Novice


Arhiv: Gospodarska zbornica Slovenije podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem. Med prejemniki tudi 3 podjetja iz Posavja.

Dan inovativnosti 2023 Gospodarska zbornica Slovenije

Dan inovativnosti 2023

10 zlatih priznanj in 2 posebni priznanji za inovacijski izziv

 

Brdo pri Kranju, 19. september 2023 – V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) že enaindvajsetič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Rdeča nit letošnje podelitve je bila »Inovacija = ideja x energija2«. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Podeljenih je bilo 10 zlatih, 22 srebrnih, 11 bronastih  priznanj, 2 posebni priznanji za inovacijski izziv ter 1 priznanje za prebojno invencijo.

PREJEMNIKI ZLATIH NACIONALNIH PRIZNANJ GZS ZA INOVACIJE

PREJEMNIKI POSEBNEGA NACIONALNEGA PRIZNANJA ZA INOVACIJSKI IZZIV 2023 – Inovacije so energija.

 

 

PREJEMNIKI NACIONALNEGA PRIZNANJA SO TUDI TRI POSAVSKA PODJETJA, KI SO PREJELA SREBRNA PRIZNANJA.

 

Katalog prejemnikov nacionalnih priznanj GZS za inovacije 2023 je na povezavi:

Katalog

 

 »Če želimo spodbuditi inovativnost, mora biti področje razvoja, raziskav in inovacij usklajeno s potrebami gospodarstva. Zato smo na GZS prevzeli vlogo posrednika, da podjetja povežemo z raziskovalnimi institucijami in obratno, da jih podučimo, osvestimo in opolnomočimo,« je na slovesni podelitvi dejal Tibor Šimonka, predsednik GZS in dodal: »S pomočjo države, ki mora zagotoviti sredstva in pogoje, bomo ustvarili temelje za lažji  prehod od invencij do trga. Prav to je poslanstvo zavezništva med gospodarstvom, znanostjo in vlado, ki smo ga podpisali spomladi letos. In to je tudi cilj akcijskega načrta, ki ga predstavniki gospodarstva snujemo skupaj z resornim ministrstvom, s katerim želimo Slovenijo pozicionirati kot vodilno evropsko središče za raziskave in razvoj za napredne tehnologije.« Še vedno obstajajo po njegovem mnenju stereotipi, da znanost in gospodarstvo ne sodita skupaj. »Čas je, da te stereotipe presežemo in se nehamo ukvarjati vsak s svojim vrtičkom. Pred nami se razprostira neskončno polje možnosti,« je sklenil.

 

Udeležence slovesne podelitve je nagovoril tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

 

Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 45 najboljših inovacij iz vse Slovenije.

Na sedeže regijskih gospodarskih zbornic smo prejeli 207 inovacijskih predlogov, plod odličnega dela razvojnih ekip, posameznikov, raziskovalnih inštitucij in inovatorjev. Pri inovacijah je sodelovalo več kot 1.200 inovatorjev. Prijavljene inovacije so bile zelo raznolike, sicer v večji meri produktne, a vendar tudi odlične procesne, trženjske in družbene.

 

V juniju se je odvilo dvanajst regijskih podelitev najboljšim inovatorjem v regijah. Vsaka od svečanih prireditev je v najboljši luči izpostavila in predstavila izjemne ljudi, ki stojijo za razvojem regij. V programu so sodelovale tudi ekipe mladih bodočih podjetnikov, ki so sodelovale na tekmovanju v podjetniških idejah mladih – POPRI. Pokazali so, da je pred nami z njihovimi idejami in angažiranostjo inovativna in razvojno naravnana prihodnost. Na podelitvah so udeleženci spoznali storitve EEN mreže (Enterprise Europe Network), ki lahko inovatorjem pomaga pri prodoru na tuje trge. Septembra je potekalo še zadnja regijska podelitev.

 

INOVATIVNA KONFERENCA

Dan inovativnosti 2023 je obogatila strokovna konferenca, ki se je letos osredotočala na povezovanje in sodelovanje vseh deležnikov v ekosistemu kot ključ za napredovanje Slovenije od zmerne inovatorke do inovacijske voditeljice.

