Novice


Arhiv: Podeljena priznanja inovacijam posavske regije 2022

 

Eno zlato, pet srebrnih in štiri bronasta so priznanja, ki jih je danes inovacijam Posavja za leto 2022, na Gradu Rajhenburg, podelila GZS Posavska gospodarska zbornica, Krško v partnerstvu z MGRT in SPIRIT Slovenija ter tradicionalnimi podporniki inovativnosti.


GZS Posavska gospodarska zbornica, Krško je letos že devetnajstič podelila priznanja inovacijam v posavski regiji in sicer je tokratnim 10 inovacijskim prijavam na razpis podelila eno zlato, pet srebrnih in štiri bronasta priznanja. Podelili so jih generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti, predsednik GZS PGZK Danijel Levičar in predsednik komisije za ocenjevanje inovacij doc. dr. Tomaž Žagar.

V desetih inovacijskih prijavah na razpis je letos sodelovalo 50 inovatork in inovatorjev ter ena inovacijska skupina iz osmih podjetij in enega inštituta. Inovacijske predloge je ocenjevala sedemčlanska komisija v sestavi Damjan MEŽIČ, Savaprojekt d.d., Darko GORIŠEK, GZS PGZK, dr. Gregor ŠKORC, NEK d.o.o., Ivana Buble, Kostak d.d., Jože VUK, Metalna Senovo d.o.o., mag. Justina ŠEPETAVC, Vipap Videm Krško.d.d, in predsednik komisije doc. dr. Tomaž Žagar, GEN d.o.o..

Na podelitvi so udeležence nagovorili Danijel Levičar, predsednik Posavske gospodarske zbornice, Krško, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije mag. Aleš Cantarutti in Rok Capl, v. d. direktorja Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije - SPIRIT Slovenija. Delo ocenjevalne komisije pa je predstavil njen predsednik doc. dr. Tomaž Žagar.

Nacionalna priznanja za inovacije bodo podeljena na Dnevu inovativnosti 2022, ki bo 20. septembra 2022 na Brdu pri Kranju pod sloganom “Z inovacijami presegamo meje”.
Tokrat bodo Posavje na nacionalnem nivoju predstavljale tri najvišje ocenjene inovacije:

  • INO Brežice d.o.o. – INO operation control
  • TPV AUTOMOTIVE d.o.o. Tovarna Šentlenart – Inovativna razrezna linija z integrirano enoto za obdelavo kosov »vijačni modul M5«
  • GEN-I d.o.o. – Platforma za deljenje polnilne infrastrukture e-vozil

Informacije glede zaščite intelektualne lastnine pa je prav posebej za inovatorje nudila strokovnjakinja iz Urada za intelektualno lastnino.

Za glasbeno popestritev in spremljavo je poskrbel kantavtor Robert Petan.

 

PREJEMNIKI PRIZNANJ ZA NAJBOLJŠE INOVACIJE V POSAVSKI REGIJI 2022
* Po abecednem redu podjetja prijavitelja

ZLATO PRIZNANJE

Podjetje: INO Brežice d.o.o.       
Inovacija: INO operation control  
Inovatorja: Jurij Žnideršič, Aleksandar Cvetanovski
Opis: "INO operation control je baterijsko napajana naprava, ki se jo pritrdi na različne kmetijske, komunalne ali druge delovne stroje. Le-ta spremlja parametre delovanja stroja kot so vibracije, temperatura, GPS lokacija, delovne ure, vrtljaji delovne gredi. Naprava je opremljena z bluetooth komunikacijo in hrambo podatkov. Na ta način lahko merjene veličine spremljamo v realnem času in na podlagi le teh preventivno ustavimo in servisiramo stroj še predno pride do večjih poškodb. Lahko tudi pogledamo zgodovino delovanja stroja in na podlagi teh podatkov načrtujemo preventivno vzdrževanje."


SREBRNA PRIZNANJA 

Podjetje: GEN energija, d.o.o.    
Inovacija: Pomožna aplikacija za daljinsko vodenje hidroelektrarn HESS    
Inovatorji: Rene Jeromel, Dejan Slovenc, Marko Klobčar, Matjaž Marjetič, Stanko Pompe
Opis: "Z namenom stalnih izboljšav v procesu vodenja bilančne skupine GEN in Hidroelektrarn na Spodnji Savi, je bila izdelana pomožna aplikacija za uporabo avtomatskega daljinskega vodenja hidroelektrarn na Spodnji Savi. Z njeno uporabo se zmanjša količina odstopanj od voznih redov, kar ima direkten vpliv na finančni rezultat proizvodnje in na psihično razbremenitev osebja, ki se lahko bolje posvetijo opravljanju vseh zadanih nalog."

