Novice


Arhiv: Projekt POLET: Se lahko izognemo finančnemu stresu?

POLET

Cene goriva so se enormno dvignile, cene energentov so poskočile do neba, dražijo se hrana in številne storitve. Vse to pri ljudeh povzroča zaskrbljenost, tesnobo ali čustveno napetost, povezano z denarjem, stroški in dolgovi. Denar je zelo pogost in med najbolj univerzalnimi viri stresa. Kako obvladovati finančni stres, da ne bo ogrozil vsega ostalega?

 

Velik del odraslega življenja namenjamo upravljanju z denarjem, če to želimo ali ne. Zaradi denarja smo občasno vsi pod stresom in ni vedno nujno, da višji dohodki vodijo v zmanjšanje finančnega stresa. Simptomi so podobni anksioznosti in drugim oblikam stresa. Ker je finančni stres običajno kronične narave, lahko resno ogrozi naše zdravje in dobro počutje. Nekateri se začnejo izogibati druženju in prijateljem, opuščajo prostočasne aktivnosti ter se manj posvečajo skrbi za svoje počutje in videz. Pojavijo se lahko motnje spanja, glavoboli, želodčne težave ali povišan krvni pritisk. Pogosta je izguba teže ali pridobitev dodatnih kilogramov zaradi iskanja utehe v hrani. Kronični finančni stres vpliva tudi na duševno zdravje, uničuje samozavest in občutek lastne učinkovitosti. Dokazano je, da skrbi in stresni dogodki vplivajo na subjektivni občutek starosti in lahko povzročajo prezgodnje staranje, ki se ne odraža le na počutju, ampak tudi na telesnih znakih.

Napovejte vojno finančnemu stresu

Pot vsekakor ni enostavna, a s stresnimi občutki zaradi denarja se moramo spopasti, še preden izgubimo nadzor in sposobnost iskanja rešitev. Hitrih rešitev finančnega položaja praviloma ni, a veliko bomo naredili že, če spremenimo svoj pogled na denar. Strokovnjaki svetujejo, da se najprej poskušajmo umiriti, lahko tudi tako, da svoje skrbi delimo s tistimi, ki jim zaupamo. Za vse oblike stresa je zelo dobrodošlo, če se naučimo nekaj preprostih vaj za pozornost in dihanje, odlične so tehnike meditacije ali pa sprehodi v naravi in različne oblike rekreacije. Naslednji korak je, da naredimo načrt, kako bolje obvladovati svoje finance. Poiščimo nasvete drugih in prosimo za pomoč. To ni odraz slabosti, ampak samozavesti in želje po prevzemanju nadzora nad situacijo.

Preventiva je vedno najboljša pot

Skrbno načrtovanje financ in preprečevanje težav je najboljša metoda, da obdržimo nadzor nad denarjem in preprečimo nastanek finančnega stresa. Spremljajte in beležite svoje dohodke in vsakodnevne stroške. Najdite način, ki vam najbolj ustreza, lahko na listu papirja ali v zvezku, v excel tabeli na računalniku ali pa v aplikaciji na telefonu. Ko boste imeli pred seboj vse svoje stroške, boste lahko razmislili o možnostih zmanjšanja določenih izdatkov, poiskali alternative in začeli sklepati kompromise. Spreminjanje navad je praviloma vedno zelo težko, a z majhnimi koraki in vztrajnostjo lahko marsikaj dosežemo. Druga alternativa zmanjšanju stroškov pa je razmislek o tem, kako zaslužiti dodaten denar. Vedno je smiselno imeti rezervni sklad, v katerega mesečno nalagamo nekaj denarja za izredne situacije. Dobro si je narediti tudi načrt za varčevanje, ki nam lahko pomaga do uresničitve manjših ali večjih ciljev, povezanih z denarjem. Pa ne pozabimo, da denar ni vse in da vrednosti človeka ne predstavlja stanje na bančnem računu.

>>> VIR

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

 

Fotogalerija





 

Arhivi