Novice


Arhiv: Projekt POLET: Kaj pomenijo pripete pentlje?

POLET

Bistvo pentlje je ozaveščanje, nošenje pentlje je znak podpore – vsakdo, ki nosi pentljo določene barve, sporoča nek simbolni pomen. Ta se sicer najpogosteje nanaša na ozaveščanje o zdravstvenih problemih, zelo pogosto pa je povezan tudi z družbenimi ali političnimi dogodki. Kot mediji sporočanja določene simbolike se ponekod uporabljajo tudi zapestnice ali rože. 

Različne barve simbolizirajo različne pomene. V nadaljevanju je nekaj najpogostejših barv pentelj in njihovih simboličnih pomenov. Ne moremo vsi in vedno nositi vseh, tu in tam pa je le prav, da tudi na simbolni ravni izpostavimo kakšen pereč problem ali bolezen in pokažemo, da smo del široke družbe in da nam ni vseeno. 

Prva je bila rumena
Rumena pentlja je bila omenjena kot prva – v koračnici, ki so jo peli ameriški vojaki. V 70. si je Penney Laingen pripela rumeno pentljo in z njo simbolično izkazala željo po vrnitvi svojega moža, talca v Iranu. Sledili so ji tudi drugi družinski člani in prijatelji ter ji tako izkazali podporo. Pentlja je postala medij za izražanje podpore in solidarnosti. Rumena barva ima v različnih kulturah in državah različne pomene. Zato tudi rumena pentlja simbolizira različne dogodke, od ozaveščanja o osteoporozi do preprečevanja samomorilnosti. Rumena pentlja je hkrati simbol nove priložnosti za bivše zapornike.

Rdeča pentlja je svetovni simbol boja proti AIDSU-u. Ko si 1. decembra pripnemo rdečo pentljo, z njo izkažemo podporo in solidarnost okuženim z virusom HIV. Pentlja te barve je prav tako simbol ozaveščanja o vožnji brez alkohola. Rdeča pentlja je tako tudi simbol voznikov, ki so predani varni vožnji.

Roza pentlja je mednarodni simbol ozaveščanja o raku na dojki. Z nošenjem roza pentlje izkažemo dobrodelnost in solidarnost do žensk s to vrsto raka, hkrati pa simbolično pokažemo, da je tudi nas strah te bolezni. V prihajajočem oktobru, ki je mesec ozaveščanja o raku dojk, bomo imeli priložnost, da si jo pripnemo.

Pentlja roza modre barve je nastala kot simbol zavedanja, da tudi moški, čeprav mnogo redkeje, lahko postanejo žrtve raka na prsih.

Bela pentlja simbolizira različne pomene, ki so odvisni od konteksta. Skladno s političnim kontekstom se uporablja za širjenje političnih gibanj, političnih idej in propagande. Vendar pa najpogosteje belo pentljo nosimo, da bi ozaveščali o nasilju nad ženskami. Biserno bela je simbol ozaveščanja o raku na pljučih. Bela barva simbolizira čistost.

Modra pentlja simbolizira ozaveščanje o zlorabi otrok in tistih, ki so žrtve fizičnega ali seksualnega nasilja. Različni odtenki modre pentlje imajo drugačne pomene. Pentlja v barvi jeans-a je simbol ozaveščanja o različnih genskih boleznih, svetlo modra pa je povezana z rakom na prostati. Modra pentlja se uporablja tudi za kampanjo svobodnega govora na spletu in protikadilsko kampanjo.

Vijolična pentlja je simbol splošne ozaveščenosti o raku, simbol ozaveščenosti o raku na moških in ženskih spolnih organih, simbol nasilja v družini, predoziranja, alzheimerjeve bolezni in še mnogih drugih.

Oranžna pentlja simbolizira ozaveščanje o levkemiji in multipli sklerozi. Hkrati je tudi simbol za ozaveščanje o samopoškodovanju. Prvi marec je dan, ko organizacije še bolj zavzeto ozaveščajo in informirajo o teh boleznih. Ljudje, ki nosijo oranžno pentljo, pa spodbujajo osebe, ki si same zadajajo rane, da spregovorijo o svojih problemih.

Siva pentlja je simbol ozaveščanja o raku na možganih in diabetesu.

Črna pentlja ima simbolni pomen, s katerim ozaveščamo o boleznih, kot sta anoreksija in bulimija. Pentlja črne barve je tudi simbol žalovanja in spomina na žrtve. Črno pentljo si pripnemo ob določnih dogodkih, ki pretresejo celoten svet (npr. napad na WTC).

Zelena pentlja nosi simbolno vrednost podpore mentalnim bolnikom in tistim, ki so depresivni ali imajo travmatične poškodbe možganov. Ta barva pentlje prav tako ozavešča o političnih in kulturnih problemih.

Pentlja z rebrastim vzorcem pa je namenjena ozaveščanju o redkih boleznih (npr. kancerogen tumor).

>>> VIR

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


 

Fotogalerija





 

Arhivi