 

»Inovativnost ključ za dvig dodane vrednosti slovenskega gospodarstva,« je uvodoma dejal generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal, ki pa vidi še veliko prostora za izboljšave in za dvig inovacijske zmogljivosti – tako na področju medsebojne povezanosti, razumevanja ekosistema kot boljše informiranosti, poenostavitve ter večje konsistentnosti in konkurenčnosti podpornih ukrepov ter celovitejšega spremljanja in izboljšanega vrednotenja ukrepov za oblikovanje in izvajanje RRI politik na podlagi rezultatov. Izpostavila je spomladi podpisan strateški dogovor med Vlado, Rektorsko konferenco, Koordinacijo samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS) in Gospodarsko zbornico Slovenije ter aktivnosti Strateškega sveta GZS za raziskave, razvoj in inovacije.

 

Govor Darena Tanga, generalnega direktorja Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), je spodbudil k razmišljanju o načinih, kako pretvoriti ideje v tržno vrednost. Mag. Karin Žvokelj, direktorica Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino, je poudarila pomen varovanja intelektualne lastnine.

 

Praktični vpogled v upravljanje inovacij v podjetju, ki ga je predstavil Stefan Cvijanović iz podjetja TPV Automotive, je pokazal, kako doseči uspešne in trajnostne inovacije. Grega Milčinski iz podjetja Sinergise je popeljal skozi pot od spin-offa do izstopa, razkrivajoč ključne korake za uspeh.

 

Dr. Igor Milek iz SPIRIT je predstavil možnosti financiranja prodornih inovacij prek Evropskega sveta za inovacije (EIC), Jurij Krpan iz Zavoda Kersnikova pa je osvetlil pomembnost odgovornosti do inoviranja in družbene vloge v tem procesu.

 

Delavnica "AI v procesu inoviranja" z Matejem Golobom iz CorpoHub-a je udeležence aktivno vključila v raziskovanje vloge umetne inteligence pri inovacijah. Vzporedno s programom je potekalo tudi mreženje med podjetji, raziskovalci in predstavniki kulturno-kreativnega sektorja v okviru Enterprise Europe Network, ki je omogočilo izmenjavo idej in vzpostavljanje novih poslovnih priložnosti.

 

 

Osebna izkaznica blagovne znamke Inovativna Slovenija

Gospodarska zbornica Slovenije pod blagovno znamko »Inovativna Slovenija« pokriva celoten proces podpore inovativnosti, od ideje in razvoja, preko zaščite intelektualne lastnine, povezovanja s partnerji do umestitve inovacije na mednarodne trge in seveda promocije inovacij. Zasledujemo cilj, da z izvajanjem aktivnosti na različnih področjih spodbujamo inovacijsko kulturo in inovativno klimo v Sloveniji ter s tem nudimo podporo uspešnemu prodoru slovenskih inovacij na tuje trge.

 

Priznanja za najboljše inovacije podeljujemo tako na regionalni kot na nacionalni ravni.

  • 27-letna tradicija podeljevanja priznanj najbolj inovativnim na regionalni ravni.

  • 21. nacionalna podelitev najboljšim inovacijam.

  • V teh 21 letih (letošnji so vključeni) smo v celotni Sloveniji nagradili prek 12.000 inovatorjev, več kot 3.650 inovacij.

  • Na nacionalni ravni je bilo v teh letih podeljenih 179 zlatih priznanj.

  • To leto je na regionalne razpise prispelo 207 inovacijskih predlogov. Za njimi stoji nekaj več kot tisoč inovatork, inovatorjev in inovacijskih ekip.

  • Rdeča nit letošnje podelitve: Inovacija = ideja x energija2

 

Dan inovativnosti v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) kot nacionalna partnerja podpirata Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport RS in Javna agencija SPIRIT Slovenija.

 

NACIONALNA PARTNERJA PROJEKTA

Fotogalerija





 

Arhivi