Novice


Projekt POLET: September – mesec osveščanja o demenci

POLET

 

Gre za bolezen starejših, srečamo pa jo tudi pri mlajših: frontotemporalna demenca se lahko razvije že zgodaj, od 35. leta starosti dalje. Posameznik pri njej ne izgubi kratkoročnega spomina, kar je sicer značilno za demenco, ampak se osebnostno spremeni in se nenadoma začne vesti neprimerno. 

Pozabljanje ni nujno simptom demence

Pri mlajših se težave s spominom in pogosta raztresenost lahko dogajajo zaradi preobremenjenosti. Pozabljanje, nesposobnost osredotočenja in pojav miselnih blokad, niti ni tako zelo poredko, stanje pa zdravimo tako, da možganom priskrbimo več počitka, prostega teka, sprostitve in prijetnih aktivnosti. Zdrave možgane ohranjamo tudi z nekajenjem, izogibanjem nezdrave prehrane in prekomernega uživanja alkohola, telesno in miselno aktivnostjo in zadostno količino spanja.

Znaki za pravi alarm so nedvoumni

Pojav demence je seveda bistveno bolj razširjen pri starostnikih. A tudi pri njih ne smemo zamenjevati bolezni možganov z manjšanjem spominske rezerve, ki je običajno za staranje.

Pri demenci gre za upad kognitivnih sposobnosti do te mere, da človek ne more več normalno funkcionirati v vsakdanjiku. Znaki za alarm, da se z možgani dogaja nekaj bolezenskega, so očitni. Med njimi je prepogosto pozabljena hrana na štedilniku, oboleli se lahko na primer nameni na banko, a ko pride tja, se ne spomni, kaj tam sploh počne.

Pomen zgodnjega prepoznavanja bolezni

Tako kot pravzaprav pri vseh boleznih, je tudi pri demenci izjemno pomembno zgodnje prepoznavanja in pravočasno ukrepanje. V poznih stadijih bolezni je zelo težko kar koli upočasnjevati in popravljati. In zato je izjemno pomembno, da se o demenci pogovarjamo, tudi na delovnem mestu, in tudi če izkaže, da gre za pozabljivost in utrujenost, ne pa demenco. Saj je tudi pozabljivost in utrujenost lahko problem, ki onemogoča polno delovno aktivnost.

>>> VIR

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

 

Fotogalerija