Novice


Stanje na mejah - Koronavirus (COVID-19)

AktualnoKoronavirusTransport

AKTUALNE INFORMACIJE - KORONAVIRUS
ČEZMEJNI CESTNI PREVOZI BLAGA IN POTNIKOV

Za Vas aktualne informacije posodabljata Združenje za promet (GZS) in Sekcija za promet (OZS).
#SkupajZaBoljšiJutri
Za vaša vprašanja smo vam na razpolago:
- GZS: igor.sep@gzs.si ali robert.sever@gzs.si,

- OZS: natalija.repansek@ozs.si

Dodatno lahko aktualne razmere spremljate:

Stanje na mejnih prehodih/čakalne dobe:

 • SLOVENIJA:
 • EVROPA: zemljevid Sixfold

 • ​MILŠPED: 
  • Daily Report  (pretočnost mejnih prehodov BALKAN, EU), 30.03.2020 ob 08.00
  • Daily Report  (pretočnost mejnih prehodov BALKAN, EU), 30.03.2020 ob 14.00
  • Daily Report  (pretočnost mejnih prehodov BALKAN, EU), 31.03.2020 ob 08.00
  • Daily Report  (pretočnost mejnih prehodov BALKAN, EU), 31.03.2020 ob 14.00
  • Daily Report  (pretočnost mejnih prehodov BALKAN, EU), 01.04.2020 ob 08.00
  • Daily Report  (pretočnost mejnih prehodov BALKAN, EU), 01.04.2020 ob 14.00
  • Daily Report  (pretočnost mejnih prehodov BALKAN, EU), 02.04.2020 ob 08.00
  • Daily Report  (pretočnost mejnih prehodov BALKAN, EU), 02.04.2020 ob 14.00
  • Daily Report  (pretočnost mejnih prehodov BALKAN, EU), 03.04.2020 ob 08.00
  • Daily Report  (pretočnost mejnih prehodov BALKAN, EU), 03.04.2020 ob 14.00

 • ​UNIONTRASPORTI - italijansko združenje - info pregled omejitev - presečni datum 30.03.2020

***************


Ministrstvo za infrastrukturo (MZI)

Poleg posebne kontaktne telefonske številke je MZI zdaj uvedlo še možnost kontakta po elektronski pošti za informacije glede ukrepov za zajezitev koronavirusa s področja infrastrukture. Z dnem, 25.03.2020 je MZI objavil tudi odgovore na najpogostejša vprašanja s področja prometa, ki so se do sedaj pojavila v zvezi z epidemijo Koronavirusa COVID-19.

***************

ODOBRENA ODSTOPANJA od časov vožnje, odmorov in časa počitka zavoznike

***************

06.04.2020 - HRVAŠKA - vozniki - e-propustnice ?!

Republika Hrvaška je z dnem, 4.04.2020 uvedla za gibanje po državi t.i.e-propustnice. Le te bodo nadomestile t.i. Propustnice, ki so bile v času ukrepa o prepovedi zapuščanja bivališča veljavne za gibanje po Republiki Hrvaški.

Glede na uvedbo e-propustnic je štab civilne zaščite Republike Hrvaške glede mednarodnih prevoznih storitev izdal naslednje sporočilo:

Obveščamo vas, da se lahko vozniki tovornjakov v domačem in mednarodnem prometu premikajo brez e-prepustnice le, če opravljajo prevozno dejavnost in če imajo enega od naslednjih dokumentov:
• CMR
• tovorni list
• dobavnico oz.
• drug dokument
, ki jasno prikazuje ime in priimek voznika, vrsto blaga in registrsko številko vozila, ki prevaža blago. 

Prav tako lahko vozniki tovornjakov v domačem in mednarodnem prevozu uporabijo namesto e-prepustnice enega od zgoraj navedenih dokumentov, datiranim na dan prevoza za prihod v službo in vrnitev z dela z osebnim vozilom.

Celotno informacijo lahko najdete na naslednji povezavi: 
https://www.koronavirus.hr/uputa-ravnateljstvu-policije-za-kretanje-vozaca-teretnih-vozila-u-tuzemnom-i-medjunarodnom-transportu/394

Navodilo objavljamo tudi: tukaj.

V kolikor želite vseeno urejati e-propustnico za voznike:
Po obvestilu hrvaškega ministrstva za javno upravo delavcem, ki delajo v tujini, e-propustnice izdajo štabi civilne zaščite.

Kontaktni podatki štabov civilne zaščite HRT: 
https://hgk.hr/kontaktne-informacije-zupnijskih-stozera-civilne-zastite

***************

06.04.2020 - SLOVENIJA - SPREMEMBA - prve registracije vozil !

Na Ministrstvu za javno upravo so na upravne enote naslovili dopis, v katerem so med nujne zadeve dodali nekatere kategorije.

Med nujnimi zadevami so tako po novem opredeljena tudi prometna dovoljenja za prvo registracijo homologiranih tovornih vozil, priklopnih vozil, avtobusov, traktorjev in njihovih priklopnikov ter delovnih strojev.

Z navedeno spremembo še vedno ostajajo nerešene odjave vozil, za kar pa se s strani zbornic trudimo pri pristojnih ministrstvih, da bi prav tako zagotovili čimprej.

Več

***************

05.04.2020 

- POZOR - 

Obveščamo o začasno spremenjenem protokolu vračanja delavcev v Slovenijo  

Ministrstvo za infrastrukturo nas je obvestilo o začasno spremenjenem protokolu ob vstopu v Slovenijo za državljane tretjih držav - voznike tovornih vozil, zaposlene v podjetjih v Sloveniji, ki se po počitku v svoji državi vračajo na delo v Slovenijo.

Po trenutnih informacijah MNZ velja tak režim samo začasno (najverjetneje samo ta vikend oziroma maksimalno 1 teden), da se omogoči vrnitev delavcev v Slovenijo, potem velja osnovni protokol (ob vstopu v Slovenijo bodo napoteni na 14-dnevno karanteno).

Ministrstvo za zdravje bo v naslednjih urah izdalo navodilo, da se takšne osebe preusmerja na (najbližje) mejne prehode: Jelšane, Obrežje ali Gruškovje.

To pomeni, da bodo morali vozniki, ki se vračajo na delo obvezno vstopiti na enega od naštetih mejnih prehodov (Jelšane, Obrežje ali Gruškovje).

Voznikom bodo na navedenih mejnih prehodih infektologi NIJZ odvzeli bris, nakar jim bo omogočen vstop v državo (vrnitev na delo oziroma nadaljnje opravljanje voženj pri delodajalcih). V roku 10 ur bodo seznanjeni z rezultati brisa, hkrati pa bodo dobili tudi morebitna nadaljnja navodila NIJZ (še posebej v primeru pozitivnega testiranja).


Navodila za voznike

Do prejema izvida testiranja na prisotnost novega koronavirusa morajo vozniki spoštovati naslednja priporočila:

 • Do lokacije bivanja v Republiki Sloveniji se odpeljite po najkrajši poti in brez ustavljanja.
 • Do prejema izvida, se izogibajte stikov z drugimi ljudmi (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi ljudmi). Večino časa preživite v drugi sobi kot drugi, če je to mogoče.
 • Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete, za pet do deset minut večkrat na dan.
 • Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava).
 • Pogosto si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte (tudi po uporabi sanitarij).
 • Če kaj potrebujete iz trgovine, naj vam to dostavijo drugi.

V kolikor bo rezultat testiranja pozitiven na novi koronavirus. morajo po telefonu kontaktirati zdravstveno službo.

 

V primeru, da bo rezultat testiranja na novi koronavirus negativen lahko nadaljujejo z običajnimi aktivnostmi.

 

V primeru, da kasneje pri sebi opazijo bolezenske znake, značilne za okužbo z novim koronavirusom (npr.. slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje), se morajo takoj izolirati (prekiniti stike z drugimi ljudmi) in po telefonu poklicati izbranega zdravnika ali urgentno službo, tam kjer so nastanjeni.

