Novice


Arhiv: Projekt POLET: Raznolikost bogati! Velja tudi za podjetja!

POLET

 

Raznolikost je dobrodošla – ponuja neprecenljiv spekter možnosti, je vir kreativnosti in inovativnosti ter gonilo napredka in razvoja. To velja tako za družbo kot celoto, kot tudi za delovno okolje, torej za podjetja.

 

Pa to upoštevamo? Jo dovoljujemo ali celo vzpodbujamo? Ali raje vidimo vladavino sivega povprečja in se izogibamo kakršnikoli drugačnosti?

Neenakost možnosti zavira gospodarsko rast in škodi možnostim dobrega in uspešnega poslovanja. Ob besedi neenakost običajno pomislimo na neenakost možnosti žensk, na različno plačilo za enako delo, na pričakovane enake rezultate ob neenakih pogojih. Podatki kažejo, da je z epidemijo Covid-19 neenakost v brezposelnosti glede na spol v Sloveniji porasla, najbolj v regijah, ki so že po krizi leta 2008 imele visoko brezposelnost, torej tudi v Podravju.

Kaj pa neenakost možnosti zaradi starosti – starizem? Ali neenakost zaradi drugih osebnih okoliščin, kot so invalidnost, socialna ali rasna pripadnost?

Raznolikost bogati – ali jo zaradi neenakih možnosti dovolj izkoristimo?

Ljudje se razlikujemo na nešteto načinov: po spolu, rasi, starosti, spolnih nagnjenjih, izgledu, telesnih in umskih sposobnostih, etnični pripadnosti, kulturi, jeziku, veroizpovedi, socialnem izvoru, družbenem razredu… Te razlike nastopajo vselej in povsod, tudi na vsakem delovnem mestu, vendar niso vedno tudi upoštevane kot pomembne. Celo obratno – velikokrat so smatrane kot minusi. Čeprav ravno različnosti vplivajo na večjo ustvarjalnost in pripravljenost zaposlenih za spremembe. Raznolikost zaposlenih povečuje dodano vrednost dela, hkrati pa je faktor, ki lahko zmanjša številne stroške in podjetju poveča konkurenčnost.

Poglejte si TV oddajo Štajerski gospodarski forum, ki je potekala 19. maja 2021, na njej pa so spregovorili o raznolikosti kot prednosti.  https://projekt-polet.si/gradivo/

>>> VIR

 

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


 

Fotogalerija

 

Arhivi