Podjetje: GEN-I d.o.o.      
Inovacija: Platforma za deljenje polnilne infrastrukture e-vozil      
Inovatorji: Blaž Krese, dr. Dejan Paravan, dr. Rok Lacko, Dubravka Gramc, Gašper Lenassi, Jernej Nose, Klemen Pleško, Luka Nagode, Maja Črnologar, Matej Pintar, Miha Hribar, Milica Sabo, Nina Drmota, Rok Drčar, Rok Jarc, Rok Majerčič, Rok Markočič, Sandi Kavalič, Vid Seražin, Žiga Žerjav, Andreja Smole, Jurij Šteblaj, Matej Malenšek
Opis: Kot velja za polnjenje vozil z motorji z notranjim izgorevanjem, bi moralo biti tudi polnjenje e-vozil brezskrbno in dostopno za vse. Temu služi platforma Div-ee-ap, ki predstavlja napredno celovito rešitev za deljenje polnilne infrastrukture e-vozil, ki preko spletnega uporabniškega vmesnika in plačila s kreditno kartico omogoča intuitiven pristop k polnjenju brez nepotrebnih nevšečnosti in sinhronizacijo s polnilno postajo doma, v podjetju ali pri prijateljih. Div-ee-ap tako ključno spodbuja in povečuje dostopnost e-mobilnosti, spodbuja deljenje polnilne infrastrukture, zmanjšuje potrebo po lastni polnilni infrastrukturi in posledično pozitivno prispeva k zmanjšanju odpadkov in emisij CO2.

Podjetje: NEK d.o.o.        
Inovacija: Stroj za dekontaminacijo in sušenje čelad  
Inovator: Erik Komočar
Opis: "Predstavljena naprava je namenjena popolnoma avtomatizirani dekontaminaciji delovnih čelad. Celoten proces je razdeljen na 3 faz: pranje z detergentom (dekontaminacija), izpiranje, sušenje. Dekontaminacijski detergent se dodaja avtomatsko, po pred-nastavljenem razmerju. Z uvedbo  postopka recirkulacije detergenta se je poraba medija zmanjšala na minimum. Posledično se je zmanjšala tudi količina kontaminiranega odpada. Visoka stopnja avtomatizacije je rezultirala v 50 % povečanju dekontaminacijskih kapacitet in zmanjšanju resource-ov.  "

Podjetje: TPV AUTOMOTIVE d.o.o. -  Tovarna Šentlenart      
Inovacija: Inovativna razrezna linija z integrirano enoto za obdelavo kosov »vijačni modul M5«
Inovatorji: Matija Požgaj, Boštjan Piletič, Matej Žerjav
Opis: Pri proizvodnji navojnega modula M5 za končnega kupca VOLVO smo v podjetju razvili inovativen nov proces mehanske obdelave, ki je sedaj združen v obliki kompaktne visoko serijske proizvodne linije. Nova inovativna razrezna linija z integrirano enoto za obdelavo kosov »vijačni modul M5« kot celota združuje funkcionalnost dveh klasičnih proizvodnih procesov, avtomatizirano medfazno manipulacijo med posameznimi delovnimi enotami, zavzema manjši delovni prostor, porabi manj energije in s tem bistveno prispeva k učinkovitejši rabi energetskih virov     

Podjetje: TPV AUTOMOTIVE d.o.o. -  Tovarna Šentlenart      
Inovacija: Inovativen postopek pospeševanja strjevanja tesnilne mase in razvoj ustrezne komore za strjevanje   
Inovatorji: Vili Malnarič, Boris Menič, Nina Prah, Aljaž Rebselj, Miran Ferenčak, Katja Sajtl, Kristjan Kežman, Rudi Krošelj, Mišo Pereško, Mitja Drenovec
Opis: TPV AUTOMOTIVE, ki je pri kupcu Volvo prepoznan kot primarni partner pri dobavi enega najpomembnejših delov popolnoma električnega vozila XC40 Recharge – nosilca baterije, je za izdelavo slednjega razvil inovativen postopek za pospešitev strjevanje tesnilne mase na izdelku ter zanj razvili in izdelali inovativno linijo. Inovacija je podjetju TPV AUTOMOTIVE pomembno povečala zanesljivost in učinkovitost proizvodnje in tako znatno zmanjšala proizvodne stroške, s čimer ima neposreden vpliv na poslovanje podjetja. Prav tako se je povečala energetsko učinkovitost procesa strjevanja tesnilne mase.