 

V naslednjem tednu bomo obe stanovski organizaciji prevoznikov nadaljevali z zahtevo, da začasni ukrep ki je bil sprejet ostane v veljavi.

Prilogi:


***************

03.04.2020 - SLOVENIJA - Obvestilo na mejnih prehodih za slovenske in tuje državljane, 

ki se v Slovenijo vračajo iz tujine* 

(Ukrep velja od 4. aprila 2020 od 6. ure zjutraj)

*Navodilo ne velja za delovne migrante in osebe, ki opravljajo prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali so v tranzitu, ter osebe, ki potujejo čez Republiko Slovenijo v drugo državo v istem dnevu. Navodilo velja za delavce, ki prehajajo mejo zaradi sezonskega opravljanja del. Navodilo se nanaša na cestne in železniške mejne prehode, pa tudi za letališče in pristanišče.

POZOR

Za delavce (voznike tovornih vozil), ki bodo oziroma so odšli na daljši počitek izven R.Slovenije, bo ob povratku odrejena 14 dnevna karantena! 

Takojšen UKREP s strani zbornic, dne 03.04.2020:

- na pristojnega ministra za promet naslovili zahtevo po dopolnitvi/spremembi ukrepa, da se delavce/voznike izvzame iz tega novega režim prehajanja državne meje za slovenske državljane in tuje državljane, ki se v R Slovenijo vračajo iz tujine.

- opozorili, da s tem ukrepom država Republika Slovenija ne sledi smernicam EU glede ukrepov za upravljanje meja za zaščito zdravja in zagotovitev razpoložljivosti blaga in bistvenih storitev, v sklopu katerih bi morali zagotoviti nujno prosto gibanje delavcev v prevozništvu. 

V ozadju potekajo pogovori s pristojnim ministrom in ministrstvom in o izidu pogovorov vas bomo sproti obveščali.

***************

03.04.2020 - SVETUJEMO uporabo

 Spričevalo za delavce v sektorju mednarodnega prevoza

Evropska komisija je 16. marca 2020 sprejela Smernice glede ukrepov za upravljanje meja za zaščito zdravja in zagotovitev razpoložljivosti blaga in bistvenih storitev(1), v katerih je poudarila načelo, da morajo vse notranje meje EU ostati odprte za tovorni promet in da je treba zagotoviti dobavne verige bistvenih proizvodov.

Države članice bi tako med drugim tudi morale opustiti vse vrste omejitev dostopa v cestnem prometu in zagotoviti prosto gibanje delavcev v prevozništvu. 

Delavcem v prevozništvu bi moral biti omogočen prehod čez notranje meje ne glede na njihovo državljanstvo in prebivališče. Omejitve, kot so omejitve potovanj in obvezna karantena delavcev v prevozništvu, bi bilo treba odpraviti, brez poseganja v pristojnost pristojnih organov za sprejemanje sorazmernih in posebej prilagojenih ukrepov za zmanjšanje tveganja za širjenje okužbe.

Od voznikov tovornih vozil se ne bi smelo zahtevati, da predložijo druge dokumente, razen osebnega dokumenta in vozniškega dovoljenja, ter po potrebi dopisa svojega delodajalca po standardni predlogi (Priloga 3). Dovoljena bi morala biti elektronska predložitev oz. elektronski prikaz dokumentov.

V nadaljevanju objavljamo besedilo celotnega Sporočila Komisije in predlogo Spričevala za delavce v sektorju mednarodnega prevoza, za katerega svetujemo, da ga pripravite za svoje voznike, ker jim bo lahko v pomoč pri kontrolah pri prehajanju mej.

Pripravili smo vam obrazec Spričevala (.docx) na podlagi Priloge 3 v katerega vnesete noter zgolj podatke, nato natisnete in podpišete ter predate vozniku.

***************

04.04.2020 - ZAŠČITNE MASKE - za potrebe prevozniškega sektorja

Sekcija za promet pri OZS in Združenje za promet pri GZS sta pridobili ponudbo za troslojne zaščitne maske ("kirirške" - za enkratno uporabo).

Cena: 0,90 EUR / kom

Potrebe zbiramo do ponedeljka, 6.4.2020 do 12. ure.

Za sporočitev potrebe izpolnite obrazec: >>> tukaj <<<. 

Ostale informacije o plačilu in možnem prevzemu vam posredujemo naknadno na sporočen e-mail naslov, ki ga boste vnesli v obrazcu, zato bodite pozorni na pravilno izpolnitev.

***************

04.04.2020 - SLOVENIJA - Problematika prevoza potnikov


Sekcija za promet pri OZS skupaj z Združenjem za promet pri GZS enotno nastopata pri reševanju problematike cestnega prevoza potnikov. Istočasno se v tem trenutku izvaja več aktivnostih na naslednjih področjih:

***************

04.04.2020 - SLOVENIJA - Dopis OZS GZS - Potrebna skrb za poklicne voznike

Objavljamo dopis naslovljen na DARS, Skupino PETROL, OMV Slovenija vezano na zagotavljanje primerne oskrbe voznikov na počivališčih vzdolž slovenskega AC omrežja.

Dopis: >>> tukaj <<<.

Odgovor:

***************

AKTUALIZIRANO, 24.03.2020 

POJASNILO v zvezi s vprašanjem ali se vozniki lahko vračajo v domače države (recimo BIH, SRB...), ali lahko pustijo tovorna vozila v drugi državi in grejo po vikend pavzi nemoteno nazaj v drugo državo v vozilo (primer puščanja tovornih vozil v Avstriji). 

ODGOVOR ostaja:!!! NE !!! 

Po pogovoru s predstavniki MZZ, MNZ (Policija), MZI s katerimi sodelujemo v okviru vzpostavljenega operativnega štaba za cestni promet je bilo sprejeto/posredovano enotno stališče, da se odsvetuje vsakršno vračanje voznikov iz tretjih držav v svoje države, ker ni prav nobenega zagotovila, da se bodo po vikendu/počitku lahko vrnili nemoteno v R.Slovenijo na delo.

***************Evropska komisija predstavila praktične smernice za zagotavljanje neprekinjenega pretoka blaga po EU z zelenimi voznimi pasovi

Evropska komisija je objavila nove praktične nasvete za izvajanje smernic glede upravljanja meja, s katerimi želi zagotoviti pretok tovora po Evropski uniji v času sedanje pandemije.

Države članice morajo za nadaljnje delovanje dobavnih verig na ravni EU nemudoma vse ustrezne mednarodne mejne prehode znotraj vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T) razglasiti za mejne prehode z „zelenimi voznimi pasovi“.

Mejni prehodi z zelenimi voznimi pasovi bi morali biti odprti za vsa tovorna vozila ne glede na to, kakšno blago prevažajo.

Prehod meje, vključno s preverjanji in zdravstvenimi pregledi, ne bi smel trajati več kot 15 minut.

Komisija priporoča državam članicam, naj sprejmejo ukrepe za zagotovitev prostega gibanja vseh delavcev, ki so vključeni v mednarodni prevoz, ne glede na način prevoza.

Opustiti bi bilo treba zlasti pravila, kot so omejitve potovanj in obvezna karantena za delavce v prevozništvu, ki ne kažejo simptomov.

Države članice na primer ne bi smele zahtevati, da morajo delavci v prevozništvu imeti potrdilo zdravnika o dobrem zdravstvenem stanju.

Več >>> tukaj <<<.

 • Sporočilo Komisije o izvajanju zelenih voznih pasov iz Smernic glede ukrepov za upravljanje meja za zaščito zdravja in zagotovitev razpoložljivosti blaga in bistvenih storitev (2020/C 96 I/01), EN, DE, FR, ITL, HR

 • Spričevalo za delavce v sektorju mednarodnega prevoza:
 • slovenska verzija: Spričevalo SL
 • večjezična verzija: Spričevalo SL, EN, DE, FR, ITL
 • Izvajanje GJS-IJPP (aktivnosti so usklajene in vsa navodila glede tega področja bodo prevoznikom poslana s strani MZI).

