Zbornica poslovno storitvenih dejavnosti

Novice


Nagrada Feniks letos v Sežano

Nagrado vsako leto podeljuje Združenje za management consulting Zbornice poslovno storitvenih dejavnosti v okviru Gospodarske zbornice Slovenija in ta nagrada vsako leto nagrajuje kakovost, inovativnost, uspešnost in učinkovitost svetovalnih projektov v gospodarstvu.





»Rast trga storitev management consultinga je bila v lanskem letu v Evropi 12-odstotna, zaposlenost v sektorju pa se je dvignila za 9 odstotkov. V letošnjem letu pričakujemo še večjo rast,«je bil optimističen predsednik zbornice Borut Potočnik.Rdeča nit letošnje podelitve nagrad je bila trajnostni razvoj. Trajnost oziroma ESG ni več le strošek, investicija oziroma zahteva, ampak postaja tudi konkurenčna prednost pri končnem kupcu, ki je po raziskavah vse bolj pripravljen plačati za to več, je še poudaril Potočnik.

Tudi osrednja govornica na dogodku, nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc, je svoje predavanje namenila trajnostnemu razvoju.»Revščina je posledica razslojevanja in nepripravljenosti človeštva, da bi se s tem soočilo. Zemlja je vedno šla skozi klimatske spremembe, vendar jih človeštvo danes še pospešuje. Tehnologija mora biti in ostati le orodje, ne pa cilj. Na področju vesoljske tekme pa nimamo neke mednarodne agencije, ki bi urejala oziroma postavila pravila igre tam zgoraj,«je Bulčeva na kratko opisala izzive človeštva danes in se vprašala, ali smo pripravljeni razmišljati in delati v smeri boljše družbe oziroma ekocivilizacije, ki bi bila v sozvočju z naravo.

V letošnjem ožjem izboru za nagrado Feniks sta bila še: BE-terna s projektomDigiELES – priprava digitalne strategije (digitalna preobrazba z uvajanjem naprednih digitalnih tehnologij in odprtega inoviranja) za podjetje Elesin QUANTUM Consulting s projektomnadgradnje vzdrževanja v podjetju Salonit Anhovo.



   ZMAGOVALCI:   Inkubator d.o.o. Sežana s projektom Kreativni start-up program: Podjetniška šola za osebe z izgubo sluha za EBN 


Nagrada Feniks, ki jo zbornica podeljuje od leta 2004, je pomembna zato, ker pokaže odlične primere svetovalnih projektov v Sloveniji in s tem pomaga k večji prepoznavnosti svetovalne dejavnosti. »Svetovalci prinašajo nova znanja, izkušnje, ki so jih pridobili z drugih projektov, sodobne metodologije, drugačne inovativne poglede. Vse to s ciljem, da ti projekti prinesejo poslovno korist naročniku, ki je lahko nekajkrat višja od naložbe,«je v zaključnih besedah poudaril Nenad Šutanovac, direktor Zbornice poslovno storitvenih dejavnosti.

Nagrajence je izbrala tričlanska komisija, ki jo sestavljajo: predsednik komisije Igor Žula, lanskoletni zmagovalec nagrade Feniks in direktor podjetja 3 projekt management d.o.o., Katja Hleb, Be-solutions, članica upravnega odbora ZPSD, in Matjaž Pušnik, strokovni direktor pri KPMG poslovno svetovanje d.o.o.






V projektu je komisija prepoznala “efekt metuljevega krila”. Skozi pozitivni vpliv opolnomočenja ene ranljive skupine na druge predstavnike iste skupine, na njihove bližnje, na bodoče poslovne partnerje ter prenos na druge skupine s pripoznano oteženimi predpogoji za aktiven nastop v poslovnem svetu. "Menimo, da bo učinek tega projekta dosegel tudi širšo družbo vsaj iz dveh vidikov. Prvi je aktivno so-generiranje moči in prispevnosti tam, kjer smo prvenstveno pripoznavali nemoč ali zmanjšano možnost prispevnosti. In drugi je prepoznanje Inkubatorja Sežana kot pobudnika, ki je skozi ta projekt potrdil rek, da je družba tako bogata, kolikor dobro skrbi za svoje najšibkejše," je opisala projekt komisija.

Fotogalerija

Fotogalerija