Novice


Arhiv: Projekt POLET: Varna uporaba interneta za boljše počutje


POLET

V zadnjem letu smo se vsi v veliki meri preselili v virtualno okolje. Tudi številni zapriseženi ljubitelji analognega so zaradi novonastale situacije podlegli čarom spleta in spoznali marsikatero možnost, ki jo ta ponuja. Sodelovanje v digitalnem svetu je postalo potreba, a ob vseh priložnostih se je dobro zavedati tudi njegovih pasti tako v domačem kot delovnem okolju.


Februarja vsako leto obeležujemo svetovni dan varne rabe interneta, ki poteka pod okriljem evropske mreže centrov za varnejši internet, znotraj nje pa že od leta 2005 delujeta tudi slovenski Center za varnejši internet in točka ozaveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si. Letošnji osrednji dogodek v središče postavlja dobro počutje pri uporabi interneta. Tehnologija nam je marsikaj olajšala, a na drugi strani tudi ogroža naše zdravje in nas oddaljuje od bližnjih. Kot vedno, moramo poiskati za nas idealno ravnotežje med koristnimi in slabimi vplivi uporabe novih tehnologij, da bodo te prispevale k dobremu počutju in zdravju. Med uporabo elektronskih naprav poskrbimo za aktivne odmore, ustrezno omejimo čas pred zasloni ter ne pozabimo na redna gibanja na prostem.

Splet ni več le domena mladih

Ne samo v zadnjem koronaobdobju, splet že nekaj let ni več le v domeni mlajše populacije. Spremljanje novic in iskanje podatkov, bančne storitve in nakupovanje, vzdrževanje prijateljskih vezi in iskanje novih, nepogrešljivo orodje v službi ali celo za iskanje novih poslov in ustvarjanje novih karier. Za razliko od digitalnih generacij nove tehnologije starejših ne spremljajo od rojstva, zato so nekateri do njih bolj zadržani, ko pa spoznajo njihove prednosti, jih hitro posvojijo. Starejši so prisotni v spletu iz najrazličnejših razlogov, pomembno pa je, da so tam tudi varni.

Previdnost naj bo vedno na prvem mestu

Brskanje po spletu je lahko koristno, saj lahko z nekaj spretnostmi najdemo veliko uporabnega. Splet omogoča tudi trenutno najbolj varno komuniciranje, a le če orodja uporabljamo s pravo mero previdnosti. Smiselno je dobro premisliti, katera orodja za komuniciranje bomo uporabili in na kakšen način. Dejstvo je namreč, da vse, kar naredimo na spletu, ostane zabeleženo. V sistemu ostane shranjeno tudi po tem, ko nekaj izbrišemo. Ribarjenje osebnih podatkov in kraje identitete so realne grožnje, ki se ne dogajajo samo drugim, ampak lahko doletijo tudi nas. Vedno se moramo zavedati, da je spletno okolje raj za prevarante, ki lahko z dostopom do za nas občutljivih podatkov povzročijo veliko škode. Kaj objavljati in kje, to terja tehten razmislek in ustrezno zaščito elektronskih naprav.

Izberite edinstvena gesla, ki jih je težko uganiti

Pomembno je, da operacijske sisteme redno posodabljamo, uporabljamo požarne zidove in protivirusno zaščito. Za zaščito podatkov je danes neizogibna uporaba varnih in edinstvenih gesel. Pomembno je, da v geslih ne uporabljamo osebnih podatkov ter predvidljivih zaporedij. Dobro je, da imamo za različne prijavne račune različna gesla in da jih redno menjavamo. V spletnih brskalnikih in družbenih medijih uporabljajte zasebne nastavitve in poskrbite za pravo mero zasebnosti. Nepričakovane klice ali pošto od sumljivih pošiljateljev moramo obravnavati še posebej previdno, povezave v takšnih sporočilih lahko povzročijo nepopravljivo škodo, bizarne prošnje ali mamljive ponudbe pa so praviloma lažne.

Brez spleta zagotovo ne gre več, a za karkoli ga že uporabljate, ne pozabite na previdnost. Prizadevajte si tudi za zdravo mero pri uporabi digitalnih orodij, saj so nove tehnologije nastale zato, da nam življenje poenostavijo in polepšajo, ne pa ogrozijo.

>>> VIR

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


Fotogalerija





 

Arhivi