Združenje lesne in pohištvene industrije

Novice


Arhiv: Jesensko srečanje predsedstva UO ZLPI z ministroma Židanom in Stepišnikom o prestrukturiranju lesno-predelovalne industrije

30. oktobra se je predsedstvo ZLPI ( mag. Andrej Mate predsednik, Franc Zupanc podpredsednik, Alojz Burja, Gregor Benčina in Igor Milavec)  drugič sestalo z ministroma mag. Dejanom Židanom in mag. Stankom Stepišnikom in njunimi ožjimi sodelavci. Namen srečanja je bila zagotovitev podpore obeh ministrstev prestrukturiranju lesnopredelovalne panoge, v času nove finančne perspektive EU, to je od leta 2014 do leta 2020.

Minister Stepišnik je zatrdil, da v tem obdobju ne bo sektorskega pristopa, da pa bo lesnopredelovalni panogi omogočen indirekten sektorski pristop, preko izvajanja akcijskega načrta Les je lep. Vsi udeleženci so bili soglasni glede tega, da so gozdovi in lesna zaloga v njih izjemno Slovensko bogastvo, ki izpolnjuje tudi zahteve nizkoogljične družbe. In glede na prizadevanja celotne EU po znižanju ogljičnega odtisa, bodo v javne razpise, tudi v Sloveniji, vključeni številni tovrstni kriteriji, kar bo panožnim podjetjem povečalo možnosti za uspeh.

Dogovorili smo se tudi, da bo spremenjeno merilo, ki je bilo doslej za panogo najbolj škodljivo, to je povprečna dodana vrednost / zaposlenega. Doslej je bila namreč kot glavno merilo za uspeh projektov postavljena vrednost za povprečje predelovalnih dejavnosti (okrog 35 000 EUR/ zaposlenega), kar je večini lesarjev in pohištvenikov onemogočilo kandidiranje, saj je bilo panožno povprečje pod 25 000 EUR/zaposlenega. Odslej pa bo za izhodišče postavljeno panožno povprečje, kar bo dalo panožnim podjetjem povsem druge možnosti.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.