Novice


Arhiv: Projekt POLET: Je trajnostni življenjski slog le želja ali tudi resničnost?

POLET

Z besedo trajnostno se veliko srečujemo in še več se bomo. Glede na prežečo okoljsko katastrofo tudi vse bolj vemo, da je edina prava pot trajnostna. Pa smo trajnostnost res sprejeli za svojo? Trajnostno življenje predstavlja življenjski slog, kjer posamezniki ali družbene skupine živijo na način, ki poskuša zmanjšati uporabo naravnih virov, da bodo ti ostali na razpolago tudi prihodnjim generacijam. Kaj to v praksi pomeni in kako ga živeti?

 

Postati in delovati trajnostno ni lahko dosegljiv cilj, za katerega se zgolj odločite in se že uresniči. To je vseživljenjska pot, nenehno učenje in poskušanje, stopanje iz cone udobja ter premagovanje ovir in izzivov vsakdana. A čeprav je cilj trajnostnega načina življenja izjemnega pomena, še kako v tem primeru šteje tudi pot do tja, pa če jo premagujemo z majhnimi ali pa z velikimi koraki.

Kako začeti?

Najboljše je seveda na začetku. Zmanjšati uporabo in količino smeti, izdelati sami, popraviti ali predelati ter ponovno uporabiti, kupovati manj, a bolj kakovostno, podpirati lokalna podjetja in posegati po ekološko pridelani hrani. Nekoč so te že zelo dobro znali, ampak razlogi so bili drugje. Sta pa trajnost in brezčasnost v zadnjem obdobju postala pravi trend. Zasledimo ga tako pri pohištvu kot drugi opremi za dom, pri čevljih in oblačilih ter nakitu in drugih modnih dodatkih. Brezčasni kosi so tisti, ki nas spremljajo skozi daljše obdobje ali celo skozi življenje in se lahko prenašajo tudi iz roda v rod. V instantnem svetu postajajo brezčasni elementi vse bolj priljubljeni. Tudi če gre za še eno modno smernico, je sporočilo pravo in korak proti bolj trajnostnemu načinu življenja. Kot poudarjajo strokovnjaki, bo odgovornejši odnos do okolja imel prave učinke, ko bo postal bolj množičen, pa čeprav večina pri svojem ravnanju ne bo tako dosledna, kot so nekateri posamezniki.

Kako spodbuditi starejše?

Na prvi pogled se morda zdi, da sta skrb za okolje in trajnostni življenjski slog bolj domena mladih, pa ni čisto tako. Je pa res, da je to področje, kjer se starejši lahko učijo od mlajših in sledijo njihovemu zgledu pri razmišljanju o vplivu njihovih navad na okolje in postopnemu spreminjanju življenjskega sloga. Spreminjanje ustaljenih navad ni enostavno in zahteva nekaj napora, v prvi vrsti pa dober razlog za spremembo in odločenost. Nekatere trajnostne navade so za starejše lahko izziv, a ključ se skriva v ozaveščanju in izobraževanju, tudi v sklopu usposabljanj na delovnem mestu. Nikoli ni prepozno in majhne spremembe lahko naredijo veliko. Kritike in pritiski niso prava pot. Da postanemo dovzetni za spremembe, potrebujemo konkretne predloge in spodbude. Preživljanje prostega časa zunaj, vrtnarjenje, uživanje kakovostne in s hranili bogate hrane, prostovoljno delo v okoljskih organizacijah, trajnostna mobilnost. Vse to so navade, ki niso samo trajnostne, ampak pomembno prispevajo tudi k dobremu počutju in kakovostnemu staranju.

 >>> VIR

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


Fotogalerija

 

Arhivi