšajo kakovost življenja. A marsikatero zahrbtno bolezen lahko s preventivnim ravnanjem preprečimo ali vsaj pravočasno odkrijemo. Uravnotežena prehrana, redno gibanje, dovolj spanja, obvladovanje stresa in še kaj so osnova za zdrav življenjski slog, ki zvišuje obrambno moč našega telesa. Obstajajo pa v Sloveniji tudi preventivni presejalni programi, ki nas spremljajo skozi celotno življenje.

 

Presejalni programi so preventivni zdravstveni programi, s katerimi lahko v navidezno zdravi populaciji pravočasno odkrijejo tiste, ki že imajo začetno stopnjo bolezni, še preden se pojavijo prvi simptomi ali znaki obolenja. Tudi če se počutimo dobro in nimamo zdravstvenih težav, je prav, da se presejalnih programov vedno udeležimo, saj s tem prispevamo k temu, da bomo ostali zdravi tudi v prihodnje. Če je izid presejalnega testa pozitiven, vodi v takojšnjo diagnostično obravnavo. Če z dodatno obdelavo potrdijo pozitivni izid testa, sledi tudi takojšnje zdravljenje. S takšnimi programi pomembno znižujemo pogostost hujših zapletov in umrljivost zaradi bolezni ter zvišujemo popolno ozdravljivost bolezni.

Preventiva od spočetja do zrelejših let

V Sloveniji se preventivni programi začnejo že kmalu po spočetju, ko preventivno spremljajo nosečnico skozi faze nosečnosti. Takoj ob rojstvu sledijo preventivni pregledi novorojenčka. Nato se izvajajo zdravstveni pregledi dojenčkov in otrok ter mladine do 19. leta. Kasneje se nadaljuje zdravstveno varstvo študentov, pa športnikov in tudi vseh odraslih. Za odrasle so na voljo nacionalni preventivni pregledi za bolezni srca in ožilja, diabetesa, depresije, tveganega pitja alkohola, kajenja in presejalni programi za odkrivanje določenih rakavih obolenj. Za vse zavarovance, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje, storitve teh preventivnih zdravstvenih programov v celoti krije zdravstvena zavarovalnica. Preventivni pregledi se izvajajo v ambulantah izbranega osebnega zdravnika ali v referenčnih ambulantah, programi za zgodnje odkrivanje raka pa pri specialistih.

Vzemimo zdravje v svoje roke

Pri nas obstajajo trije državni presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka. To so Zora za odkrivanje raka materničnega vratu, Dora za raka dojke ter Svit za raka debelega črevesa in danke. Zdravniki si želijo, da bi se na vabilo odzvalo še več ljudi. V programu Svit več kot 70 odstotkov primerov te bolezni odkrijejo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje sploh ni potrebno. Program Zora je v veliki meri zaslužen, da se je pojavnost raka na materničnem vratu skoraj prepolovila. Večina rakov dojk v programu Dora je odkritih v začetni stopnji, ko je zdravljenje bolj uspešno. Podatki so dovolj zgovorni, da z udeležbo v preventivnem programu nehamo odlašati in dejavno poskrbimo za svoje zdravje.

>>> VIR


Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


Fotogalerija





 

Arhivi