Združenje lesne in pohištvene industrije

Novice


Arhiv: Sestanek vodstva lesne in pohištvene panoge z ministroma Bogovičem in Žerjavom.

V petek 4.maja 2012 se je na na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, sestalo vodstvo Združenja lesne in pohištvene industrije z ministroma Radovanom Žerjavom in Francem Bogovičem in njihovima ekipama.

Sestanek šteje v skupino najpomembnejših panožnih sestankov, saj smo z novima ministroma opredelili politiko države do naše panoge.

Na sestanku smo se dogovorili glede več pomembnih zadev. Najprej o tem, da skupina GOZD - LES, ki sta jo ustanovila ministra prejšnje Vlade RS, deluje naprej.  Predlagali smo tudi, da se lesarstvo prenese iz ministrstva za gospodarstvo na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, torej k izviru naše predelovalne verige, tako da bi lahko vzpostavili podobno verigo kot jo ima kmetijstvo in živiljsko predelovalna industrija. To pobudo bodo na ministrstvih še proučili, osebno pa ministra nista imela nič proti. Govorili smo tudi o formiranju sklada s katerim bi, podobno kot Pro Holz v Avstriji, tudi pri nas spodbudili prestrukturiranje panožnih podjetij in pospešili prodajo v tujino. Predloge o tem skladu bomo zbrali še v maju, na osnovi avstrijskih, švicarskih in kanadskih izkušnj.  Kakor tudi o tem, da bi dobili neko enoto v novi skupni državni agneciji za trajnostni razvoj, promocijo in inovacije, kar je lahko zelo pomembna podpora za prestrukturiranje panoge. Dogovorili smo se tudi za formiranje manjše sedemčlanske skupine, ki bo skrbela, da bo Akcijski načrt za prestrukturiranje gozdno lesne verige, prešel tudi v dejanja. 
 

S strani ministrstev smo dobili tudi pohvale, ker smo tako proaktivni in smo v zadnjih letih, kot edina panoga v sklopu ministrstva za gospodarstvo, uspeli zastaviti sektorski pristop.
 

Sestanek je bil torej eden izmed ključnih dogodkov v procesu za prestrukturiranje lesnopredelovlane panoge, v navezi s prestrukturirnajem celotne gozdno lesne verige v Sloveniji, ki ga ZLPI koordinira od jeseni 2008 dalje in nam daje tako potrditev dosedanjih prizadevanj, kot tudi veliko optimizma za bodoče delo.

Igor Milavec

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.