Združenje lesne in pohištvene industrije

Novice


Arhiv: Konferenca Uredba o zelenih javnih naročilih, priložnost in izziv za lesarje in gradbince

 

6. marca 2012 je bila na sejmu DOM 2012 izvedena izredno dobro obiskana konferenca z naslovom "Uredba o zelenih javnih naročilih, priložnost in izziv za lesarje in gradbince". Organizatorji GZS-Združenje lesne in pohištvene industrije in UNI LJ BF Oddelek za lesarstvo, skupaj z soorganizatorji; Gospodarskim razstaviščem, Sekcijo slovenskih proizvajalcev lesenih montažnih stavb, DIT lesarstva Ljubljana, Lesarskim grozdom in Zvezo lesarjev Slovenije so pripravili zelo aktualen dogodek, katerega se je udeležilo 160 udeležencev iz ministrstev, javnega sektorja, občin, projektantov, arhitektov, R&R institucij ter lesarskih in gradbenih podjetij.

Diskusija je pokazala, da predstavlja skorajšnja uveljavitev Uredbe o zelenem javnem naročanju, ki med drugim predvideva tudi 30% volumski delež lesa in lesnih tvoriv v javnih stavbah ter 70% delež v notranjem pohištvu, dokaj velik izziv in novost za gradbenike, projektante in arhitekte ter javne naročnike.

Predvsem nepoznavanje lesa in lesnih tvoriv, značilnosti lesene gradnje ter novih postopkov naročanja in vrednotenja ponudb predstavljajo v tem trenutku določene pomisleke in zadržke.

S stalnim izobraževanjem in informiranjem se lahko te zadrege bistveno omili oz. povsem odpravi, saj že obstajajo razpoložljive tehnologije, tehnike ter dobre prakse lesene gradnje. V Sloveniji pa imamo tudi vrsto izkušenih in izredno kakovostnih lesnopredelovalnih in gradbenih podjetij, katera lahko izvedejo še tako zahtevno tovrstno javno naročilo.

Naj posebej izpostavimo slovenske proizvajalce lesenih montažnih stavb, ki združeni v sekciji pod okriljem GZS-Združenje lesne in pohištvene industrije aktivno sodelujejo na promociji kakovostne lesene gradnje.

Ob tem ni odveč omeniti dejstva, da Slovenija premore obilo gozdov in lesa, katerega smotrno in trajnostno izkoriščanje tudi v gospodarski namen oz. gradnjo z lesom lahko doprinese Sloveniji večkratne koristi.

Na povezavi spodaj najdete ZBORNIK KONFERENCE, v katerem so zbrani vsi prispevki predavateljev in zaključki okrogle mize.

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.