Novice


Arhiv: Projekt POLET: Evropski teden mobilnosti

POLET

 

Mednarodna pobuda Evropski teden mobilnosti vsako leto med 16. in 22. septembrom nagovarja obiskovalce središč mest, krajev in vasi, da je življenje brez izpušnih plinov prijetnejše, ter nas opozarja na skupno odgovornost za čisto okolje in svoje zdravje. Letos so v ospredju potovanja z manj onesnaženja, saj je dobro organiziran promet srce vsake sodobne družbe. 

Urejen promet je še posebej pomemben za starejše, saj omogoča enostavnejše premikanje po mestu ter bolj sproščeno in zdravo življenjsko okolje. Pri tem je pomembno, da si za urejenost prometa prizadevamo vsi, tako mlajši kot starejši, in skozi vse leto. Koronavirus nas je prisilil, da smo opustili nekatera nenujna potovanja po mestu in širše, bolje razmislili o neštetih opravkih, ki so se nam do pred kratkim zdeli izjemno pomembni, ter se začeli obnašati bolj odgovorno. Čeprav se moramo kljub vztrajanju virusa, kjer se le da, vrniti nazaj v normalnost, je zdaj dober čas, da nekatere dobre prakse zadnjih tednov vključimo v naša vsakdanja življenja. Teden mobilnosti je več kot primeren za temeljit razmislek o naših potovalnih navadah. Izberimo pametne oblike potovanj po mestu, omejimo jih na tista res nujna, več hodimo peš in s tem krepimo svoje zdravje. S čistejšimi potovanji bomo pomagali k zmanjševanju onesnaženosti in emisij, ki negativno vplivajo na podnebje in kakovost naših življenj.

Evropski dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, zamišljen pa je bil kot priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja. Z leti je dan brez avtomobila prerasel v Evropski teden mobilnosti (ETM). Ta vsako leto ponudi mestom, združenjem in organizacijam prostor za promocijo pobud za trajnostno mobilnost v mestih ter dvig ozaveščenosti prebivalcev. Zavzete lokalne skupnosti lahko ta čas izkoristijo za vzpostavitev partnerstev z zainteresiranimi skupinami, sodelovanje in povezovanje med mesti ter uvedbo novih dolgoročnejših politik in trajnih ukrepov v zvezi z mobilnostjo. Leta 2015 sta se združila ETM in kampanja Potuj raznoliko (Do the Right Mix), s čimer so se aktivnosti razširile na vse leto, hkrati pa se je razširil tudi krog sodelujočih. Poleg občin so k prijavi svojih aktivnosti vabljene tudi organizacije, kot so šole, javna in zasebna podjetja, društva ter vse druge nevladne organizacije.

 

>>> VIR

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

 

Fotogalerija

 

Arhivi