 • Posebni linijski prevozi (problematika se rešuje na več nivojih: pogodbe z šolami in podjetji: preko MZI bo poslana pobuda občina in podjetjem, da se po vzorcu predlaganih rešitev na nivoju države, rešuje tudi problematika na lokalnih nivojih. Državi je podana tudi pobuda, da se v sklopu drugega »zakonskega paketa« oblikuje finančna pomoč prevoznikom zaradi izpada dela. Podane so bile številne pobude za določene izjeme za izvajanje teh vrst prevozov, vendar je stališče vlade zaenkrat odklonilno (izjema so le zdravstveni delavci).

 • Turistični prevozi (kot smo prejeli informacijo se bo oblikovala pomoč tudi prevoznikom v sklopu oblikovanih pomoči na področju turizma.

 • V sklopu ostalih vrst prevozov (vključno s tovornim) se rešuje problematika odjave vozil in s tem povezanim zavarovanjem.
 • OMV Slovenija: >>> tukaj <<<.

SLOVENIJA

VIRI aktualnih informacij:
https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx
https://www.gov.si/teme/koronavirus/
https://twitter.com/vladaRS
https://twitter.com/KrizniStabRS
https://twitter.com/mzi_rs
https://www.nijz.si/


01.04.2020 - SLOVENIJA - OPOMNIK - obveznost zaščitne opreme

Delovna inšpekcija ponovno opozarja na dolžnosti delodajalca,  ki je dolžan zagotoviti varnost in zdravje delavcev v zvezi z delom. V ta namen mora delodajalec izvajati ukrepe, potrebne za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev, vključno s preprečevanjem nevarnosti pri delu, obveščanjem in usposabljanjem delavcev, z ustrezno organiziranostjo ter potrebnimi materialnimi sredstvi. Glede na to,  da je v tem trenutku splošno velika nevarnost okužbe z virusom SARS-CoV-2, ne pozabite, da morajo vozniki obvezno uporabljati zaščitne maske, rokavice in razkužila.

Voznike večkrat seznanite tudi z ukrepi za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. 

Objavljeni so: >>>tukaj<<<.

NIJZ je pripravil  na temo novega koronavirusa dokumente in letake v obliki PDF in jih lahko prenesete na svoje naprave ter natisnete: >>>tukaj<<<.

***************

01.04.2020 - SLOVENIJA - Javna pooblastila GZS in OZS: potrdila za voznike

IZDAJA POTRDIL ZA VOZNIKE NEDRŽAVLJANE EU (npr. BIH, SRB...)

Sprejet je bil Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (Ur.l. RS št. 36/20), ki že velja. Ta zakon je preprosto povedano v času epidemije ustavil tek vseh rokov v sodnih in upravnih zadevah, tudi roke za uveljavitev materialnih pravic.

To pomeni, da je veljavnost potrdil za voznike podaljšana do konca te krize vendar najdlje do 01.07.2020. Vendar pa to zadostuje za kontrolne organe v Sloveniji ne pa tudi v tujini.

V tem času bosta izdajatelja licenc (OZS, GZS) prevoznikom za njihove voznike, ki to nujno potrebujejo, na njihovo vlogo, izdala potrdila z omejeno veljavnostjo. Ker pa je razglasitev konca izrednih razmer negotova (lahko je čez dva tedna ali pa čez dva meseca) , se jim bodo taka potrdila izdala do konca veljavnosti tega zakona in sicer do 01.07.2020. V tem času pa bodo vozniki tudi pridobili enotna dovoljenja in drugo kar potrebujejo za izdajo potrdila z "normalno" veljavnostjo.

  ***************

  01.04.2020 - SLOVENIJA - Veljavnost CEMT certifikatov in mesečnih CEMT dovolilnic

  Obveščamo vas, da se zaradi trenutnih razmer, ki so posledica pandemije Covid 19, podaljša veljavnost CEMT certifikatov o skladnosti s tehničnimi in varnostnimi zahtevami za motorna vozila in priklopnike, ki se uporabljajo v sistemu multilateralne kvote CEMT dovolilnic, in sicer za certifikate, katerih veljavnost je potekla po 12. marcu se veljavnost podaljša do 30. junija 2020.

  MZI poleg tega nadzorne organi prosi, da pri kontroli izdanih mesečnih CEMT dovolilnic upoštevajo trenutne razmere in dejstvo, da so določeni upravni postopki prekinjeni in posledično prevozniki dovolilnic niso uspeli zamenjati, zato se lahko zgodi, da prevoz zaključujejo s pretečeno dovolilnico. Prosimo, da se ob tem upošteva določena toleranca in se voznikom brez kaznovanja dovoli, da zaključijo pot. 

  Oba začasna ukrepa veljata za slovenske in tuje prevoznike za omejen čas, in sicer od danes 1. aprila 2020 do 30. junija 2020.

  ***************

  01.04.2020 - SLOVENIJA - 

  Potrdilo delodajalca za potrebe prihajanja na delo v drugo občino

  >>> Obrazec <<< potrdila delodajalca, ki se izda delavcu na podlagi Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v RS, za potrebe prihajanja na delo v drugo občino. 

  Obrazec lahko uporabljate za vse zaposlene (vključno z vozniki, ko prihajajo ali odhajajo z dela).

  ***************

  01.04.2020 - SLOVENIJA - TEHNIČNI PREGLEDI

  Zbornici se v okviru ustanovljene delovne skupine za koordinacijo aktivnosti sektorja prevozništva na območju Republike Slovenije že ves čas aktivno zavzemata za rešitev na tem področju. Ministrstvo za infrastrukturo (MZI) ves čas opozarjamo na potrebo gospodarstva po registraciji novih tovornih vozil/avtobusov kakor tudi odjavi le-teh, pri tistih, ki so bili primorani zaustaviti del ali celo ves svoj vozni park. 

  MZI je bil pripravilo predlog odloka, v katerem je določeno, da se lahko kljub začasni prepovedi izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji, dovoljuje prva registracija novih homologiranih tovornih vozil, priklopnih vozil, avtobusov, traktorjev in njihovih priklopnikov ter delovnih strojev v Republiki Sloveniji. Dovoljuje se tudi odjava navedenih kategorij vozil. Te postopke bi izvajale samo upravne enote.

  Predlog odloka je še vedno v usklajevanju na MJU in SVZ. Odprte točke so: nujnost po ZZUSUDJZ, konkurenčnost in zahteve za izvedbo postopkov brez stika.

  Kot rečeno s strani zbornic apeliramo, da čimprej razrešijo odprta vprašanja, ni pa za pričakovati, da bi bilo to že v tem tednu, ker nam s strani MZI niso upali podati datuma implementacije.

  Še enkrat tukaj objavljamo:

  ***************

  01.04.2020 - SLOVENIJA - Odlok o podaljšanju veljavnosti overitev meril

  Odlok o podaljšanju veljavnosti overitev meril članek je objavljen: tukaj

  ***************

  01.04.2020 - SLOVENIJA - POTREBA: nastanitev voznikov iz tretjih držav

  Sekciji za promet (GZS in OZS) izvajata anketo vezano na potrebo po nastanitvenih objektih, ki bi jih eventuelno potrebovali prevozniki za svoje voznike v času tedenskih počitkov vsled morebitnih zaostritev pri gibanju voznikov, zaradi pandemije COVID-19.

  Varnostni ukrepi se vse bolj zaostrujejo in vozniki, ki prihajajo pretežno iz BiH in Srbije ter se med vikendom vračajo domov, se zaenkrat v posameznih primerih še uspejo vrniti v Slovenijo, a se to stanje zna v kratkem spremeniti. 

  Prosimo Vas, da z izpolnitvijo spodnjega obrazca navedete za koliko voznikov iz BIH, SRB... bi potrebovali/želeli nastanitev v Sloveniji, če se razmere v prihodnje zaostrijo in se vozniki ne bi uspeli vračati domov.

  V kolikor sploh potrebujete pomoč pri tem, da se angažira Civilna zaščita (CZ) in poskuša poiskati nastanitve preko CZ. 

