Združenje lesne in pohištvene industrije

Novice


Arhiv: Od pobude do gozdno-lesne verige

 

Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS (ZLPI) je že leta 2008 dalo pobudo za začetek procesa z nazivom "Gozd in les za trajnostni razvoj Slovenije". Pobudo so podprle ključne lesarske organizacije iz Slovenije in tujine, kakor tudi Združenje za gozdarstvo pri GZS.
 
Od tedaj dalje sistematično izvajamo številne dejavnosti za prestrukturiranje lesnopredelovalne panoge v Sloveniji, v navezavi s prestrukturiranjem celotne gozdno lesne verige. Z vztrajnim delom smo skupaj s partnerji dosegli premik panoge, od povsem zanemarjene, v prednostno gospodarsko panogo.
 
Od leta 2010 dalje tako že beležimo konkretne rezultate, kot so podpora predelavi lesa s strani Eko sklada, uvrstitev panoge med prednostne s strani ministrstva za gospodarstvo in s tem pridobitev 25 mio. EUR za tri razvojne centre, sprejem unikatne uredbe o zelenih javnih naročilih leta 2012, ki predvideva min. 30% vgrdnjo lesa pri gradnji do štiri nadstropnih objektov ter min 70% lesa v pohištvu. Isto leto je Vlada RS sprejela tudi akcijski načrt Les je lep, v katerem je predvidena ponovna rast panoge nad 20 000 zaposlenih do leta 2020. 
 
V zadnjih mesecih pa se je Predsedstvo ZLPI v sestavi, mag. Andrej Mate ( predsednik), Franci Zupanc (podpredsednik) in Alojz Burja, Gregor Benčina in Igor Milavec (člani), sestalo z visokimi predstavniki političnega življenja, od katerih je imel še posebno težo mag. Dejan Židan, in doseglo še dva velika dosežka. Prvič, da bomo odslej tudi predstavniki ZLPI udeleženi pri dogovorih na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, o oblikovanju gozdno lesnih verig in nanje vezane bodoče podelitve koncesij. Drugič, da bo v novi finančni perspektivi imela gozdno lesna veriga imela svoj, to je sektorski pristop, do črpanja kohezijskih sredstev.  
 
S tem smo lesarji in pohištveniki dobili izjemno priložnost da do leta 2020 prestrukturiramo podjetja in panogo s pomočjo EU sredstev, ki so namenjena Sloveniji (okrog 5 milijard EUR).
 
Zato bo ZLPI od sedaj pa do leta 2020 preusmerilo težišče dela, k prestrukturiranju podjetij članov ZLPI v sodobna, konkurenčna podjetja. S tem bomo seveda najbolje sledili tudi ciljem postavljenim leta 2008.
 
Igor Milavec,
Direktor Združenja lesne in pohištvene industrije pri GZS

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.