Novice


Arhiv: Projekt POLET: Zaposlujete? Izberite starejše!

POLET

Brezposelnost je trenutno nizka, nekatera podjetja celo težko pridobijo kadre, ki jih potrebujejo za nemoteno poslovanje. Mnogi starejši si še vedno želijo delati, nekateri so pripravljeni tudi na povsem nove izzive ali pa se ponovno zaposliti kljub upokojitvi. Pozabimo končno na starostno diskriminacijo, podjetja pa naj ponudijo fleksibilnost, ki si jo starejši zaposleni želijo.

 

Razlogi, zakaj bi si podjetja v svoje vrste prizadevala privabiti bolj zrele sodelavke in sodelavce so številni. Desetletja delovnih in življenjskih izkušenj omogočajo poglobljeno znanje in samozavest. V človeški naravi je tudi, da želi svoje znanje prenesti na mlajše kolege, ki kažejo zanimanje in si želijo na delovnem mestu uspeti. Starejši so doživeli in preživeli že veliko različnih situacij, se bolj ali manj uspešno soočali z manjšimi in večjimi izzivi ter se naučili, kako se spoprijemati s pritiski in stresom. Kljub še vedno prisotnim predsodkom so mnoge raziskave in dobre prakse zaposlovalcev že velikokrat pokazale, kako so starejši lahko bolj angažirani in se veselijo dela, čutijo se bolj povezani s svojimi podjetji ter manj razmišljajo o menjavi službe kot nekateri mlajši posamezniki.

Kaj si starejši želijo?

Tako kot imajo potrebe in želje mlajši iskalci zaposlitve, jih imajo tudi starejši. Marsikatere so popolnoma individualne, zato je najboljša pot odprta komunikacija in individualna obravnava, nekatere pa so tudi bolj splošne. Starejši zaposleni so lahko zelo konkurenčni in podjetju prinesejo veliko vrednost, zato bi bilo prav, da bi jih podjetja tako tudi obravnavala. Bogastvo znanj in izkušenj, pridobljeno skozi leta kariere, prinaša modrost, ki je lahko velikega pomena za prihodnjo uspešnost podjetja. Zato bi podjetja morala svojim starejšim zaposlenim ali pa kandidatom za nova delovna mesta to tudi sporočiti in pojasniti, kako nameravajo to njihovo znanje vnovčiti za nadaljnji razvoj, ki ga načrtujejo.

Tudi starejši zaposleni, čeprav nimajo več majhnih otrok, potrebujejo čas za svoje zasebno življenje. Fleksibilni delovni čas, možnost hibridnega načina dela, krajši urniki ali deljen delovni čas, vse to so možnosti, ki jih bodo starejši cenili. Čeprav mnogi še vedno mislijo, da temu ni tako, si starejši želijo dodatnih izobraževanj in usposabljanj. Možnosti vseživljenjskega učenja so zagotovo tiste, ki bodo pritegnile in starejšim poslale pravo sporočilo. Večja podjetja lahko organizirajo tudi aktivnosti in druženja izven delovnega mesta, ki so posebej namenjena starejšim in njihovim potrebam. Možnosti je veliko, najboljši recept za uspeh pa kot ključno sestavino vedno vsebuje spoštovanje.

Podjetja bi si morala prizadevati, da oblikujejo večgeneracijske time, saj so ti dokazano najbolj uspešni. Način dela in razmišljanja se pri starejših in mlajših razlikuje in samo skupaj lahko tvori pravo zakladnico možnosti za nove uspehe. Poleg tega se mlajši in starejši nahajajo v različnih življenjskih obdobjih in drug na drugega ne gledajo kot na tekmeca, temveč kot soigralca. Oblikujejo lahko izjemne ekipe, ki postanejo med seboj zelo povezane in produktivne, kar pa je ravno tisto, kar si delodajalci želijo.

>>> VIR

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

 

Fotogalerija





 

Arhivi