  Zavedamo se dejstva, da vozniki raje grejo domov v domače države, in da če že morajo ostati v SLO v večini primerov raje ostanejo v vozilu, pri čemer se jim omogoči wc, tuš, prehrana. Naveden podatek bi želeli zbrati zgolj preventivno, da vemo kaka potreba dejansko je po tem oziroma ali sploh je potreba po tem.

  Za vsa dodatna vprašanja in informacije smo vam na voljo: 
  - Igor Sep (igor.sep@gzs.si
  - Natalija Repanšek (natalija.repansek@ozs.si)

  >>> OBRAZEC - potreba nastanitev voznikov iz TD <<<

  ***************

  30.03.2020 - SLOVENIJA - nov Odlok - Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja

  ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin, ki ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije

  Opozorili bi na nekatera določila odloka, ki je začel veljati 30.marca 2020 ob 00.00 in velja do preklica.

  Več si lahko preberete na spletni strani Vlade RS: tukaj.

  Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdaljedo drugih oseb za posameznike dovoljeno za (3. člen):
  - prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,
  - dostop do trgovin z živili in kmetijske neposredne prodaje,
  - dostop do drogerij in drogerijskih marketov,
  - dostop do prodaje medicinskih proizvodov in zdravstvenih pripomočkov ter sanitarnih pripomočkov,
  - dostop do bencinskih črpalk,
  - dostop do bank in pošt,
  - dostop do avtomobilskih servisov in servisov kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme.

  Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju, kjer se izvajajo storitve iz 3. člena, je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitnih rokavic.

  Globe za prekrške po tem odloku se izrekajo po Zakonu o nalezljivih boleznih. Izvajanje odloka poleg pristojnih inšpekcijskih služb nadzoruje tudi policija v okviru svojih pristojnosti.

  Prosimo opozorite voznike na obvezno uporabo zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela ter zaščitnih rokavih v primeru gibanja in zadrževanja na/v zaprtih javnih prostorih (bencinske črpalke, trgovine, banke, servis...).

  26.03.2020 - ADRpodaljšanje veljavnosti ADR certifikatov o usposobljenosti voznikov za prevoz nevarnega blaga in potrdil o usposobljenosti varnostnih svetovalcev ter
  veljavnosti rednih in vmesnih pregledov cistern ter ADR certifikatov o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga

   

  Slovenija je na podlagi določb Evropskega sporazuma o mednarodnem cestnem prevozu nevarnega blaga (ADR) podpisala dva večstranska sporazuma, ki bosta prevoznikom olajšala prevoz nevarnega blaga v domačem in mednarodnem prometu, in sicer M324 in M325. 

  Večstranski sporazum M324 na ozemlju držav podpisnic podaljšuje veljavnost ADR certifikatov o usposobljenosti voznikov za prevoz nevarnega blaga in potrdil o usposobljenosti varnostnih svetovalcev, katerih veljavnost poteče med 1. marcem 2020 in 1. novembrom 2020, do 30. novembra 2020. S sporazumom je določen tudi skrajni rok za podaljšanje teh certifikatov oziroma potrdil, ki je 1. december 2020. 

  Večstranski sporazum M325 podaljšuje veljavnost rednih in vmesnih pregledov cistern ter ADR certifikatov o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga, katerih veljavnost poteče med 1. marcem 2020 in 1. avgustom 2020, do 30. avgusta 2020. S sporazumom je določen tudi skrajni rok za podaljšanje, ki je 1. september 2020. 

  Opozarjamo, da večstranska sporazuma veljata samo na ozemlju držav podpisnic sporazuma oziroma za vozila, ki so registrirana v teh državah. M324 je do sedaj podpisalo 21 držav pogodbenic ADR, M325 pa 14. Med podpisnicami so vse sosednje države, razen Hrvaške. Aktualno informacije glede držav, ki so podpisale sporazum, so na spletni povezavi: https://www.unece.org/trans/danger/multi/multi.html.


  25.03.2020 - začasna odprava omejitve prometa ob vikendih za TV nad 7,5t

  MZI - prevoz tovornih vozil in skupin vozil nad 7.500 kg – izredne razmere – zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19

  Obveščamo vas, da je skladno z določbo 6. člena Odredbe o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 75/11; v nadaljnjem besedilu: odredba), do zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, 

  na cestah v Republiki Sloveniji dovoljen promet tovornih vozil in skupin vozil,
  katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, 
  tudi ob nedeljah in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure ter 
  v petek pred Veliko nočjo od 14. do 21. ure.

  Obvestilo MZI >>> tukaj <<<.  24.03.2020, Operativni štab - COVID-19, INFORMACIJA TRANZIT

  POGOJI ZA PREHAJANJE TOVORNIH VOZIL V TRANZITU PREKO OZEMLJA REPUBLIKE SLOVENIJE

  1.Tranzit tovornih vozil preko ozemlja R Slovenije se dovoli samo, če je zagotovljen vstop v drugo namembno sosednjo državo;

  2.Tranzit iz ene sosednje države v drugo sosednjo državo, če ti dve mejita, čez R Slovenijo ni dovoljen;

  3.Za tovorna vozila s ciljem v R Sloveniji ni posebnih omejitev;

  IZ REPUBLIKE ITALIJE V REPUBLIKO HRVAŠKO

  1.Tovornim vozilom s ciljem v R Hrvaški s slovenskimi in hrvaškimi registrskimi oznakami ali z vozniki, ki so slovenski ali hrvaški državljani, se dovoli vstop v R Slovenijo brez omejitev, razen za tovorna vozila, s ciljem v devetih občinah na območju Istre in Kvarnerja (Odredba o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji), ki jim je dovoljen prehod meje na MP Starod;

  a.tovornim vozilom, ki nameravajo prestopiti mejo na MP Starod, Policija izda obrazec št. 1, s katerim se odredi trasa potovanja

  2.Za ostala tovorna vozila se formirajo konvoji v skladu z dosedanjimi navodili, do mejnega prehoda Obrežje.

  IZ REPUBLIKE ITALIJE V REPUBLIKO MADŽARSKO

  1.Tovornim vozilom se odredi tranzit do mejnega prehoda Pince in se jim izda obrazec št. 2, s katerim se odredi trasa potovanja;

  IZ REPUBLIKE AVSTRIJE V REPUBLIKO HRVAŠKO

  1.Tovornim vozilom se odredi tranzit do mejnega prehoda Gruškovje (ali Obrežje) in se jim izda obrazec št. 3, s katerim se odredi trasa potovanja. Pogoj za to omejitev je sprejetje Odloka o določitvi pogojev vstopa v R Slovenijo iz R Avstrije zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni;

  IZJEMA

  Zgoraj navedeno ne velja za prevoze zdravil, medicinskih pripomočkov in zaščitne opreme, (ki mora biti nedvoumno in vidno označena z znakom rdečega križa) ter prevozov poštnih pošiljk.

  21.03.2020 - NOVO

  - MZI - >>>Dopis <<<
  s pozivom za priznavanje dokumentov,je bil 20.03.2020 preko MZZ poslan v vse države EU + EEA + UK ter Albanija, BIH, S. Makedonija, Kosovo, Črna Gora, Srbija, Ukrajina, Turčija, Gruzija, Belorusija, Moldavija, Rusija, Armenija, Azerbajdžan.

  Vključuje info tako o tehničnih pregledih, kot vozniških dovoljenjih, kvalifikacijah voznikov....

  --- TEHNIČNI PREGLEDI ---
  PREVOD odloka, dodan IT jezik/ prevod vsebuje torej DE, EN, FR, IT verzijo

  Pripravili smo prevod odloka o prepovedi izvajanja TP in podaljšanju veljavnosti TP v Sloveniji. Prevod je pripravljen s strani zbornic - neuradni prevod.

  klikni za prenos
  >>> PREVOD odlok TP - podaljšanje veljavnosti/prepoved izvajanja <<<

  SLOVENSKO ZAVAROVALNO ZDRUŽENJE - Sporočilo za javnost, 19.3.2020
  klikni za prenos
  >>>Sklepanje zavarovanj in avtomobilska zavarovanja - dodatna pojasnila glede odlokov Vlade RS <<<

  Na kratko:
  - Zavarovanja vseh vrst lahko do preklica sklepate samo na daljavo (preko spleta).
  - V času veljave Odloka se nemoteno izvajajo storitve avtomobilske asistence.
  - Podaljšan je čas za obnovo in plačilo avtomobilskih zavarovanj.

