Združenje lesne in pohištvene industrije

Novice


Arhiv: Poslovna delegacija lesarjev v Bosno in Hercegovino

Sarajevo – v prestolnici Bosne in Hercegovine so 20. Junija 2012 potekala dobro obiskana poslovna srečanja med bosanskimi in slovenskimi lesarskimi podjetji. Dogodek je bil organiziran na pobudo Veleposlaništva Republike Slovenije v Sarajevu, pri organizaciji pa so sodelovali Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje lesne in pohištvene industrije, Lesarski grozd ter Zunanjetrgovinske zbornice Bosne in Hercegovine.

Slovensko delegacijo so poleg veleposlanika Andreja Grassellija in svetovalca Gregorja Preskerja iz Veleposlaništva Republike Slovenije v Sarajevu, Anice Zavrl Bogataj, direktorice direktorata za gozdarstvo pri Ministrstvu za kmetijstvo in okolje terBernarda Likarja, predstavnika GZS-Združenja lesne in pohištvene industrije, sestavljalo še podjetja; Javor Pivka, Riko, Paron, Iteco, Kampo, Mizarstvo Bolčič, C.E.T.A., Slovenijales Trgovina. Z bosanske strani je bilo na poslovnem srečanju prisotnih 20 bosanskih podjetij ter predstavniki Zunanjetrgovinske zbornice B&H, Federalnega ministrstva za energije, rudarstva in industrije, Ministrstva zunanje trgovine in ekonomskih odnosov, FIPA- Agencija za pospeševanje tujih investicij, Gospodarske zbornice B&H in Gospodarske zbornice R Srpske. Dogodka se je udeležila tudi vrsta novinarjev skoraj vseh pomembnejših medije B&H.

Poslovna srečanja so bila organizirana z namenom krepitve medsebojnega poslovnega sodelovanja s fokusom na skupnem izvozu na tretjih trgih na področju lesarstva, ki ima v obed državah izjemen še neizkoriščen potencial, kar so v zadnjem času prepoznale tudi obe državi. V 2011 je bila blagovna menjava na področju lesnih izdelkov in materiale ter pohištva med Slovenijo in Bosno in Hercegovino v višini 70 mio EUR ter je bila realizirana pretežno na račun uvoza biomase in žaganega lesa iz B&H.

Bruni Bojić, Predsednik Zunanjetrgovinske zbornice B&H je izpostavil dobre slovensko-bosanske odnose ter dosedanje poslovno sodelovanje, obenem pa je poudaril, da je potrebno medsebojno sodelovanje še okrepiti ter dvigniti menjavo v korist finalnih proizvodov in skupnega nastopa na tretjih trgih. Andrej Grasselli, Veleposlanik R Slovenije v Sarajevu je poudaril dobro razumevanje in sodelovanje podjetnikov z obeh strani ter podporo Slovenije pri nadaljnji krepitvi sodelovanja, saj je za to še precej mesta. Anica Zavrl Bogataj je poudarila zavzemanje R Slovenije za ponoven dvig lesne industrije ter gozdarstva, kar se bo skušalo tudi realizirati prekoakcijskega načrta »Les je lep«, ki je trenutno v fazi sprejemanja na Vladi R Slovenije.

V nadaljevanju sta Selma Bašagić, sekretarka Združenja lesne industrije in gozdarstva pri Zunanjetrgovinski zbornici B&H ter Bernard Likar, svetovalec pri Združenju lesne in pohištvene industrije pri GZS predstavila trenutno stanje in vizije razvoja lesarske branže iz obeh držav.

Po prvih odzivih udeležencev je bil dogodek odlično organiziran, medijsko zelo dobro podprt, omogočil pa je vrsto novih poslovnih kontaktov, preko katerih bo mogoče okrepiti blagovno izmenjavo med Slovenijo in Bosno in Hercegovino. Želja udeležencev je bila, da se s prakso tovrstnih srečanj nadaljuje ter nadgrajuje v smeri multilateralnih dogodkov na področju JV Evrope.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.