Novice


Arhiv: Projekt POLET: Zagon, ki ga potrebujemo za vsak dan

POLET

 

V današnjem hektičnem in hiperpovezanem svetu se naše delovno življenje in osebne navade precej spreminjajo. Ne samo, da smo vedno bolj osamljeni in si ne vzamemo več časa za svoje najbližje, ne vzamemo si ga niti za spanje, znakov pomanjkanja spanja pa se ne zavedamo.

 

Strokovnjaki poudarjajo, da odrasli potrebujemo sedem do osem ur dobrega spanca dnevno. V praksi si marsikdo tega ne privošči, manj kot šest ur spanja pa lahko negativno vpliva ne samo na naše počutje, ampak tudi na učinkovitost pri delu, zdravje in kakovost življenja. Pomanjkanje spanja je postala resna težava in ta je najbolj pereča ravno v negotovih obdobjih, kot je trenutno.

Kakovostno spanje je vedno pomembno

Spanje ima številne pomembne vloge v vseh starostnih obdobjih in je bistveno za ohranjaje optimalnega zdravja in dobrega počutja. Pomembno je vsaj tako kot redna vadba in uravnotežena prehrana. S spanjem obnavljamo raven energije in krepimo imunski sistem, pomaga nam pri reševanju težav in nas dela ustvarjalne. Povezano je s številnimi kognitivnimi funkcijami, vključno s koncentracijo in produktivnostjo. Premalo spanja pa povečuje možnosti za razvoj bolezni srca in ožilja, diabetesa ter duševnih težav, kot so depresija, tesnobnost in samomorilnost. Ko se staramo, se lahko pojavijo različni dejavniki, ki otežujejo kakovost spanja. Najbolj opazna sprememba je zmanjšanje ravni melatonina, to je hormona, ki v našem telesu uravnava vzorce spanja. Starejši se pogosteje zbujajo zaradi zdravstvenih težav ali manjših motenj in težko zaspijo ob želenem času. A s pravimi informacijami, upoštevanjem priporočil in rutino lahko naredimo veliko.

Preprosti nasveti, težja izvedba

Na spletni strani NIJZ je na voljo 10 priporočil za zdravo spanje odraslih, ki jih je pripravila Svetovna zveza za spanje. Spanju je priporočljivo nameniti vsaj sedem ur dnevno. Vedno naj bi hodili spat in tudi vstajali ob isti uri. Morebiten počitek čez dan naj ne bi trajal več kot 45 minut. Pitju alkoholnih pijač in kajenju se je najbolje izogniti, šest ur pred spanjem pa tudi kofeinu, poleg kave in pravih čajev spanec lahko motijo še nekatere osvežilne pijače in temna čokolada. Obrok pred spanjem naj bo lahek, mastni, pekoči in sladki hrani se je bolje izogibati. Dobro je, da se redno ukvarjamo s telesno dejavnostjo, vendar ne tik pred spanjem. Uporabljajmo primerno ležišče, spalnico vedno dobro prezračimo, ugasnimo moteče zvoke in jo zatemnimo. Postelja naj bo namenjena le spanju, ni je priporočljivo uporabljati kot delovni prostor ali telovadnico. Nasveti morda zvenijo preprosto, a v praksi se marsikdaj zalomi. Tega pa ne bi smeli dopuščati prav pogosto, saj je urejeno spanje osnovna človekova potreba.

Pomen urejenega spanja za delovno okolje

Pomanjkanje spanja ovira našo sposobnost, da ostanemo osredotočeni pri delu. Ovira našo inovativnost in ustvarjalnost ter sposobnost uspešnega vključevanja in sodelovanja z delovno ekipo. Utrujeni in nerazpoloženi člani bodo težko sestavili zmagovalno ekipo na kateremkoli delovnem mestu. Vsi smo že kdaj doživeli enega ali več znakov pomanjkanja spanja. Dober spanec lahko imenujemo tudi premor, ki ga nujno potrebujemo pred naslednjim dnem, da lahko v celoti in kakovostno izvedemo vse dnevne obveznosti.

Bi omogočili svojim zaposlenim, da začnejo z delom nekoliko kasneje in končajo prej? Zagotovo bi to zahtevalo velik premik v miselnosti. A po svetu in tudi pri nas že obstajajo delovna mesta, ki priznavajo potrebo po zadostnem počitku zaposlenih, da bi ti pri svojem delu bili kar najbolj ustvarjalni, inovativni in učinkoviti.

>>> VIR

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


Fotogalerija





 

Arhivi