   

  TOVORNI PROMET

  18.03.2020

  Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni ter dopolnitev Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

   

   

  Odlok začne veljati 19. marca 2020 ob 00.00.

  Z dnem uveljavitve odloka preneha veljati Odredba o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni (Uradni list RS, št. 18/20 in 20/20).

  Vzpostavijo se štiri kontrolne točke na mejnem območju na cestnih povezavah z Italijansko republiko: Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok.

   

  Kontrolne točke Vrtojba, Fernetiči in Škofije so odprte ves čas, kontrolna točka Krvavi potok pa od 5. do 23. ure.

   

  Cestni tovorni promet, razen prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči, iz Italijanske republike v Republiko Slovenijo se ne izvaja. Izjema so tovorna vozila (tovorni promet), katerih končna destinacija je Republika Slovenija ali so v tranzitu in je dogovorjeno s sosednjo državo, da tovorno vozilo sprejme.

  15.03.2020
  Vlada Republike Slovenije je v zvezi zomejitvijo cestnega tovornega prometa pri vstopu v Slovenijo na slovensko-italijanski meji sprejela:

  Odredboo določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni (Uradni list RS, št. 18/20 in 20/20)

  Pri vstopu v R.Sloveniio iz R.Italije tako velja omejitev tovornega prometa, katerega končna destinacija ni Slovenija.

  Tranzit za tovorni promet je organiziran v konvojih.

  Cestni tovorni promet znotraj Slovenijese zaenkrat odvija brez omejitev.

  Ni omejitev pri nakladih iz Slovenije v ITL, AUT, HUN, HRT. Upoštevati velja omejitve sprejete v sosednjih držav, več v nadaljevanju pri posamezni državi.

  POTNIŠKI PROMET

  18.03.2020

  Vlakovni potniški ter mednarodni občasni in linijski avtobusni promet med Italijansko republiko in Republiko Slovenijo se ne izvajajo.

  15.03.2020
  SLOVENIJA - PREPOVED IZVAJANJA JAVNEGA POTNIŠKEGA PROMETA

  Vlada Republike Slovenije sprejela Odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Republiki Sloveniji

  S tem odlokom se začasno prepoveduje javni prevoz potnikov v Republiki Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.

  Odlok začne veljati 16. marca 2020 ob 00.00 uri.

  V skladu s sprejetim odlokom se na ozemlju Republike Slovenije prepove izvajanje:
  - javnega linijskega prevoza potnikov,
  - posebnega linijskega prevoza potnikov,
  - stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov,
  - občasnega prevoza potnikov ter
  - javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem in mednarodnem prometu,
  razen avtotaksi prevozov.

  Prepovedi in omejitve iz tega odloka veljajo do prenehanja razlogov zanje, kar ugotovi vlada s sklepom, ki ga objavi v Uradnem listu.

     Delo v Luki Koper poteka nemoteno.

  Vsa obvestila povezana s COVID -19 in trenutnimi razmerami v pristanišču so sproti objavljena na spletu:
  https://www.luka-kp.si/slo/novice/single/korona-info-34958

  AVSTRIJA

  VIRI aktualnih informacij:
  https://www.oesterreich.gv.at/public.html https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Aktuelle-Ma%C3%9Fnahmen.htmlhttps://www.bundeskanzleramt.gv.at/
  https://www.bmeia.gv.at/ https://www.asfinag.at/verkehr/verkehrsmeldungen/ https://www.apa.at/Site/index.de.html https://www.ages.at/themen/krankheitserreger/coronavirus/#
  https://www.facebook.com/pg/botschaftslowenienwien/posts/?ref=page_internal- slovensko Veleposlaništvo na Dunaju

  TOVORNI PROMET

  01.04.2020 - AVSTRIJA - MP Avstrija - Slovenija


  Obvestilo veleposlaništva RS na Dunaju

  Republika Avstrija z 2. aprilom od 00:00 naprej uvaja določene dodatne omejitve na mejnih prehodih s Slovenijo.


  Na naslednjih prehodih je režim nespremenjen oz. časovno delno omejen:

  • Bonisdorf – Kuzma
  • Mureck – Trate (odprt med 05.00 in 21.00) 
  • Radlpaß – Radlje (odprt med 05.00 in 21.00) 
  • Sicheldorf – Gederovci -Spielfeld (Autobahn) – Šentilj (avtocesta) 
  • Spielfeld (Bahnhof) – Šentilj (žel. postaja) -Bad Radkersburg – Gornja Radgona 
  • Karawankentunnel – Karavanke 
  • Lavamünd – Vič (odprt med 05.00 in 23.00) 
  • Loibltunnel – Ljubelj (odprt med 05.00 in 21.00)


  K že doslej zaprtim mejnim prehodom se dodajo naslednji:

  • Grablach – Holmec
  • Langegg – Jurij
  • Spielfeld Bundesstraße – Šentilj (magistrala) 
  • Wurzenpass – Korensko sedlo

  ***************

  19.03.2020 - NOVO -

  • MEJA Z AVSTRIJO:Od 20. marca 2020 ob 00:00 velja:
  • GRENZE ZU ÖSTERREICH:

  https://www.advantageaustria.org/si/oesterreich-in-slovenia/news/local/20200312_COVID-19.sl.html

   

  18.03.2020

  Tovorni promet še vedno brez omejitev.

  Izjeme: blagovni promet in promet za poslovne dejavnosti (z izjemo dejavnosti prevoza oseb) ter dnevni migranti.
  Vendar bodo še posebej pri voznikih in zaposlenih izvajali naključne zdravniške preglede pri vstopu.

  AKTUALNO sprejete ukrepe spremljajte tudi preko advantage austria spletne strani:https://www.advantageaustria.org/si/oesterreich-in-slovenia/news/local/20200312_COVID-19.sl.html


  V sredo, 18.3.2020, ob 00:00
  se zapira 51 manjših mejnih prehodov med Republiko Avstrijo in Republiko Slovenijo! Odprti ostajajo sledeči mejni prehodi:

  • Kuzma - Bonisdorf

  • Jurij - Langegg

  • Trate - Mureck

  • Radlje - Radlpaß

  • Gederovci - Sicheldorf

  • Šentilj (avtocesta) - Spielfeld (Autobahn)

  • Šentilj (železnica) - Spielfeld (Bahnhof)

  • Šentilj (magistrala) - Spielfeld (Bundesstraße)

  • Gornja Radgona - Bad Radkersburg

  • Predor Karavanke A11/A2

  • Ljubelj - Loibltunnel

  • Korensko sedlo - Wurzenpass

  • Holmec - Grablach

  • Vič - Lavamünd

  Obstoječi mejni nadzor med Avstrijo in Slovenijo se bo izvajal tudi v prihodnje, dodatni ukrepi na meji zaenkrat niso predvideni. Prav tako zaenkrat ni posebnih ukrepov glede delavcev migrantov.

  LETALSKI PROMET: Potniški letalski promet je od 17.3.2020 začasno ustavljen. Prepoved ne velja za zrakoplove, ki opravljajo mednarodni redni in posebni prevoz blaga ali pošte.

   

  17.03.2020

  Tovorni promet bo še naprej tekel.


  15.03.2020

  Avstrija kljub sprejetju ostrejših ukrepov omejitve potovanja potnikov in javnega življenja,

  zaenkratne omejujepretokablagovnegaprometa

  in prometa za poslovne dejavnosti (z izjemo dejavnosti prevoza oseb), niti za vozače na delo (dnevne migrante).

  Pri voznikih se izvajajonaključnizdravniškipregledipri vstopu.

