Novice


Arhiv: Projekt POLET: Izberite zdravo in uravnoteženo prehrano


POLET

Skrb za prehrano in redno telesno dejavnost je pomembna skozi celotno življenjsko obdobje. Tudi v starosti, ko se soočimo s številnimi izzivi in tveganji za razvoj bolezni. Pozornost hrani je v današnjem času večja kot kadarkoli, pa vendarle je odločitev za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje pogosto še vedno izjemno težka.

Zdrava prehrana ni pomembna samo za razvoj organizma, ampak tudi za ohranjanje zdravja. Pravilna prehrana v kombinaciji z zadostnim gibanjem in zdravo življenje gredo z roko v roki, še zlasti pri starejših. Kot poroča Svetovna zdravstvena organizacija, je večina bolezni starejših ravno posledica pomanjkanja ustrezne prehrane. Maščoba v hrani je na primer povezana z rakom prostate, debelega črevesa in trebušne slinavke. Tudi degenerativne bolezni, kot sta osteoporoza in diabetes, so povezane z napačno prehrano. Slabe navade in nezdrav življenjski slog skozi celotno življenje vplivajo na zdravje v starosti in vsega ne moremo popraviti za nazaj, a je vseeno še kako pomembno, po kakšni hrani posegamo v zrelejših letih.

Z majhnimi koraki do velikega cilja

Odločitev za zdravo prehrano ne pomeni popolnega odrekanja vsemu tistemu najljubšemu. Še manj je priporočljivo, da svoje navade spreminjamo vse naenkrat in čez noč. Boljše je začeti postopoma, z manjšimi spremembami ter z dolgoročnim načrtom za boljše počutje in več zdravja. Pomembno je, da jemo redno, dneva nikoli ne začnemo brez zajtrka, in da v jedi tudi uživamo. Izbirajmo pestro hrano, ki naj vsebuje več živil rastlinskega kot živalskega izvora. Namesto bele pšenične moke posezimo kdaj po alternativnih vrstah žit in izberimo polnovredne žitne izdelke. Živila naj bodo lokalno pridelana, pri zelenjavi in sadju, ki naj bi ju jedli večkrat dnevno, pa je najbolje, da sta tudi sezonska. Dobro je nadzorovati tako količino zaužite maščobe kot sladkorja in soli. Za začetek bo dovolj, če se začnemo izogibati predelani hrani in izbiramo bolj naravna živila. Pri tem je koristno, da postanete bolj pozorni na deklaracije na izdelkih in skrbno preučite sestavine, preden se odločite za nakup. Bolj zdrave alternative se vedno najdejo, samo poiskati jih moramo.

Pomembna je tudi pijača in ne pozabite na gibanje

Prehrana lahko deluje kot zaščitni dejavnik pred najrazličnejšimi boleznimi, ključno pa je, da poskrbite za pestro in uravnoteženo prehrano. Poleg pravilne prehrane je pomembno, da dnevno zaužijemo dovolj tekočine, najboljša izbira pa je še vedno voda. S staranjem se sposobnost telesa, da varčuje z vodo, zmanjšuje, zato praviloma ne občutite žeje tako pogosto. Vendar vaše telo še vedno potrebuje vodo. Dehidracija med drugimi neželenimi učinki povzroča tudi utrujenost in zmedenost, zato je še kako pomembno, da ostanemo primerno hidrirani. Sladke in gazirane pijače niso dobra izbira, saj praviloma vsebujejo ogromne količine sladkorja. Prav tako ni primerno tešiti žeje z alkoholnimi pijačami ali kofeinskimi napitki. Na koncu pa naj vas spomnimo na redno telesno dejavnost, ki lahko skupaj z zdravimi prehranskimi navadami dela tudi čudeže.

>>> VIR

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


Fotogalerija

 

Arhivi