Arhiv: Storitve za poslovanje v Srbiji

Storitve za poslovanje v Srbiji, 10. junij 2019

 

V organizaciji Centra za mednarodno poslovanje pri GZS in Javne Agencije SPIRIT se je 10. maja 2019 na GZS odvil seminar na temo izbora storitev, ki jih različne institucije in organizacije nudijo slovenskim podjetjem pri njihovem vstopu in pozicioniranju na srbskem trgu. Dogodek je potekal pod pokroviteljstvom Gorenjske banke in AIK Banke Beograd. Iz bančnega sektorja smo pritegnili tudi SID banko d.d., ki deluje v okrilju države in tako nudi zavarovanje poslov (rizikov) in razvojno financiranje, ki se ga komercialne banke sicer težje lotijo.


 

Svoje storitve so poleg GZS predstavile še sorodne organizacije in interesne povezave, ki se umeščajo v področje spodbujanja in podpore internacionalizacije slovenskega gospodarstva s fokusom na Srbiji.

 

Dejavnost in storitve slovenske ekonomske diplomacije je predstavil Dejan Vladić, kandidat za ekonomskega svetovalca Veleposlaništva Slovenije v Beogradu (MZZ). Predstavništvo Privredne komore Srbije v Ljubljani je zastopal Nikola Papak, vodja predstavništva. Predstavila pa sta se tudi oba poslovna klub – slovenski s sedežem v Beogradu (mag. Danijela Fišakov) in srbski s sedežem v Zemonu. Gre za interesni združenji, ki vsako v svoji državi povezujeta lokalni slovensko - srbski (oziroma srbsko - slovenski) poslovni skupnosti. Tradicija beograjskega slovenskega poslovnega kluba (SPK) sega v leto 2003. SPK predstavlja vplivno »omrežje« slovenskega poslovnega interesa v Srbiji. Društvo BASS pa na podobnih osnovah deluje v Sloveniji od leta 2017. V obeh primerih gre za neprofitni organizaciji, odprti za članstvo, katerih namen je spodbujanje in krepitev poslovnega sodelovanje med Srbijo in Slovenijo.

 

Predstavitvenemu delu seminarja so sledila živahna medsebojna srečanja s predstavniki omenjenih organizacij (B2B) in mreženje med več kot 50 udeleženci poslovnega dogodka na GZS.

 

Udeleženci so izrazili zadovoljstvo z izvedbo in samim pristopom k obravnavani temi, saj smo na nek način povzeli bistvo delovanja GZS na področju internacionalizacije: informiranje – svetovanje – povezovanje.

Pripete datoteke

Fotogalerija