  Za podrobnejši opis vseh sprejetih ukrepov glej objavo slovenskega veleposlaništva na Dunaju na FB profilu.

  ITALIJA

  VIRI aktualnih informacij:
  https://www.facebook.com/ambasciataslovenaroma/
  http://mit.gov.it/
  https://twitter.com/mitgov

  TOVORNI PROMET

  30.03.2020 - ITALIJA - izjava voznika

  Z ministrskim odlokom št. 127 z dne 24. 3. 2020 so bili podaljšani nekateri prejšnji ministrski odloki, katerih veljavnost je potekla.

  Italijansko ministrstvo pristojno za promet je združenju ASSOTIR podalo razlago ministrskega odloka št. 127 z dne 24.3.2020, v smislu, da mora voznik podjetja s sedežem v tujini, kljub vsemu izpolniti izjavo, ki mu dovoljuje, da ostane v Italiji 72 ur. 

  Sprva je bilo namreč s strani ASSOTIR komunicirano, da vozniki podjetij s sedežem v tujini ne rabijo izpolnjevati izjave.

  Če mora voznik zaradi posebnih razlogov, povezanih s prevozom, ostati v Italiji še nadaljnjih 48 ur, mora izpolniti novo izjavo.

  Objavljamo obrazec IZJAVE in neuradni prevod v angleščino (ASSOTIR). 
  Pripravili smo tudi primer izpolnjenega obrazca, ki vam je lahko v nadaljnjo pomoč.


  22.03.2020 - NOVO - ITALIJA

  Italija v boju za zajezitev epidemije novega koronavirusa odreja zaustavitev vse nenujne proizvodnje in dejavnosti. Vendar to ne pomeni popolne zaustavitve gospodarstva.

  Besedilo dekreta, z dne 22.3.2020 je objavljeno na spletni strani italijanske vlade,tukaj.

  Vprilogi 1omenjenega dekreta so navedene dejavnosti, za katere velja izjema. Na seznamu je kar veliko število dejavnosti, kar pomeni, da bo italijansko gospodarstvo v nekoliko okrnjeni obliki nadaljevalo s svojo dejavnostjo.

  Tistim podjetjem, ki bodo morala zaustaviti svojo dejavnost je dovoljeno, da do 25.03.2020 zaključijo pričete prejeme/odpreme blaga.

  Za transport nič novega, še naprej so dovoljeni prevozi v/iz Italije, tranzit in kabotaža.

  SVETUJEMO: Pred transportom v/iz Italije preverite ali podjetjea pri katerih vršite dostavo/odpremo blaga delujejo ali so morala zaustaviti svojo dejavnost.

  ***************

  >>>Smernice<<<italijanskega ministrstva za prometza omejevanje širjenja Covid19 za varnost delavcev in potnikov v prometnem in logističnem sektorju. Teh smernic bi se naj držali v celotni dobavno logistični verigi (ustrezna razdalja osebja, uporaba zaščitnih mask in razkužil). Vozniki tovornih vozil morajo ostati v kabini, če nimajo rokavic in mask. V okoliščinah, kjer je potrebno delo na osebni ravni, tudi na prostem, je uporaba mask obvezna.

  Neuradni prevod smernic v ang.jeziku, >>> tukaj <<<.

  ***************

  15.03.2020
  Ni omejitev za tovorni promet. Lahko se vršijo nakladi/razkladi/kabotaža v skladu z veljavnimi pravili.

  Prav tako je ministrica pristojna za promet odpravila omejitev prometa za tovorna vozila ob vikendih do nadaljnega.

  Objave italijanskega ministrstva pristojnega za promet:
  http://mit.gov.it/comunicazione/news/trasporto-merci-autotrasporto-autotrasporto-merci/trasporto-merci-su-gomma
  http://mit.gov.it/comunicazione/news/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti-sulle-misure-adottate-dal-governo

  HRVAŠKA

  VIRI aktualnih informacij:
  https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/koronavirus-najnoviji-podatci/
  https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/8
  https://www.hak.hr/
  https://vlada.gov.hr/koronavirus
  https://zdravlje.gov.hr/corona-virus-i-mjere-prevencije/4952 https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/
  https://civilna-zastita.gov.hr/
  https://twitter.com/RavnateljstvoCZ https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/

  26.03.2020 - HRVAŠKA - 

  Nova uredba za voznike tovornih vozil v mednarodnem prometu

  Gre za omilitev ukrepa glede voznikov tovornjakov, ki vozijo tovor na Hrvaško: po raztovoru jim ni več potrebno v karanteno, ampak so lahko v domači samoizolaciji, prav tako lahko glede na časovne omejitve vožnje čakajo v kabinah svojih tovornjakov, ...

  Povezava:
  Odluka o postupanju i primjeni karantene i kućne izolacije za vozače teretnih vozila

  - besedilo Uredbe: >>> tukaj <<<.

   

  21.03.2020 --- NOVO --- HRVAŠKA

  Hrvaški Štab Civilne zaščite obvestil, da soza hrvaške čezmejne delavce,ki delajo v Sloveniji,v pokrajini Dolenjska in Bela krajinasprejeli ukrep, da zanje ob povratku iz Slovenijevelja 14. dnevna samoizolacijana Hrvaškem.

  Poudarili so, daukrep velja za hrvaške čezmejne delavce, ki delajo v pokrajini Dolenjska in Bela Krajina.


  21.03.2020 --- NOVO ---
  OBVESTILO VP ZAGREB
  Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu je dne 21.03.2020 sporočilo, da so s strani hrvaškega Štaba Civilne zaščite dobili obvestilo, da so za hrvaške čezmejne delavce, ki delajo v Sloveniji, v pokrajini Dolenjska in Bela krajina sprejeli ukrep, da zanje ob povratku iz Slovenije velja 14. dnevna samoizolacija na Hrvaškem.

  Poudarili so, da ukrep velja za hrvaške čezmejne delavce, ki delajo v pokrajini Dolenjska in Bela Krajina.


  TOVORNI PROMET

  19.03.2020
  Obvestilo s strani hrvaškega združenja UHCP

  "u prilogu odluka o zabrani kretanja - kao što vidite iz t. II - ne odnosi se na prekogranične radnike, prijevoznike i prometno osoblje.

  Neka za svaki slučaj svaki vaš vozač ovo ima sa sobom na mobitelu da pokaže na ulazu u RH.

  Što se tiče transporta, situacija je ista kao i prije par dana, ali da kratko objasnim:

  - Tranzit je dozvoljen. Upravo se dogovaraju tranzitni koridori po kojima će ići tranzit kroz sve države regije da se ubrza postupak i izbjegnu konvoji, ako je ikako moguće.

  - Ukoliko vaš vozač dolazi u RH i nakon utovara / istovara odmah izlazi iz RH - ne mora u karantenu.

  - Ukoliko vaš vozač dolazi u RH i nakon utovara / istovara ostaje u RH i čeka na novi radni nalog - tada mora u karantenu koju organiziraju županijski centri civilne zaštite.

  Dogovor za karantenu radi firma naručitelj / pošiljatelj robe.


  19.03.2020
  Nov odlok - še vedno velja izjema za tovorni promet/voznike tovornih vozil.
  >>>Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske<<<

  Vstopa v veljavo 19.marca in se uporablja 30 dani.

  15.03.2020 -

  Hrvaška civilna zaščita:Uputa o postupanju i primjeni karantene za vozače teretnih vozila_0.pdf

  S strani hrvaških kolegovUHCP - Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika prejeli sledečo informacijo:

  a) Za sve vozače koji su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku primijenjuju se postojeći tranzitni koridori.

