Združenje lesne in pohištvene industrije

Novice


Arhiv: Projekt Leonardo Da Vinci VETAAL se je začel!

21. novembra 2013, je v Yecli na sedežu španskega tehnološkega centa za regijo Murcia CETEM, potekal prvi sestanek mednarodnega konzorcija na mednarodnem Leonardo da Vinci projektu VETAAL »Razvoj usposabljanja za evropske pohištvene  strokovnjake pri oblikovanju in proizvodnji pohištva z integracijo »Ambient Assisted Living (AAL)  sistemov za oskrbo in podporo starejših in invalidov«.

Projekt VETAAL, združuje 14 organizacij iz Španije, Poljske, Italije, Avstrije, Velike Britanije in Slovenije, ki jo zastopata Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS in Center za poklicno usposabljanje RS.

Partnerji so se na srečanju dogovorili o opredelitvi ciljev , kakor tudi o delovnem načrt za vsakega partnerja.

Cilj tega dvoletnega projekta je razviti evropsko primerljivega usposabljanja z nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK), za strokovnjake iz pohištvenih podjetij za oblikovanje in izdelavo posebnega pohištva z integracijo AAL (oz. v slovenščini podprto bivalno okolje ) sistemov za nego in oskrbo starejših in invalidnih oseb.

Države članice Evropske unije se namreč soočajo s starajočim se prebivalstvom in njegovimi posledicami na stabilnost in konkurenčnost gospodarstva. Do leta 2050 naj bi se število ljudi v EU, starih 65 in več, povečalo za 70 %, število ljudi, starih nad 80 let za 170%, kar pomeni večje povpraševanje in stroške zdravstvenega varstva.

Evropski  program AAL podpira razvoj novih tehnologij, ki prispevajo k socialni vključenosti starejših in jim omogočajo, da ostanejo dlje aktivni. Program je namenjen aplikativnim raziskavam za razvoj izdelkov in storitev za povečanje avtonomije, zaposljivosti in udeležbe starejših v družbi.

AAL omogoča, da lahko starejši živijo dlje doma, kljub kognitivnim ali fizičnim oviram. AAL je pravi odgovor na naraščanje starejšega prebivalstva v večini evropskih gospodarstev in je rastoča gospodarska panoga ki bo  ustvarjala nova delovna mesta.

AAL trg predstavlja veliko priložnost za pohištveni sektor. "Smart Support Furniture", ki vključuje senzorje, aktuatorje in vmesnike, bo ključna sestavina AAL sistemov. Kompleksnost vseh koristnih novosti na področju AAL pa zahteva strokovnjake, ki vedo kako vključiti, namestiti, storitev in uporabo teh naprav. Trenutno v evropskih državah ne obstaja posebno poklicno usposabljanje povezano z novo vrsto pametnega pohištva. Zato obstaja pomanjkanje kvalificiranih delavcev v uporabi AAL tehnologij. S projektom nameravamo podpreti zmanjševanje tega primanjkljaja.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.