Novice


Arhiv: Projekt POLET: Dopust je pravica vseh zaposlenih

POLET

Različne študije kažejo na povezavo med dopustom, občutkom sreče in stresom. Dejstvo je, da dopust in tudi kratki oddihi pozitivno vplivajo na počutje in da imamo vsi pravico do njega.

Raziskave kažejo, da pravilno izkoriščen dopust pozitivno vpliva na zdravje in počutje. Pomanjkanje dopusta naj bi povečalo tveganje za srčno-žilna obolenja. Pri tem ni mišljen le glavni, letni dopust, spočiti si moramo pogosteje, si napolniti baterije, saj bomo tako bolj kos vsem delovnim obremenitvam. Prav tako so pomembni tudi kratki odmori med delovnim procesom. Ki pa nikakor ne morejo in ne smejo nadomestiti letnega dopusta, do katerega imamo vsi pravico.  

Zakon o delovnih razmerjih pa sicer določa, da imajo starejši delavci pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta. Kdaj jih mora delodajalec delavcu priznati pa je odvisno od določil kolektivne pogodbe, ki velja za posamezno dejavnost in pravilnika o koriščenju letnega dopusta.

Dopust je področje, za katerega noben zakon ne določa obveznosti internega pravilnika v podjetju. A pravniki z izkušnjami na kadrovskem področju pravilnik o letnem dopustu toplo priporočajo vsem delodajalcem, ki imajo tri ali več zaposlene.

 

 

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


Fotogalerija





 

Arhivi