  V prevodu: Za voznike v tranzitu skozi R.Hrvaško se uporabljajo obstoječi tranzitni koridorji.

  b) Na vozače vozila koja su u vlasništvu stranih trgovačkih društava, a koji se odmah nakon istovara vraćaju u svoju zemlju, ne primjenjuju se mjere zdravstvenog nadzora.
  V prevodu: Za voznike tujih prevoznikov, ki se po razkladu vrnejo v svojo državo, se ne uporabljajo ukrepi zdravstvenega nadzora (beri 14-dnevna karantena).

  c) Na vozače vozila koja su u vlasništvu stranih trgovačkih društava, a koji se odmah nakon istovara NE vraćaju u svoju zemlju, primjenjuju se mjere zdravstvenog nadzora na način da se ti vozači upućuju u karantenu za to vrijeme dok čekaju povratak u svoju zemlju (dok čekaju primjerice novi utovar).
  V prevodu: Vozniki tujih prevoznikov, ki se po razkladu ne vrnejo takoj damov, ampak čakajo na naklad, za te pa se uporabijo mere zdravstevenega nadzora, pomeni 14-dnevna karantena.

  OBVEZE ZA TRGOVAČKA DRUŠTVA / OBRTE KOJIMA ROBU DOVOZE STRANI DOBAVLJAČI - dakle obaveze imaju samo firme kojima dovozite robu, a NE vi kao prijevoznici
  Hrvaška podjetja katerim se dostavlja blago s strani tujih prevoznikov imajo v tem času določene obveznosti, ki so navedene v nadaljevanju vendar jih ne bomo prevajali, boste pa morali strankam sporočiti določene podatke.

  Trgovačka društva /obrti kojima robu dovoze strani dobavljači moraju najaviti na email adresu stozercz@mup.hr njihov dolazak i podatke: naziv trgovačkog društva/ obrta, ime i prezime vozača, identifikacijski broj, iz koje zemlje dovozi robu, koji granični prijelaz koriste, mjesto istovara, mjesto njegove karantene.

  Trgovačka društva / obrti kojima robu dovoze strani dobavljači moraju za te strane vozače najaviti putem emaila stozercz@mup.hr broj tih vozača, njihove identifikacijske podatke (ime, prezime, identifikacijski broj), registarsku oznaku vozila, mjesto dolaska (županija odredišta), a radi smještaja tih vozača u karantenu u organizaciji županijskih centara civilne zaštite.

  Trgovačka društva/ obrti za koje robu dopremaju inozemni dobavljači dužna su svoje dobavljače obavijestiti o mjestu karantene za spomenute vozače. Na njih s primijenjuju sve mjere o samozaštitnom ponašanju, samoizolaciji u kabinama kamiona, koridorima dolaska te svim drugim informacijama bitnim za provedbu upute koju je izdao SCZ RH.

  Trgovačka društva/ obrti za koje robu dopremaju inozemni dobavljači moraju o smještaju stranih vozača u karantenu odmah obavijestiti mjerodavni županijski centar civilne zaštite 112.

  MADŽARSKA

  VIRI aktualnih informacij:
  http://www.police.hu/hu

  TOVORNI PROMET

  27.03.2020 - MADŽARSKA - spremenjen režim prehajanja meje

  Vozniki tovornjakov, ki vstopajo v HU so na meji podvrženi zdravstvenemu pregledu in v kolikor okužba s COVID-19 ni potrjena 

  1. Vozniki, ki so HU državljani morajo v obvezno 14-dnevno domačo karanteno, 
  2. Vozniki, ki niso državljani HU morajo v 24 urah zapustiti državo, po tem, ko dostavijo blago,
  3. Tovornjaki, ki tranzitirajo HU, morajo državo zapustiti v najkrajšem možnem času in pri tem uporabljati najkrajšo pot na določenih cestnih odsekih, 
  4. Vsi vozniki tovornjakov, ki vstopajo v HU morajo nositi zaščitne maske in rokavice. 

  V primeru suma okužbe bodo tuji vozniki tovornjakov zavrnjeni na meji in jim bo vstop v državo prepovedan, HU vozniki pa morajo biti izolirani na določenih lokacijah, kjer se izvaja karantena.

   

  21.03.2020

  Informacija o delovanju mejnega prehoda in dovoljenih tranzitnih poteh s počivališči, kjer se vozniki tovornih vozil lahko ustavijo.

   

   


   

  16.03.2020 Obvestilo MZZ, VP Budimpešta

  Za vstop državljanov RS v HU ni nobenih omejitev. Pristojni policijski in zdravstveni organi na SI-HU meji opravljajo naključne kontrole potovalnih dokumentov in zdravstvenega stanja potnikov.

  Uvedeni ukrepi se ne nanašajo na transport blaga z izjemo tovornih vozil, ki prihajajo iz Italije.

   

  15.03.2020

  Uvedene kontrole na mejnih prehodih.

  Prepovedan promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije.

  Promet na meji s Slovenijopoteka samo preko prehodov Pince in Dolga vas.

  Promet po tranzitnih koridorjih bi se naj odvijal. Za karto koridorjev in info glej spodnje povezave.

  >>> Tranzitni koridorji na karti <<<
  >>> Informacije za vozila v tranzitu <<<
  http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/mukodo-hataratkelohelyek-es-tranzitutvonalak

  NEMČIJA

  VIRI aktualnih informacij:
  https://www.bmi.bund.de/

  TOVORNI PROMET

  15.03.2020

  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.
  Začasno vpeljane mejne kontrole na meji z AUT, CH, FRA, LUX, DK. Začetek izvajanja kontrol s ponedeljkom 16.3.2020 ob 8:00 uri.

  ČEŠKA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

  TOVORNI PROMET

  15.03.2020

  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.
  Določeni so mejni prehodi z NEM (7) in AUT (4), kjer lahko tovorna vozila vstopijo in izstopijo iz CZ.

  SLOVAŠKA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

  TOVORNI PROMET

  27.03.2020 - SLOVAŠKA - ZAPRTJE mejnih prehodov z AUT, PL, CZ, HUN

  Na Slovaškem so se formirale dolge kolone zaradi dolgotrajnega ravnanja s tovornim in potniškim prevozom. Z namenom preprečitve prometnih nesreč okoli mejnih prehodov in na Slovaškem, so takoj sprejeli naslednje ukrepe:
  za tovorni promet nad 7,5 t zapirajo mejne prehode z Republiko Poljsko, Češko, Madžarsko in Avstrijo. 

  Izjeme so prevoz živali, pokvarljivega blaga in vozil, zajetih v t.i. "GREEN LANE".

  V Slovaško lahko vstopijo tudi tovornjaki, ki imajo razklad na Slovaškem

  Ukrep se izvaja do nadaljnjega.

  Več >>> tukaj <<<.

   

  18.03.2020

  Zemljevid priporočenih cest/poti na Slovaškem:

  https://www.gov.si/novice/2020-03-18-zemljevid-priporocenih-cestpoti-na-slovaskem/

  15.03.2020
  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.

  POLJSKA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

  TOVORNI PROMET

  17.03.2020 - NOVO
  V zvezi z odločitvijo o uvedbi sanitarnega nadzora na glavnih mejnih prehodih kot del ukrepov za preprečevanje nenadzorovanega širjenja koronavirusa na Poljskem so navedeni primeri t.i. lokacijski obrazci.

  Tako zbrani podatki bodo uporabljeni za stik s sanitarnimi službami v primeru nevarnosti okužbe z virusom.

  SVETUJEMO vam, da >>> OBRAZEC <<< temeljito izpolnite!

  15.03.2020
  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.

  BELGIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

  TOVORNI PROMET

  16.03.2020 - "NOVO"
  Belgija je sprejela odlok/dekret o odstopanju časov voženj in počitkov (tahograf, 561/06) za voznike, ki opravljajo prevoze hrane/živil, medicine/zdravil in ostalih življenjsko pomembnih dobrin za trgovine in lekarne.
  Odstopanje velja v času od 14.3.2020 od 00:01 do 18.03.2020, 23:59 ure.
  Odlok:tachograph Exemption Coronavirus belgium.pdf

  15.03.2020
  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.

  ŠPANIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

  TOVORNI PROMET

  16.03.2020 - "NOVO"
  Španija po poročanju transporte3.com začasno (največ 30 dni) odpravlja omejitve prometa za tovorna vozila ob vikendih ter tudi odstopanje od časov voženj in počitkov (tahograf, Uredba 561/06):
  https://www.boe.es/boe/dias/2020/03/14/pdfs/BOE-A-2020-3665.pdf
  https://www.transporte3.com/noticia/15105

   

  15.03.2020
  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.

