Novice


Arhiv: Projekt POLET: Kožni rak ali ko vaša preteklost določa vašo prihodnost

POLET

Kožni rak je danes najpogostejša oblika raka na svetu. Prizadene lahko vsakogar v kateri koli starosti, najpogostejši pa je pri starejših od 50 let ali ljudeh, ki so bili dalj časa izpostavljeni soncu. Kožnega raka lahko zdravimo in ob zgodnji diagnozi je možnost popolne ozdravitve zelo visoka. Dobro pa je tudi vedeti, kaj vse lahko sami storimo, da njegov pojav v celoti preprečimo.

Maj je že tradicionalno mesec kožnega raka, saj 14. maja obeležujemo evropski dan boja proti melanomu, 28. maja pa še svetovni dan sonca in svetovni dan melanoma hkrati. Združenje slovenskih dermatovenerologov je letos že štirinajsto leto zapored v sklopu evropske preventivne kampanje EUROMELANOMA 2021 pripravilo akcijo ozaveščanja prebivalstva o kožnem raku in pomenu zaščite pred soncem. Akcija je sestavni del evropske preventivne kampanje, ki jo organizira Evropsko združenje za dermatoonkologijo (EADO) v sodelovanju s Fundacijo za raziskovanje melanoma (MRF) in Globalno koalicijo za zastopanje bolnikov z melanomom (Global Coalition For Melanoma Patient Advocacy). Zaradi epidemioloških razmer so se odločili, da letos izpeljejo le medijsko kampanjo brez preventivnih pregledov pacientov, zato pa toliko bolj izpostavljajo pomen zaščite in samopregledovanja kože.

Zaščita pred soncem in samopregledovanje

Življenjski slog, poklic, dedni dejavniki in pridružene bolezni vplivajo na tveganje za kožnega raka. V zadnjem letu smo pogosto slišali, kako pomembno je gibanje na svežem zraku, pa tudi o pomenu vitamina D za delovanje našega imunskega sistema. Telo lahko pridobi optimalno količino vitamina D z mešano in uravnoteženo prehrano ter z zmernim izpostavljanjem kože sončnim žarkom. A zdaj, ko je poletje že skoraj pred vrati, je dobro poskrbeti za pravo mero in varnost pri izpostavljanju vse močnejšemu soncu. Vsaki nepotrebni izpostavljenosti poletnemu soncu sredi dneva se je najbolje izogniti, opozarjajo strokovnjaki, in sicer tako, da poiščemo primerno senco ali ostanemo v zaprtem prostoru. Priporočeno je nositi zaščitna oblačila, temnejše barve, dolge rokave, širok klobuk in sončna očala z UV-zaščito. Ob izpostavljenosti soncu pa moramo nanašati tudi kremo za sončenje. Preverite, ali ima vaša krema dovolj visok zaščitni faktor pred UVA- in UVB-žarki. Ne pozabite, da krema za sončenje začne učinkovati šele približno pol ure po nanosu in traja le dve do tri ure. Poleg tega strokovnjaki svetujejo enkrat mesečno samopregledovanje, ali so se na koži morda pojavila sumljiva znamenja.

Več o tem, na kaj vse moramo biti pozorni pri prepoznavanju kožnega raka ter kako ga preprečiti, si lahko preberete na spletni strani www.euromelanoma.org.

>>> VIR

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


Fotogalerija





 

Arhivi