BRONASTA PRIZNANJA

Podjetje: Daničičeve mesnine - Milan Daničič s.p.      
Inovacija: Izdelava mini linije za strojno izdelavo čevapčičev v proizvodnji malega obsega
Inovatorji: Milan Daničič, Antonija Daničič, Damjan Lapuh
Opis: Za lastne potrebe mesno predelovalnega obrata Daničičeve mesnine je bila razvita mala linija za strojno izdelavo čevapčičev in pleskavic. Na napravi je možno nastaviti obliko produkta ter dolžino oz. s tem težo le tega. Z uvedbo male linije za strojno proizvodnjo čevapčičev se je bistveno povečala kapaciteta obrata, zmanjšali potrebni resursi, drastično zmanjšale fizične obremenitve delavcev ter obenem povečala kvaliteta izdelkov. Naprava je plod lastnega znanja in izkušenj in se je izkazala kot dobrodošel dodatek v tehnološkem parku obrata.

Podjetje: Inštitut RAJART 
Inovacija: Dotik     
Inovator: Rajko Požar
Opis: Slikanje na abstrakten način s teksturo peska, ki je naravni gradnik, je namen približati umetnost tudi tistim, ki je ne morejo doživeti skozi vid, lahko pa jo doživijo skozi dotik, ter na svojevrsten način. Slepi in slabovidni svoje gibe rok uporabljajo pametno. Z dotikom sprožimo tudi druga sporočila v telesu, kot so hormon sreče, veselja, zadovoljstva, vse to pa vpliva na naše počutje.               

Podjetje: Kostak d.d.       
Inovacija: Implementacija krožnega procesnega modela za povečevanje ponovne uporabe kosovnih odpadkov z apliciranjem metod življenjskega cikla     
Inovatorji: Marjan Božič, dr. Boštjan Vimpolšek, Mojca Žganec Metelko, Polona Hrovat Mavsar
Opis: Za pospešitev izrabe kosovnih odpadkov je bil zasnovan krožni procesni model (KPM), ki vključuje on-line naročila, redno zbiranje, inovativno sortiranje glede na kakovost surovin in trajnostno predelavo. Za ocenitev okoljskih in ekonomskih kazalcev sta bili aplicirani metodi življenjskega cikla. KMP je bil verificiran v občinah Krško in Kostanjevica na Krki, kjer se je izkazalo, da ima ponovna uporaba materiala znatne okoljske prednosti na znižanje emisij toplogrednih plinov, utelešene energije in utelešene vode. Obetavna je tudi napoved stroškov, ki bodo v KPM upadli za 5 % letno.

Podjetje: Stilles d.o.o.     
Inovacije: Digitalizacija procesa logistike na področju paketov z integracijo v sodelovalno platformo v oblaku in vključitvijo poslovne inteligence ter robotske procesne avtomatizacije.
Inovatorji: Razvojna skupina Stilles
Opis: Stillesovi »pametni paketi« so  kombinacija digitalizacije logistike pakiranja, integracije v sodelovalno platformo v oblaku, vključitve BI poslovne inteligence in RPA robotske procesne avtomatizacije povezane v inovativen proces, ki vsebuje celovite podatke in pregled nad stanjem projekta. Logistika, brezhibna montaža in učinkovit monitoring vgradnje ključno vplivajo na celovito izkušnjo kupca in osmišljajo inženiring projekte. Z njimi sledimo smernicam digitalizacije, ki je eno od strateških področij poslovanja, ki omogoča doseganje večje konkurenčnosti in prilagodljivosti tržnim razmeram.

 

Vsem inovatorkam in inovatorjem iskrene čestitke!

 



Logo     

 

         

 

   

 

Fotogalerija





 

Arhivi