  LITVA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

  TOVORNI PROMET

  15.03.2020

  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.

  UKRAJINA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

  TOVORNI PROMET

  15.03.2020

  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.

  Samo 49 mejnih prehodov je odprtih.

  BOLGARIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

  TOVORNI PROMET

  15.03.2020

  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.

  ROMUNIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

  TOVORNI PROMET

  15.03.2020

  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.

  Vsi prevozi iz Severne Italije niso dovoljeni. 14-dnevna karantena.

  SRBIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

  VIr informacij:
  https://www.zdravlje.gov.rs/sekcija/345852/covid-19.php
  https://covid19.rs/
  https://www.srbija.gov.rs/

  TOVORNI PROMET

  24.03.2020 - NOVO
  Vlada Republike Srbije je 16. marca 2020 objavila novo spremembo Sklepa o prijavi bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. Po zadnji spremembi odločbe vlade so vozniki v mednarodnem prometu izvzeti iz vseh ukrepov, opredeljenih v tej odločbi, pri mednarodnem tranzitnem prometu v cestnem prometu pa je omejen na 12 ur od trenutka vstopa na ozemlje Republike Srbije in poteka v konvojih.
  Novo odločbo Vlade Republike Srbije si lahko ogledate TUKAJ: <http://www.pumedtrans.com/images/stories/2020/odluka.pdf>.

  Vlada R.Srbije je poleg tega sprejela tudi Sklep o prepovedi izvoza osnovnih proizvodov, pomembnih za prebivalstvo, zato se vozila s tem blagom vračajo z meje. Zgornjo odločitev, pa tudi seznam blaga, za katerega je izvoz prepovedan, najdete TUKAJ <https://www.paragraf.rs/propisi/odluka-o-privojno-zabrani-izvoz-no-novni-produvod-bitan-za-stanivistvo.html>.

  Sklep vlade z dne 17.3.2020. Prepovedan je tudi izvoz zdravil za obdobje 30 dni. Omenjeni sklep vlade si lahko ogledate TUKAJ <https://www.paragraf.rs/propisi/odluka-o-brani-izvoz-lekov-republika-srbija.html>.

  Vlada R.Srbije je 21.3.2020 sprejelaSpremembe odredbe o omejitvi in ​​prepovedi gibanja, ki izvzema prepoved gibanja od 17. do 5. ure za voznike tovornih motornih vozil v mednarodnem tovornem prometu, vključno z vozniki, starejšimi od 65 let. Spremembo naročila si lahko ogledate TUKAJ <https://www.paragraf.rs/programmes/restriction-of-restrictions-and-restrictions-of-the-policy-was-of-the-state.html>.

  17.03.2020 - NOVO
  Po obvestilu srbskega združenja bi tovorni promet moral sedaj biti sproščen, se pravi velja izjema glede vstopa tako za bilateralne, tranzitne kot tudi za prevoze v/iz tretjih držav.

  POMEMBNO: Tako domači kot tuji vozniki nimajo več obveznosti karantene.

  16.03.2020
  https://www.srbija.gov.rs/vest/451356/mere-na-osnovu-odluke-o-uvodjenju-vanrednog-stanja.php

  15.03.2020
  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.
  Tranzit je odprt v časovnem obdobju 12 ur za izhod.

  ČRNA GORA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

  TOVORNI PROMET

  15.03.2020

  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.

  ALBANIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

  TOVORNI PROMET

  15.03.2020

  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.

  SEVERNA MAKEDONIJA

  TOVORNI PROMET

  15.03.2020

  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.

  GRČIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

  TOVORNI PROMET

  15.03.2020

  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. Od ponedeljka 16.3.2020 bo na grško-makedonski meji (Evzoni-Bogorodica) prepoveda prometa za tovorna vozila v času od 22.00 do 6.00 ure zjutraj.

  Trajektne povezave v/iz Italije za prevoz tovora delujejo normalno.

  TURČIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

  TOVORNI PROMET

  27.03.2020 - TURČIJA - Prepovedan vstop v Turčijo

  Z 21. marcem 2020 od 17.00 ure dalje je, zaradi pandemije virusa Covid-19, prepovedan vstop vsem potnikom, ki imajo državljanstvo ene izmed 46 držav na seznamu ali pa so bili v zadnjih 14 dnevih v teh državah.

  Ker se na spisku nahaja tudi Republika Slovenija, to pomeni, da državljani Republike Slovenije ne morejo več vstopiti v Turčijo, razen tistih, ki imajo turško dovoljenje za prebivanje. Le-ti pa bodo obravnavani skladno s smernicami turškega ministrstva za zdravje (karantena).

  Več >>> tukaj <<<.

   

  15.03.2020

  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.

  ŠVICA

  TOVORNI PROMET

  16.03.2020

  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.

  Na vseh mejah se s takojšnjo veljavnostjo uvede šengenski mejni nadzor. Kje točno in v kakšni obliki,je odvisno od položaja. Omejitve na meji bodo trajale največ 6 mesecev.
  Če se bo stanje umirilo, jih lahko ukinejo že prej. Vstop iz Italije v Švico je možen le za švicarske državljanke in državljane, za osebe, ki imajo v Švici bivalno dovoljenje in osebe, ki morajo potovati v Švico izposlovnih razlogov.

  Tranzitni promet in transport blaga sta dovoljena. Za tranzit je potrebno predložiti potrdilo.

   

  LIHTENŠTAJN

  TOVORNI PROMET

  16.03.2020

  Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.
  Uvedeni bodo ukrepi, kotjih bo uvedla Švica.

  FRANCIJA

  TOVORNI PROMET

  24.03.2020

  Da bi olajšali prevoz blaga v času epidemije COVID-19 je FR Ministrstvo za solidarno in ekološko tranzicijo sprejelo odlok, da se začasno zamrznejo omejitve za transportni promet. 

  Umik omejitev traja od 19.3.2020 do vključno 20.4.2020. Začasno se ne uporabljajo členi 1, 2 in 3 odloka iz leta 2015, ki omejuje transportni promet nad 7,5 tone čez vikende in v določenih predelih Francije ter cestnih odsekih.

  Besedilo odloka se nahaja na sledeči povezavi:

  https://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=JORFTEXT000041741010&categorieLien=id

  Besedilo odredbe iz leta 2015 pa na sledeči:

  https://www.legifrance.gouv.fr/eli/arrete/2015/3/2/DEVT1500238A/jo/texte

  Ministrstvo je sprejelo tudi ukrepe za izboljšanje higiene v javnem in tovornem prometu. Navaja obveznost dizinfeciranja vozil, razdaljo med potniki, način vstopa in izstopa iz sredstev javnega prometa, socialno distanco ipd. Ukrepi so zajeti v členu 7 tega odloka.

  https://www.legifrance.gouv.fr/eli/arrete/2020/3/19/SSAZ2008066A/jo/texte

   

  18.03.2020 - !!! obrazec za voznike !!! IZPOLNITE !!!

  V kolikor se nahajate, ali poslovno prihajate v Francijo, morate odslej imeti pri sebi obvezno:

  POTRDILO ZA PROFESIONALNO GIBANJE (Justificatif de deplacement professionnel)
  Potrdilo se izpolni le enkrat, in je veljavno več dni.

  Za svojega zaposlenega potrdilo izpolni in požigosa delodajalec. Odlok o obveznem nošenju teh potrdil je začel veljati včeraj, 17/03/2020 ob 12:00. In velja za najmanj 15 dni.

  V primeru nespoštovanja in kontrole znaša globa 135€.

  NASVET/POZIV:Vsa podjetja (tudi prevozna), ki ste trenutna prisotna (vozite) v/po Francijiizpolnite za vase zaposlene obrazec - Justificatif de deplacement professionnel.


  Fotogalerija

   

  Prijava na E-novice

  Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.