Arhiv: Sporazum o socialni varnosti z Združenimi državami Amerike

S 1. februarjem 2019 bo stopil v veljavo Sporazum Republike Slovenije z Združenimi državami Amerike o socialni varnosti. Ta bo olajšal koriščenje pravic ljudem, ki so v pokojninskem in invalidskem zavarovanju obeh pogodbenic dopolnili določeno zavarovalno dobo.

Sporazum bo zavarovancem zagotovil neprekinjenost zavarovalne dobe v eni pogodbenici v času, ko so poslani na delo v drugo pogodbenico. Na ta način bo odpravljena obveznost dvojnega plačevanja prispevkov. Sporazum bo omogočil enako obravnavanje državljanov ene pogodbenice glede zagotavljanja pravic in obveznosti s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja z državljani druge pogodbenice v kateri živijo in delajo. Omogočeno bo seštevanje zavarovalnih dob, dopolnjenih po zakonodaji obeh pogodbenic zaradi izpolnitve pogojev za pridobitev pravic iz pokojninskega zavarovanja po zakonodaji posamezne pogodbenice. Zavarovalne dobe se seštevajo pod pogojem, da se ne prekrivajo in da pogoji za priznanje pravice zakonodaji posamezne pogodbenice brez seštevanja zavarovalnih dob niso izpolnjeni. 

Odmera višine pokojnine v posamezni pogodbenici v sorazmerju z dopolnjenimi zavarovalnimi dobami bo omogočena, kar pomeni, da bo vsaka pogodbenica plačala tisti delež dajatve, ki ustreza dejanski dobi, dopolnjeni v okviru njenega sistema socialne varnosti. Pomembno je, da bo omogočeno izplačevanje dajatev iz naslova pokojninskega in invalidskega zavarovanja, priznanih iz strani ene pogodbenice v drugo pogodbenico oziroma v tretjo državo.

Fotogalerija