Novice


Arhiv: Slovenskim podjetjem predstavili možnosti vključevanja v jedrske dobavne verige

Sporočilo medijem: Slovenskim podjetjem predstavili možnosti vključevanja v jedrske dobavne verige

GZS Posavska gospodarska zbornica, Krško

Slovenskim podjetjem predstavili možnosti vključevanja v jedrske dobavne verige

 

 

Krško, 11. januar 2024 – GZS Posavska gospodarska zbornica je danes v Informacijskem središču GEN v Vrbini pripravila uspešno predstavitev možnosti vključevanja slovenskih podjetij v mednarodne dobavne verige za izgradnjo in vzdrževanje jedrskih elektrarn v Evropi. Jedrske elektrarne so temelj zanesljive in zadostne oskrbe z električno energijo ter omogočajo dosego želenih ciljev zelenega prehoda in trajnostnega energetskega sistema. Evropske države v naslednjih dveh desetletjih načrtujejo izgradnjo več kot 10 novih jedrskih elektrarn, med katerimi je tudi načrtovana izgradnja drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.

 

Direktor Posavske gospodarske zbornice Darko Gorišek je poudaril pomen o odločitvi za izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško, ki naj temelji tudi na skoraj 50 letnih izkušnjah, ko v krškem in Posavju sobivamo z elektrarno. Številna posavska podjetja, ki so danes renomirani  dobavitelji v jedrski industriji, so si dobro ime ustvarila najprej doma, na elektrarni v Krškem, nato pa še na številnih jedrskih elektrarnah v Evropi, ZDA in Aziji. To so primeri dobrih praks, kako se uspešno vključevati v mednarodne dobavne verige, ki nudijo podjetjem dolgoročna in zanesljiva partnerstva.

 

Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal je spomnila, da je energetska kriza razgalila šibkost Slovenije, in sicer odvisnost od uvoza energentov. »Pri plinu sicer tega dejstva ne moremo spremeniti, pri električni energiji pa imamo v primerjavi z drugimi evropskimi državami odlične priložnosti, da lahko postanemo energetsko samostojni. Dolgoročno moramo zgraditi zadostne proizvodne vire v energetiki, ki so zanesljivi in nizkoogljični. Po zaprtju TEŠ 6 predvidoma leta 2033 lahko to zagotovi le drugi blok jedrske elektrarne,« je prepričana Nahtigal.

 

Generalni direktor GEN dr. Dejan Paravan je poudaril, da so učinkovito vzpostavljene dobavne verige ključen dejavnik uspeha jedrskih novogradenj: »Ta razvojni korak je v Sloveniji nujen za uspešno izvedbo projekta JEK2, hkrati pa ima mnogo širše razsežnosti – okrepljena mednarodna dobaviteljska veriga je pomembna za razmah jedrske energetike v Evropi in računamo, da bo čim več slovenskih podjetij prepoznalo odlične poslovne priložnosti in znalo izkoristiti ta val.«

 

Tudi državni sekretar za nacionalni jedrski program Danijel Levičar je dejal, da so dobro delujoče dobavne verige porok za izvedbo projekta znotraj časovnih in finančnih okvirjev. Sodelovanje slovenskih podjetij v dobavnih verigah jedrske industrije po njegovih besedah predstavlja izjemno priložnost za razvoj in rast našega gospodarstva ter krepitev strokovnega znanja na področju jedrske energije. Sodelovanje v projektih izgradnje in vzdrževanja jedrskih elektrarn omogoča pridobivanje dragocenih izkušenj in uveljavljanje slovenskih podjetij na mednarodnem trgu. »Gre za prvo takšno srečanje, podobna srečanja si lahko obetamo tudi z drugimi ponudniki ter vodilnimi organizacijami v jedrski industriji,« je dodal.

 

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvu, turizem in šport Matevž Frangež je poudaril, da je naša ambicija, da se slovensko gospodarstvo z razvojem tehnologij, proizvodi in storitvami vključi ne le v možno izgradnjo JEK2, temveč tudi v priložnosti jedrske renesanse. »Današnji posvet je eden prvih korakov za to, da zgradimo slovenski jedrski industrijski in razvojni ekosistem,” je dejal.

 

Predstavniki francoske energetske družbe EDF so predstavili možnosti za vključitev slovenskih podjetij v njihove dobavne verige. EDF je poleg ameriškega Westinghousa in korejskega KHNP eden od možnih dobaviteljev tehnologije za JEK2, s katerimi GEN energija vodi tehnični dialog.

 

Srečanja se je udeležilo več kot 90 udeležencev iz skoraj 50 slovenskih podjetij.

Dogodek so podprli:


Pripete datoteke

Fotogalerija





 

Arhivi